Controversata reformă a justiției din Israel | Grevă spontană a angajaților aeroportului Ben Gurion din Tel Aviv

Sursa: Pixabay

Şeful sindicatului lucrătorilor de la Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv a anunţat luni oprirea imediată a plecărilor, la câteva minute după ce şeful federaţiei sindicatelor din Israel, Histadrut, a anunţat o grevă „istorică” în încercarea de „a opri nebunia” controversatei reforme din justiţie a guvernului lui Benjamin Netanyahu, relatează The Times of Israel, potrivit News.ro.

„Am ordonat oprirea imediată a decolărilor pe aeroport”, a anunţat Pinchas Idan, şeful sindicatului aeroportului Ben Gurion.

Sindicatul lucrătorilor de la aeroport este primul care a luat măsuri, după ce Arnon Bar-David, şeful confederaţiei sindicale din Israel, a declarat că o mişcare grevistă naţională va începe chiar de luni, dacă premierul Benjamin Netanyahu nu anunţă oprirea controversatei revizuiri judiciare.

„Suntem cu toţii îngrijoraţi de soarta Israelului”, a spus Arnon Bar-David. „Împreună spunem: ajunge! Ne-am rătăcit – nu este vorba despre stânga sau dreapta”, a declarat luni Arnon Bar-David. „Nu mai putem polariza naţiunea. Am făcut tot ce am putut în ultimele săptămâni pentru a opri situaţia”, a mai spus Bar-David. „Ne dăm mâna cu toţii pentru a închide statul Israel”, a îndemnat el. „Centrele comerciale şi fabricile se vor închide”, a anunţat liderul sindical. Greva va include şi sectorul sănătăţii, a precizat el într-un discurs rostit la un eveniment la care participau lideri de top din mediul de afaceri, precum şi de oficiali publici, inclusiv şefi de spitale, care au aplaudat şi au strigat „Democraţie”. Liderul sindical a fost ovaţionat în picioare la finalul discursului său.

Până acum, Bar-David s-a abţinut să implice puternicul sindicat în demonstraţiile împotriva propunerilor guvernului de limitare a sistemului judiciar. Din punct de vedere istoric, grevele Histadrut pentru salarii şi condiţii în sectorul public au avut un impact profund asupra ţării şi a economiei sale, notează The Times of Israel.

O declaraţie publică a premierului Benjamin Netanyahu, care ar fi urmat să anunţe o suspendare a reformei judiciare, programată pentru ora locală 10.00, a fost amânată pe fondul unor informaţii potrivit cărora partidele de extremă dreapta din coaliţia sa guvernamentală ameninţă să iasă de la guvernare, dacă acesta opreşte revizuirea sistemului judiciar.

Deocamdată, nu a fost indicată o nouă oră pentru discursul lui Netanyahu, scrie The Times of Israel.

Postul de ştiri Canal 12 a relatat că ministrul securităţii naţionale, Itamar Ben Gvir, a ameninţat că va părăsi coaliţia, în timpul unei întâliri a premierului cu şefii grupurilor parlamentare.

Parlamentari din Likud, partidul lui Benjamin Netanyahu, au declarat, sub protecţia anonimatului, pentru site-ul de ştiri Walla că ministrul justiţiei, Yariv Levin, face presiuni asupra ministrului de finanţe, Bezalel Smotrich, şi asupra lui Ben Gvir pentru a-l ameninţa pe Netanyahu cu dizolvarea guvernului, dacă revizuirea legislaţiei este oprită.

Şeful partidului Yisrael Beiteinu, Avigdor Liberman, un partid naţionalist de dreapta, dar care nu face parte din coaliţia guvernamentală, speră ca premierul Benjamin Netanyahu să îşi anunţe demisia, alături de aşteptatul anunţ al opriririi legislaţiei de revizuire a sistemului judiciar, dar spune că partidul Likud al premierului ar trebui să găsească un nou lider, dacă nu o face.

„Se pare că funcţionează. Niciun dictator nu este capabil să ţină piept unui protest public larg şi corect, care cuprinde toate părţile populaţiei”, a scris Liberman pe Twitter. „Sper că, pe lângă oprirea legislaţiei, vom auzi şi despre demisia premierului şi a ministrului justiţiei”, spune Liberman, referindu-se la ministrul justiţiei Yariv Levin, arhitectul revizuirii judiciare. „În caz contrar, fac apel la prietenii mei din Likud, în beneficiul statului Israel, să îl înlăture pe Netanyahu şi să formeze o nouă coaliţie formată din partidele sioniste, cu prim-ministru provenit din rândurile Likud”, mai spune Liberman, al cărui partid a făcut parte în alte ocazii din coaliţii guvernamentale conduse de Benjamin Netanyahu.

VIDEO | Ample proteste în Israel după demiterea ministrului Apărării. Un consul general a demisionat. Universitățile intră în grevă. Cel mai mare sindicat anunță o conferință de presă dramatică

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here