Coreea de Sud repatriază rămăşiţele a 88 de militari chinezi

Sursa: captură video

Coreea de Sud a repatriat vineri rămăşiţele a 88 de militari chinezi ucişi în Războiul Coreei. Aceasta reprezintă prima operaţiune de acest fel de la instalarea la putere a preşedintelui sud-coreean Yoon Suk-yeol, relatează AFP, citată de News.ro.

În cadrul unei ceremonii pe Aeroportul Incheon, în apropiere de Seul, militari din Garda de Onoare sud-coreeană au purtat sicriele până la un avion aparţinând armatei chineze, potrivit unor imagini difuzate în direct de televiziuni.

Corpurile au fost primite, câteva ore mai târziu, în oraşul Shenyang, în nord-estul Chinei, cu onoruri militare, în prezenţa unor foşti combatanţi din Războiul Coreei (1950-1953).

Aceasta este cea de-a noua operaţiune de repatriere de la semnarea, în 2014, a unui acord în acest sens între China şi Coreea de Sud, ţări inamice în Războiul Rece.

De atunci, rămăşiţe ale unui număr de 913 militari chinezi au fost înapoiate Chinei.

Repatrierile de vineri sunt primele de la instalarea la putere, în mai, a noului preşedinte sud-coreean de dreapta Yoon Suk-yeol, care vrea să păstreze relaţii amicale cu Beijingul şi să consolideze, în acelaşi timp, o alianţă militară între Seul şi Washington.

Ele au loc la marcarea a 30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice înhte Beijing şi Seul.

China comunistă a luptat alături de Coreea de Nord în Războiul Coreei.

Aproximativ trei milioane de militari chinezi au participat la război şi au salvat Phenianul de la înfrângere, respingând forţele ONU, conduse de către Statele Unite, la sud de paralela a 38-a.

Războiul s-a terminat cu un impas, iar un armistiţiu este respectat până azi.

Occidentul estimează, în general, că 400.000 de chinezi au murit în timpul acestui război, în timp ce China estimează numărul morăţilor săi la aproximativ 180.000.

 

Coreea de Sud propune un mare plan de ajutor contra denuclearizării Nordului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here