Coreea de Nord a prezentat o rachetă balistică uriașă la parada militară

Coreea de Nord a dezvăluit sâmbătă ceea ce analiștii cred că este probabil una dintre cele mai mari rachete balistice din lume. Uriașa armă a fost cărată de un transportator cu 11 osii la parada miliară transmisă în direct de televiziunea de stat cu ocazia marcării a 75 de ani de la crearea Partidului Muncitorilor, relatează CNN.

Analiștii cred că noua rachetă intercontinentală nu a fost testată încă, dar o armă de un astfel de calibru permite echiparea cu mai multe focoase, ceea ce îi sporește potențialul de amenințare împotriva oricărui inamic. În orice caz, noua rachetă balistică intercontinentală are o dimensiune superioară rachetei Hwasong-15, arma cu raza cea mai mare de acţiune testată până în prezent de Coreea de Nord.

Potrivit analiştilor, noua rachetă, al cărei nume este deocamdată necunoscut, ar fi una dintre cele mai mari rachete balistice intercontinentale mobile cu lansare terestră concepută până în prezent pe plan mondial, dacă va deveni operaţională. Ar putea transporta vehicule multiple de reintrare (MIRV), ceea ce i-ar permite să atace mai multe ţinte o dată şi să fie mai dificil de interceptat.

La parada care a marcat împlinirea a 75 de ani de la înfiinţarea Partidului Muncitorilor, a fost expusă și racheta Hwasong-15, dar şi încă una, ce pare a fi o nouă rachetă balistică cu lansare de pe submarine.

Coreea de Nord nu a mai efectuat niciun test cu rachete balistice din noiembrie 2017 – când a lansat o rachetă Hwasong-15. Totuși, demersurile diplomatice ale SUA pentru un acord de denuclearizare a peninsulei coreene sunt în impas de doi ani.

Aproape două ore au durat parada și ceremoniile aniversare de la Phenian în timpul cărora mii de soldați au defilat fără mască sau alte măsuri de protecție. 

Parada a început la miezul nopții, iar Kim Jong-un și-a făcut apariția în fața oamenilor și a anunțat că țara nu are niciun caz de COVID-19.

Sunt foarte recunoscător că toți cetățenii noștri sunt sănătoși și teferi. Dar vreau să le transmit cele mai bune gânduri oamenilor din restul lumii care luptă împotriva acestei boli provocate de un virus nimicitor. Sper ca oamenii să își recapete sănătatea, fericirea și zâmbetul”, a spus liderul nord-coreean.

Conform tradiției, nord-coreenii nu și-au putut stăpâni lacrimile auzind vocea liderului suprem.

A urmat apoi parada militară, iar etalarea tehnicii militare s-a încheiat cu apariția-surpriză: noua rachetă intercontinentală.

Deşi liderul nord-coreean Kim Jong-un a evitat să transmită un mesaj dur Statelor Unite în discursul rostit înaintea paradei militare, etalarea unei rachete superioare rachetei Hwasong-15 (ce are o rază de acţiune care ar putea fi suficientă pentru a lovi teritoriul american) sugerează că Phenianul va continua să dezvolte rachete tot mai sofisticate, dacă nu ajunge la o înţelegere cu Washingtonul. Kim a menţionat în discurs că ţara sa, care deţine arma nucleară, va continua să-şi consolideze armata în scop de „autoapărare şi descurajare”, asigurând totodată că niciodată nu o va folosi pentru un atac preventiv, scrie Agerpres.

Este dezamăgitor să vedem cum Coreea de Nord continuă să acorde prioritate programelor nuclear şi de rachete balistice în detrimentul eforturilor pentru un viitor mai strălucit al poporului nord coreean”, a reacționat un oficial de rang înalt al administrației de la Washington.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here