Coreea de Sud își cere scuze că nu a reuşit să doboare dronele lansate de Coreea de Nord

Armata sud-coreeană a prezentat marţi scuze pentru că nu a reuşit să doboare cele cinci drone nord-coreene, care au traversat frontiera intercoreeană luni, după ce a fost criticată din cauza unei lipse de pregătire, relatează AFP, citată de News.ro.

”Ieri (luni), cinci drone inamice au invadat spaţiul aerian sud-coreean, iar militarii noştri le-au detectat şi urmărit, însă ne cerem scuze pentru că nu am fost în măsură să le doborâm”, afirmă într-un comunicat Statul major Interarme sud-coreeean (JCS).

Incursiunea de luni a determinat Seulul să tragă focuri de avertisment şi să desfăşoare avioane de vânătoare şielicoptere de luptă pentru a doborî dronele nord-coreene – dintre care una a atins spaţiul aerian al capitalei sud-coreene.

Toate dronele par să se fi întors în Coreea de Nord, după o urmărire de cinci ore.

PREGĂTIRE ”FOARTE INSUFICIENTĂ”

JCS recunoaşte că – în pofida faptului că armata poate doborî ”dronele de atac care constituie o ameninţare reală” – există o limită a capacităţii sale de a detecta şi de a lovi drone-spion mai mici.

”În consecinţă, lipsa de pregătire a armatei a provocat multă îngrijorare în rândul publicului”, recunoaşte Statul Major.

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a subliniat, într-o şedinţă a Consiliului de Miniştri, marţi, că acest incident arată că starea de pregătire a armatei este ”foarte insuficientă”.

Yoon Suk-yeol a ordonat o accelerare a uni proiect care vizează lansarea unei unităţi de drone care să efectueze operaţiuni de supraveghere şi recunoaştere a principalelor instalaţii militare ale Coreei de Nord.

Acest plan prevede introducerea unor drone invizibile pe radar avansate.

Această incursiune în spaţiul aerian sud-coreean este prima din ultimii cinci ani şi intervine după o serie-record de teste de armament ale Phenianului.

Toţi locuitorii din Coreea de Sud vor deveni mai tineri, odată cu renunţarea la sistemul tradiţional de calcul al vârstei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here