Tot mai multe speculații referitoare la soarta liderului nord-coreean Kim Jong-un au început să apară încă de la jumătatea lunii aprilie. Unele tabloide internaționale, citând surse destul de vagi din China, Japonia sau Hong Kong, au scris că acesta s-ar afla în comă, după o operație de cord nereușită, sau chiar că ar fi murit. Apoi, la începutul lunii mai, după trei săptămâni de incertitudine, în care s-a speculat că liderul din Coreea de Nord ar fi murit, Kim Jong-Un a reapărut în public. Acum, după o nouă și lungă absență, speculațiile referitoare la soarta sa revin. Dennis Rodman, cunoscut ca un apropiat al liderului nord-coreean Kim Jong-un, a insinuat că aparițiile tot mai dese ale surorii acestuia, Kim Yo Jong, sunt o dovadă că lucrurile nu sunt deloc normale la Phenian. De asemenea, un nou indiciu pare a alimenta speculațiile privind moartea liderului de la Phenian.

Astfel, îndepărtarea a două portrete și a unei statui din Piața Kim Il-sung din Phenian a alimentat speculațiile privind starea „liderului suprem” Kim Jong-un. Un expert sugerează că decizia ar putea sugera că președintele țării ar fi murit, după cum informează express.co.uk. Cele două portrete, unul al lui Kim Il-sung și unul al lui Kim Jong-il, bunicul și tatăl liderului de la Phenian, au fost îndepărtate din Piața Kim Il-sung, după cum a informat site-ul sud-coreean NK News.

Piața în care se află portretele și statuile nu a mai fost modificată din 2012, la un an după ce tatăl lui Kim a murit și fost urmat la conducere de fiul său.

*Speculații privind moartea lui Kim Jong-un

Informațiile vin pe fondul unor speculații privind starea de sănătate a liderului de la Phenian. Potrivit zvonurilor, acesta ar fi murit sau s-ar afla în stare vegetativă ca urmare a unei operații pe cord eșuate. Speculațiile au apărut după ce președintele nord-coreean a lipsit de la ceremoniile de comemorare a bunicului său, pe 15 aprilie, ceva ce nu s-a mai întâmplat în mandatul său. Sunt informații greu de verificat, dar care au fost alimentate de o știre a agenției Reuters potrivit căreia China a trimis o echipă de medici la Phenian.

După ce a lipsit din spațiul public timp de aproximativ trei săptămâni, mai multe fotografii cu Kim Jong-un, prezent la inaugurarea unei fabrici de îngrășământ, au apărut în presa de stat.

Cu toate acestea, jurnalistul Roy Calley susține că nu există dovezi referitoare la data la care ar fi fost făcute respectivele fotografii.

În cazul în care speculațiile privind moartea lui Kim s-ar dovedi a fi adevărate, sora acestuia, Kim Yo-jong, este văzută ca un posibil succesor al președintelui nord-coreean.

*”Dacă o vedem pe sora lui Kim Jong-un la TV, ceva nu e în ordine!”, spune Dennis Rodman

Dennis Rodman (58 de ani), cunoscut ca un apropiat al liderului nord-coreean Kim Jong-un, a insinuat că aparițiile tot mai dese ale surorii acestuia, Kim Yo Jong, sunt o dovadă că lucrurile nu sunt deloc normale la Phenian. În emisiunea ”Good Morning Britain”, ex-baschetbalistul a afirmat că are legături în Coreea de Nord și știe ce se întâmplă în țară.

”Tot ce pot să-ți spun e că dacă o vedem pe sora lui la TV, conducând practic țara, înseamnă că ceva nu e în ordine”, i-a transmis Rodman moderatorului. ”Amintiți-vă când a plecat în Coreea de Sud înainte să o facă el, nu uitați de asta”, a adăugat fostul sportiv.

Când au apărut primele speculații despre starea lui Kim Jong-un, fostul star de la Chicago Bulls se ruga să fie doar ”zvonuri””Sper că Mareșalul nu este bolnav”, afirma el.

Deși Coreea de Nord este cunoscută ca o societate patriarhală, unde puterea e transmisă din tată în fiu, Kim Yo Jong (32 de ani) a preluat tot mai multe atribuții la Phenian. Sora dictatorului este pe lista neagră a SUA, pentru ”abuzuri severe asupra drepturilor omului”.

Rodman, care l-a cunoscut pe Kim în 2013 și a legat o prietenie strânsă cu acesta, a fost adesea un intermediar între Statele Unite și Coreea de Nord. În 2014, fostul jucător din NBA a adus o echipă de americani la Phenian, ca să joace în prezența tânărului dictator.

”Am luat cina şi tot ce-mi mai amintesc e că eram morţi de beţi. El a început să cânte la karaoke, iar eu n-aveam nici cea mai mică idee ce spune. Toată lumea aplauda.

Apoi a apărut o trupă de 18 fete şi acestea ne-au cântat o meldie. Una singură! Era coloana sonoră din Dallas”, a rememorat Rodman una dintre întâlnirile cu dictatorul de la Phenian. Dennis Rodman a vizitat ultima dată Coreea de Nord în anul 2016.

*Ziarul oficial al Partidului Comunist din Coreea de Nord admite că Kim Jong-un nu poate curba timpul și spațiul în mod magic

Ziarul oficial al Partidului Comunist din Coreea de Nord a negat că liderii regimului pot curba magic timpul și spațiul, punând capăt unei tradiții folosite pentru a idealiza puterile mistice ale liderului Kim Jong-un și ale fostului conducător Kim Jong-il, relatează The Telegraph.

În cel mai recent semn că regimul pare să renunțe la crearea de mituri legate de liderii săi, ziarul Rodong Sinmun a negat săptămâna aceasta că membrii familiei Kim sunt maeștri ai „chukjibeop” (un soi de ”teleportare” – n.r.), o metodă de a contracta spațiul și a călători pe distanțe uriașe, într-o perioadă scurtă de timp, potrivit mitologiei est asiatice.

Ziarul de propagandă al regimului a notat că: „În termeni realiști, o persoană nu poate dispărea subit și reapărea prin plierea spațiului”.

După ce Kim Jong-un nu a reușit să ajungă la o înțelegere cu președintele american Donald Trump în cadrul summitului de la Hanoi de anul trecut, acesta s-a concentrat pe afișarea unei laturi mai „umane” a sa, îndemnând nord-coreeni să evite mitificarea liderului lor.

Mitificarea activității revoluționare a unui lider și a imaginii sale ar duce la ascunderea adevărului”, ar fi spus liderul nord-coreean după eșecul negocierilor cu Statele Unite din luna martie a anului trecut, potrivit presei de stat.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here