Salvați Copiii lansează campania de donaţii pentru victimele cutremurelor din Turcia şi Siria

Sursa: Facebook

Organizaţia Salvaţi Copiii lansează o campanie de donaţii pentru victimele cutremurelor din Turcia şi Siria, responsabili ai organizaţiei din cele două ţări afirmând că este necesar sprijin umanitar şi psihologic imediat pentru copiii care şi-au văzut casele prăbuşindu-se, iar în Siria, situaţiei grave create de război i s-a adaugă acum şi cutremurul. Situaţia este de nesuportat, iar fără ajutor imediat, copiii nu pot fi hrăniţi. În Turcia, estimările arată că 13,5 milioane de oameni din 10 provincii din partea de sud a ţării au fost afectaţi de cutremure, informează News.ro.

„Cât salvatorii caută supravieţuitori sub dărâmături şi speră ca aceştia să reziste, echipele Save the Children fac tot posibilul să prevină alte tragedii de proporţii. Cele două cutremure majore din dimineaţa de 6 februarie (7,7 pe Richter) şi apoi altul, 12 ore mai târziu, (7,6 pe Richter) au lăsat mii de copii fără părinţi, locuinţe, haine călduroase, hrană şi acces la medicamente şi servicii medicale. În astfel de situaţii, intervenţia umanitară trebuie să fie imediată”, subliniază Salvaţi Copiii.

„Am întâlnit oameni care au trecut prin experienţe dramatice cauzate de cutremure. Am vorbit cu părinţi care încă aşteaptă ca salvatorii să le scoată copiii de sub dărâmături. Pe de altă parte, sunt mulţi copii care au fost salvaţi şi acum au nevoie de ajutor. Accesul la servicii sanitare şi la surse de hrană este limitat. Avem nevoie să le asigurăm sprijin umanitar şi psihologic imediat copiilor care şi-au văzut casele prăbuşindu-se”, afirmă Berna Koroglu, coordonatorul echipei de intervenţie umanitară Save the Children în Turcia, aflat în provincia Hatay.

Conform organizaţiei, copiii au nevoie de îngrijire, de alimente, de căldură, şi mai ales trebuie să fie în siguranţă, iar condiţiile meteorologice de pe teren sunt dure: vântul puternic, ploile şi ninsorile îngreunează munca salvatorilor şi îi pun în pericol vital pe cei mai vulnerabili. Acestor riscuri li se adaugă, în Siria, condiţiile drastice ale unui război care durează de mai bine de un deceniu, care a vulnerabilizat situaţia economică, lăsând mai mult de 15 milioane de oameni dependenţi de ajutorul umanitar.

Cu un sistem sanitar în colaps, copiii sirieni afectaţi acum de seisme sunt în risc vital imediat, precizează „Salvaţi Copiii”.

Kathryn Achilles, director de Advocacy şi Comunicare Save the Children în Siria, a explicat că şi înainte de cutremur, viaţa în taberele umanitare era dificilă şi oamenii depindeau de asistenţa umanitară, pentru a supravieţui.

„Iarna aceasta a fost rece şi corturile nu oferă suficientă căldură. Acum, situaţia este de nesuportat: fără ajutor imediat, copiii nu pot fi hrăniţi. Au nevoie urgentă de asistenţă”, afirmă ea.

Salvaţi Copiii România, în coordonare cu Save the Children, a creat mecanisme pentru ajutor IMEDIAT:

„Ar fi de neconceput ca vieţile acestor copii să fie în pericol, după ce ei au supravieţuit acestor cutremure de proporţii. Intervenţia umanitară în astfel de situaţii trebuie să fie promptă. E nevoie de un răspuns internaţional coordonat şi de mobilizarea rapidă a comunităţii de donatori, pentru că până se pun în mişcare fonduri publice, aceşti copii sunt pe stradă, în frig”, spune Gabriela Alexandrescu, preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

În Turcia doar, estimările arată că 13,5 milioane de oameni din 10 provincii din partea de sud a ţării au fost afectaţi de cutremure. Mii de oameni sunt încă prinşi sub ruine şi fiecare oră este critică. Numărul morţilor creşte de la oră la oră, şi în localităţile greu accesibile, mai ales din Siria, bilanţul real al deceselor va rămâne mult timp necunoscut.

Echipele Save the Children sunt pe teren asigurând hrană pentru copiii aflaţi în adăposturile din Turcia şi Siria, dispozitive de încălzit, corturi, pături, saci de dormit, îmbrăcăminte, încălţăminte, precum şi kituri pentru bebeluşi – hrană, lapte şi alte alimente.

Fetiţa născută printre dărâmături, în Siria, a primit numele Aya şi va fi preluată de o rudă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here