Liviu Pleșoianu, sedus de discursul anti-UE al președintelui Serbiei care anunță că i-a scris președintelui Chinei ”ca unui frate”

Liviu Pleșoianu a postat miercuri pe pagina sa de Facebook, un discurs al președintelui Serbiei, Aleksandar Vučić. Acesta din urmă anunță că, în lupta împotriva coronavirusului, a cerut ajutor ”frățesc” președintelui Republicii Populare Chineze, Xi Jinping. Vučić îl numește pe liderul chinez ”prietenul și fratele meu, Xi Jinping” și critică în termeni duri Uniunea Europeană.

În clipul postat de deputatul PSD Liviu Pleșoianu, președintele sârb lansează critici aspre la adresa Uniunii Europene și a așa-zisei ”solidarități internaționale” – despre care susține că nu există – elogiind totodată China, în termeni ”tovărășești” care amintesc de anii comunismului stalinist.

*Liviu Pleșoianu, elogiat în mod regulat de Sputnik

Liviu Ioan Adrian Pleșoianu (37 de ani), deputat PSD de București, a ieșit în evidență, în perioada protestelor generate de adoptarea OUG 13, când pleda pentru organizarea de contramanifestații. Apoi, când nou-instalatul ministru al Justiției, Tudorel Toader, și-a prezentat raportul de evaluare a procurorului general și procurorului-șef al DNA, Pleșoianu a contestat vehement concluziile raportului și spunea că ia în calcul demisia din PSD dacă partidul își asumă poziția lui Toader. În fapt, deputatul PSD, însărcinat de social-democrați cu o poziție importantă de reprezentare la nivel european, este un nume invocat des și în termeni laudativi pe agenția Sputnik, principalul instrument de propagandă al Kremlinului. Nici nu e de mirare dacă ne uităm că, în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Pleșoianu a pledat pentru o înțelegere și o apropiere față de Rusia.

Pleșoianu a fost, la începutul carierei sale, redactor-șef la „Casa NATO”, publicație a Asociației „Casa NATO”, fondată în 2002 de Adrian Năstase. Între timp, asemenea ex-premierului PSD condamnat pentru corupție, tânărul politician social-democrat apare tot mai des pe site-urile dedicate propagandei ruse.

În mai puțin de o lună, sputnik.md, parte a grupului media controlat de regimul Putin, l-a invocat de patru ori pe deputatul PSD. Prima dată, pe 17 aprilie, când Pleșoianu a fost descris în termeni laudativi: „un om politic care a devenit din ce în ce mai vizibil”, „s-a impus prin argumentație, logică și calitatea discursului”, „nu are obtuzitatea unor politruci”, etc. În continuare, agenția apropiată Kremlinului face o scurtă prezentare biografică tânărului politician, amintind de un concurs organizat de Antena 3 pe care acesta l-a câștigat, concurs de „proiecte și idei pentru schimbarea României”.

Câteva zile mai târziu, Sputnik devine iar tribună pentru ideile deputatului PSD, prezentând „un pamflet dur” adresat de acesta președintelui Iohannis.

*Postarea lui Pleșoianu:


Președintele Serbiei: „Cred că înțelegeți deja toți, în aceste clipe, că marea… solidaritate internațională, de fapt, NU EXISTĂ! Solidaritatea europeană NU EXISTĂ! A fost doar un basm scris bine pe o hârtie…

Azi, am trimis o scrisoare foarte importantă! Avem nu doar nevoi, ci și speranță! Singura țară care ne poate ajuta în aceste clipe grele este CHINA! I-am adresat o scrisoare Președintelui Xi. I-am scris nu doar ca unui prieten, ci ca unui FRATE! …nu doar al meu personal, ci un PRIETEN și un FRATE al țării mele!

După cum știți, Uniunea Europeană a decis că nu mai putem să importăm bunuri! Ursula von der Leyen a transmis că nu putem importa echipament medical din UE!

Când am auzit asta, mi-a venit să urlu! Auzim asta de la oameni care ne-au ținut nouă predici… …care ne-au spus, pe un ton răspicat, că NU ar trebui să cumpărăm nimic din China! Ne-au spus mereu că nu prețul mai mic e important, că produsele din UE au calitate mai bună… …că trebuie să comandăm totul din UE!

Când companiile din UE aveau nevoie de banii Serbiei, totul era minunat… …Însă acum, când suntem la nevoie și în suferință, banii Serbiei nu mai sunt buni! …De parcă am fi cerut ceva gratis!

Cred în prietenul și fratele meu, Xi Jinping, și CRED ÎN AJUTORUL CHINEI! Singura țară care e dispusă acum să ne ajute și care ne poate ajuta e CHINA!

Cât despre ceilalți… MULȚUMIM MULT PENTRU… NIMIC!”

Revolta Președintelui Serbiei

Președintele Serbiei: "Cred că înțelegeți deja toți, în aceste clipe, că marea… solidaritate internațională, de fapt, NU EXISTĂ! Solidaritatea europeană NU EXISTĂ! A fost doar un basm scris bine pe o hârtie… Azi, am trimis o scrisoare foarte importantă! Avem nu doar nevoi, ci și speranță! Singura țară care ne poate ajuta în aceste clipe grele este CHINA! I-am adresat o scrisoare Președintelui Xi. I-am scris nu doar ca unui prieten, ci ca unui FRATE! …nu doar al meu personal, ci un PRIETEN și un FRATE al țării mele!După cum știți, Uniunea Europeană a decis că nu mai putem să importăm bunuri! Ursula von der Leyen a transmis că nu putem importa echipament medical din UE! Când am auzit asta, mi-a venit să urlu! Auzim asta de la oameni care ne-au ținut nouă predici… …care ne-au spus, pe un ton răspicat, că NU ar trebui să cumpărăm nimic din China! Ne-au spus mereu că nu prețul mai mic e important, că produsele din UE au calitate mai bună… …că trebuie să comandăm totul din UE! Când companiile din UE aveau nevoie de banii Serbiei, totul era minunat… …Însă acum, când suntem la nevoie și în suferință, banii Serbiei nu mai sunt buni! …De parcă am fi cerut ceva gratis!Cred în prietenul și fratele meu, Xi Jinping, și CRED ÎN AJUTORUL CHINEI! Singura țară care e dispusă acum să ne ajute și care ne poate ajuta e CHINA!Cât despre ceilalți… MULȚUMIM MULT PENTRU… NIMIC!"

Publicată de Liviu Plesoianu pe Miercuri, 18 martie 2020

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here