Coordonator SMURD, întrebat cât rezistă o persoană sub dărâmături: Trei zile este considerată fereastra optimă de salvare

Coordonatorul SMURD Bucureşti, Bogdan Opriţa, a afirmat că trei zile este considerată fereastra optimă de salvare pentru persoanele care sunt prinse sub dărâmături în cazul producerii unui cutremur, menţionând că în general după zece zile operaţiunile de salvare se încheie, relatează News.ro.

Bogdan Opriţa a fost întrebat, vineri, la Prima News, în contextul operaţiunilor de salvare care au loc în Turcia, în urma celor două cutremure d eluni, cât poate rezista o persoană sub dărâmături.
“Depinde foarte mult de vârstă, de condiţie fizică, de bolile asociate, pentru că se ştie sugarii şi persoanele vârstnice au mai puţine şanse să supravieţuiască, adultul tânăr are mai multe, depinde şi ce leziuni asociate are, pentru că şi asta o să-şi spună cuvântul. La nivel mondial se acceptă o fereastră de salvare de 72 de ore, dar echipele acţionează şi câteva zile după. Trei zile este considerată fereastra optimă de salvare, de aceea echipa trebuie să ajungă acolo cât mai repede posibil în focar, dar în general cam după zece zile operaţiunile de salvare se încheie. Trebuie spus însă că aceasta este o decizie care depinde de ţara respectivă”, a explicat Bogdan Opriţa.
El consideră că şansa de supravieţuire creşte odată cu vârsta.

“Copiii sunt mai expuşi decât adulţii, iar şansa de supravieţuire creşte odată cu vârsta pentru că sugarii întotdeauna au mecanismele de apărare insuficient dezvoltate, ele apar pe măsura creşterii în vârstă. Trebuie spus că discutăm de persoane sănătoase şi fără leziuni asociate, pentru că una este să ai piciorul zdrobit sub o placă de beton cinci zile şi alta este să stai oarecum fără nicio leziune”, a menţionat coordonatorul SMURD.

Întrebat cu cât scad şansele de salvare din cauza temperaturilor scăzute, Bogdan Opriţa a răspuns: “Este evident că hipotermia, dacă începe să se instaleze, devine un factor de agravare pentru că e însoţită de alte modificări la nivelul metabolismului. Dar aici lucrurile se inversează poate un pic, în condiţii de hipotermie la copil leziunile sunt poate un pic protejate, dar cred că copiii au în condiţiile astea şanse mai mici. Dar ceea ce este important de spus este că totuşi acele ruine îi protejează de hipotermie pentru că temperatura din exterior este una, cea din interior poate să fie mai mare cu unul, două grade”.
El a precizat că un adult poate rezista fără apă 48 de ore.
“Fără apă un adult poate să supravieţuiască 48 de ore, după 48 de ore încep să se instaleze anumite modificări. Fără hrană putem supravieţui de la cinci zile încolo, problema este legată de apă”, a mai declarat Bogdan Opriţa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here