VIDEO | Ample proteste în Israel după demiterea ministrului Apărării. Un consul general a demisionat. Universitățile intră în grevă. Cel mai mare sindicat anunță o conferință de presă dramatică

Foto arhivă / Sursa: Facebook

După anunţul demiterii ministrului Apărării, care ceruse „o pauză de o lună în procesul controversat de reformă judiciară dorită de guvern”, mii de manifestanţi au ieşit pe străzi, îndreptându-se către strada Kaplan din centrul Tel Avivului, epicentrul demonstraţiilor care au loc în fiecare săptămână de la prezentarea în ianuarie de către guvern a proiectului de reformă, informează AFP, preluată de Agerpres.

La Tel Aviv, protestatarii au incendiat cauciucuri duminică seara, a declarat poliţia într-un comunicat.

O jurnalistă AFP a constatat că demonstranţii au ars o canapea şi, în alte locuri, lemne. Potrivit acesteia, o mulţime uriaşă a ieşit pe străzile din Tel Aviv, iar demonstranţii au blocat principala autostradă care traversează oraşul, Ayalon.

Fluturând steaguri ale Israelului, demonstranţii au scandat sloganuri precum „Bibi, afară!”, preluând porecla lui Benjamin Netanyahu.

Alte mitinguri spontane au avut loc în apropierea reşedinţei premierului din Ierusalim, precum şi în alte oraşe din ţară, la Haifa şi Beersheba, potrivit presei locale.

Într-un discurs sâmbătă seara, Yoav Gallant, deşi din acelaşi partid de dreapta ca premierul Netanyahu, Likud, a declarat că se teme că perpetuarea diviziunilor în cadrul populaţiei pe această problemă ar crea o „ameninţare reală pentru securitatea” Israelului.

„Securitatea Israelului a fost şi va fi întotdeauna misiunea vieţii mele”, a scris Yoav Gallant pe Twitter. El a cerut întreruperea procesului legislativ timp de o lună, înainte de o săptămână crucială, ce ar urma să fie marcată de alte măsuri legislative şi de noi demonstraţii în masă, la apelul organizatorilor mişcării de protest, care au chemat la „paralizarea” ţării.

‘Sunt ataşat de valorile Likud (…), dar schimbări majore la nivel naţional trebuie făcute prin consultare şi dialog”, a spus ministrul sâmbătă, solicitând, în acelaşi timp, încetarea demonstraţiilor.

„Netanyahu îl poate elimina pe Gallant, dar nu poate să elimine realitatea şi nu poate elimina poporul Israelului, care se opune nebuniei coaliţiei”, a scris pe Twitter liderul opoziţiei, politicianul de centru Yair Lapid.”Prim-ministrul Israelului este o ameninţare la adresa securităţii Israelului”, a adăugat el.

Demisie

Consulul general al Israelului la New York a anunţat duminică că demisionează în semn de protest faţă de demiterea de către prim-ministrul Benjamin Netanyahu a ministrului Apărării Yoav Gallant, într-o dispută în creştere cu privire la reforma judiciară solicitată de guvern, informează Reuters, preluat de Agerpres.

„Nu mai pot continua să reprezint acest guvern”, a spus Asaf Zamir pe Twitter.”Cred că este de datoria mea să mă asigur că Israelul rămâne un far al democraţiei şi libertăţii în lume”.

Premierul Benjamin Netanyahu şi-a demis duminică ministrul apărării, care cu o zi în urmă ceruse suspendarea reformei judiciare ce a declanşat proteste stradale care nu mai contenesc de la începutul anului.

Mișcările de protest se intensifică

Universitățile din Israel intră în grevă începând de luni, potrivit CNN.

Totodată, cel mai mare sindicat și grup al liderilor din mediul afaceri au declarat că vor susține o conferință de presă luni dimineață.

Sindicatul Histadrut a transmis că va fi o conferință dramatică, programată pentru ora 11.00 (4 a.m. ET).

Context

La începutul lunii ianuarie, ministrul justiţiei, Yariv Levin, a anunţat un plan de reforme ce include adoptarea unei clauze care să permită Parlamentului să anuleze cu majoritate simplă o decizie a Curţii Supreme pentru a creşte puterea politică a aleşilor în defavoarea magistraţilor.

În absenţa unei Constituţii propriu-zise, puterea judiciară este singura care controlează activitatea guvernului în Israel. Curtea Supremă poate să anuleze orice norme pe care le consideră contrare legilor de bază cu rang constituţional.

Răpiri, tortură, detenție. Neîntreruptul calvar al tătarilor, după anexarea Crimeei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here