Începe cea mai cumplită răzbunare pentru gazarea din 10 august

Foto: INQUAM/George Călin

„Demisia premierului pentru declanşarea alegerilor anticipate trebuie să aibă o justificare foarte solidă, foarte solidă”. Reacția bleagă a președintelui ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, la planurile tandemului Iohannis-Orban pentru grăbirea scrutinului parlamentar spune totul despre lipsa de direcție a remorcii rămasă fără tractor.

Căci asta a fost ALDE în anii care s-au scurs – un atelaj tractat de PSD. Fapt pentru care, acolo unde s-a dus PSD, s-a dus instantaneu și ALDE. Iată de ce remorca este azi în șanț, iar din acest punct de vedere anticipatele nu vor face decât să amplifice supliciul pe care Tăriceanu și ALDE îl trăiesc de la europarlamentare încoace.

Cu partidul zdruncinat de către amicul oportunist, Meleșcanu, și cu „trezorierul” Chițoiu izbit în plin de propria inconștiență criminală, liderul ALDE vede azi în anticipate ceea ce Dragnea a văzut tot timpul în DNA: ultima etapă a oficializării dezastrului.

Din zona opusă, a celor care au rezistat trei ani pe baricadele apărării statului de drept, din contră, alegerile anticipate reprezintă veriga lipsă dintre protestele din Piața Victoriei și transpunerea în realitate a principalelor mesaje și solicitări transmise politicienilor de către cetățeni, în stradă.

Câteva argumente:

  • Oricât de slăbite au ieșit PSD și ALDE din anul electoral 2019, conservarea aritmeticii parlamentare le-ar fi permis să temporizeze eliminarea marilor deșeuri lăsate în urmă de guvernarea lor.
  • Le-ar mai fi oferit totodată o șansă în plus la „reabilitare” și speranțe consolidate că vor, până la alegerile ținute la termen, se vor întrema.
  • Conservarea aritmeticii parlamentare ar crea premisele unei acumulări accelerate de frustrări și în zona electoratului anti-PSD, a celor care au stat atâta timp în stradă, cât și în cea a triunghiului de partide, USR-PLUS – PNL – PMP.
  • În fine, ținerea în viață a actualului Parlament ar genera blocaje costisitoare în zona economiei, având în vedere dezastrul bugetar creat cu migală de binomul de genii Dragnea-Tăriceanu.

Evident că argumentele de mai sus nu s-au cristalizat de curând, adică pe măsură ce discuțiile pe această temă, dintre PNL și președintele Klaus Iohannis, s-au întețit.

Erau deja evidente în timpul protestelor din Piața Victoriei, au câștigat portanță după europarlamentare și n-au mai putut fi evitate, fără riscul compromiterii, după căderea Guvernului Dăncilă și prezidențiale.

E drept că pe planul comunicării publice, din zona forțelor politice care au făcut opoziție la PSD-ALDE unii au căutat să pozeze în „mai campioni” ai anticipatelor decât alții. Însă lipsa de inspirație în tratarea priorităților, după moțiunea de cenzură, a pus în umbră eventualele câștiguri care păruseră că vor decurge doar ridicând vocea. USR-PLUS a avut ocazia să tragă învățămintele de rigoare din acel episod.

Din punct de vedere politic, ar fi riscant să nu o facă, în condițiile în care poziționarea PNL pe tema anticipatelor capătă o tracțiune tot mai vizibilă în ultimele zile.

Iar la acest capitol, liberalii au șansa să profite din plin grație tocmai deciziei pe care USR PLUS a evitat-o, anume intrarea la guvernare. În paranteză fie spus, prima reacție a liderului USR, Dan Barna, după întâlnirea Iohannis-Orban de vineri, de la Palatul Cotroceni, pune premisele unei abordări mai realiste și plină de substanță, pe subiectul anticipatelor, decât cea avută de USR PLUS acum câteva luni.

Cu un guvern monocolor și un președinte la Cotroceni din aceeași matcă, liberalii își vor vedea potențat mesajul că își doresc anticipate la fel de mult ca USR PLUS tocmai prin faptul că sunt cei care, tehnic nu doar politic, pot face dezideratul să devină realitate.

Guvernul le organizează, iar președintele joacă un rol precis în transpunerea lor în practică.

De altfel, direcția spre anticipate a fost mesajul-cheie din prima intervenție a lui Klaus Iohannis pe tema căderii Guvernului Dăncilă prin moțiune de cenzură. „Cea mai bună soluție pentru redarea legitimității Parlamentului este, evident, întoarcerea cât mai rapidă la votul cetățenilor, adică alegeri anticipate”, spunea, în 10 octombrie, șeful statului. De atunci, fluxul mesajelor de acest tip, transmise de Iohannis, a avut o cadență lipsită de ezitări.

Iar dacă mai era necesar vreun argument în favoarea reînnoirii rapide a Parlamentului, PSD s-a mai ocupat o dată de asta.

Prima reacție din zona social-democraților la decizia de principiu luată de Orban și Iohannis a fost a lui…. Florin Iordache. „Mi se pare foarte grav să încerci să schimbi votul cetățenilor. Are vreo garanție că rezultatul votului va fi altul?”, spunea, vineri, „ministrul OUG 13”.  

De altfel, răspunsul la ultima întrebare lansată de Iordache nu doar că este ușor de anticipat azi, dar are toate șansele să fie devastator pentru PSD. Un motiv în plus ca PNL, USR PLUS și Klaus Iohannis să pună la bătaie toate resursele astfel încât competiția politică, normală în condițiile de alegeri, să nu submineze obiectivul strategic al acestor anticipate.

Pentru cine a înțeles ce a însemnat pentru România momentul de cotitură 10 august 2018, alegerile anticipate nu mai pot ridica niciun dubiu.

Foto: INQUAM/George Călin

15 COMENTARII

  1. Va fi altul,bineînțeles! In 2016 au câștigat cu 18% din totalul electorilor!!! În 2020 romanii vor ieși la vot! S-au lămurit in sfârșit că PUTEREA e în votul lor!!! PSD trebuie să ajungă la procentul lor real :în jur de 3,5 milioane de alegători!

    • Nu mai au nici 3 milioane, faza e ca latrinele de partid ii servesc ca-n prima zi, si toaca de dimineata pana seara PNL si guvernul Orban, in fiecare zi cel putin doua fake-news, iar scarbele de televiziuni, daca nu sunt complet vandute, ca latrina 3 si rtv, atunci au fiecare cate-un departament gretos de laturi asupra guvernului si de ode desantate pentru psdisti, in seara asta nici n-aveai unde sa te uiti la o emisiune ceva mai decenta : la realitatea, pupincuristul hoandra, la b1 tv scrantita sorina matei, iar la digi24 o pereche de psdisti, cu mesajele cunoscute, televiziuni de toata voma!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here