POLITICO | Cum și-au folosit Bill Gates și partenerii influența pentru a controla răspunsul global la Covid

Patru organizații de sănătate, ieșite din sfera de control a guvernelor și care lucrează îndeaproape împreună, au cheltuit aproape 10 miliarde de dolari pentru a răspunde la Covid în întreaga lume, a constatat o investigație POLITICO și Welt.

Când Covid-19 a lovit, guvernele lumii erau complet nepregătite.

Din America până în Europa și Asia, autoritățile și-au schimbat reacția de la minimizarea pericolului până la închiderea granițelor în încercarea eșuată de a opri răspândirea virusului care în scurt timp a cuprins întreaga planetă.

În vreme ce cele mai puternice națiunii se concentrau pe problemele interne, patru organizații mondiale de sănătate non-guvernamentale au început să își facă planuri pentru lupta pe viață și pe moarte împotriva unui virus care nu cunoaște nicio limită.

Ceea ce a urmat a fost o tranziție constantă și aproape inexorabilă a puterii de la guvernele copleșite, la un grup de organizații neguvernamentale (ONG-uri), potrivit unei investigații care a durat șapte luni a jurnaliștilor POLITICO – cu sediul în SUA și Europa – și a ziarului german WELT.

Înarmate cu expertiză, susținute de contacte la cele mai înalte niveluri ale națiunilor occidentale și împuternicite de relații bine consolidate cu producătorii de medicamente, cele patru organizații și-au asumat rolurile jucate adesea de guverne – dar fără să-și asume responsabilitatea guvernelor, adică fără posibilitatea de a fi trase la răspundere.

În timp ce națiunile încă dezbăteau gravitatea pandemiei, grupurile au identificat potențiali producători de vaccinuri și au vizat investiții în dezvoltarea de teste, tratamente și vaccinuri. Și și-au folosit influența pe lângă Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru a ajuta la crearea unui plan ambițios de distribuție la nivel mondial pentru distribuirea acelor instrumente Covid către națiunile nevoiașe, deși în cele din urmă nu au reușit să-și țină promisiunile inițiale.

Cele patru organizații au lucrat împreună în trecut, iar trei dintre ele aveau o istorie comună.

Cea mai mare și mai puternică organizație a fost Fundația Bill & Melinda Gates, una dintre cele mai mari organizații filantropice din lume. Apoi au mai fost Gavi – organizația globală de vaccinare pe care Gates a ajutat-o ​​pentru a inocula oamenii din țările cu venituri mici – și Wellcome Trust, o fundație britanică de cercetare cu o dotare de miliarde de dolari, care a mai colaborat cu Fundația Gates în anii precedenți. În cele din urmă, a existat Coaliția pentru Inovații în Pregătirea Epidemiei sau CEPI, grupul internațional de cercetare și dezvoltare a vaccinurilor pe care Gates și Wellcome Trust l-au fondat în 2017.

Când națiunile încă dezbăteau seriozitatea pandemiei, grupurile au identificat posibili producători de vaccinuri și au început să investească în dezvoltarea de teste, tratamente și injecții. Organizațiile societății civile care activează în națiunile mai sărace, inclusiv Medici Fără Frontiere, și-au exprimat îngrijorarea față de noțiunea că grupurile dominate de Occident, care beneficiază de echipe de specialiști de elită, vor participa la procesul de luare a deciziilor vitale care urmau să afecteze populația țărilor sărace. Aceste tensiuni s-au intensificat și mai mult atunci când Fundația Gates s-a opus eforturilor de renunțare la drepturile proprietății intelectuale, o decizie pe care criticii au interpretat-o ca pe o protejare a intereselor marilor companii farmaceutice în detrimentul oamenilor care trăiesc în națiunile mai sărace. „Ce îl califică pe Bill Gates să dea sfaturi și să consilieze guvernul american despre unde ar trebui să își direcționeze resursele extraordinare?” a întrebat Kate Elder, consilier de top în politica vaccinurilor pentru Medici Fără Frontiere.

OMS a fost crucial în procesul prin care cele patru organizații au câștigat putere. Mare parte din influența pe care grupurile o au asupra OMS se leagă pur și simplu de bani. De la începutul pandemiei, în 2020, Fundația Gates, Gavi și Wellcome Trust au donat în total peste 1,4 miliarde de dolari pentru OMS – o sumă mult mai mare decât contribuția celor mai mulți membri oficiali, inclusiv SUA și Comisia Europeană, potrivit datelor OMS. „Trebuie să reamintim faptul că, atunci când vorbim de Fundația Gates, este ca și când ai avea de-a face cu o altă țară importantă din punctul de vedere al donațiilor către organizațiile globale de sănătate”, a spus un fost oficial de top din sistemul sanitar american.

COVAX, un consorțiu special operat de Gavi, CEPI și UNICEF, a avut ca obiectiv livrarea a 2 miliarde de doze de vaccin până la finalul anului 2021, dar până în luna septembrie a acelui an, aceștia au reușit să distribuie doar 319 milioane de doze. Până în august 2022, doar 20% din populația Africii era vaccinată – un procent periculos de scăzut.

Concluziile investigației – pe scurt:

1. Cele patru organizații au cheltuit aproape 10 miliarde de dolari pe programele de combatere a pandemiei de Covid-19 începând cu 2020 – la fel de mult cât a cheltuit agenția de stat americană însărcinată cu combaterea Covid în afara țării;

2. Organizațiile au donat în total 1,4 miliarde de dolari Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în cadrul căreia au ajutat la crearea unei inițiative critice pentru distribuirea de instrumente de combatere a Covid-19. Acel program nu a reușit să își atingă obiectivele originale;

3. Liderii organizațiilor au avut un acces fără precedent la cele mai înalte nivele guvernamentale, cheltuind cel puțin 8,3 milioane de dolari pentru a face lobby pe lângă parlamentarii și oficialii americani și europeni;

4. Oficiali din SUA, UE și reprezentanți ai OMS au fost, pe rând, angajați ai fiecărei organizații și au ajutat la consolidarea relațiilor lor politice și financiare cu Washington și Bruxelles;

5. Liderii celor patru organizații au promis că vor ajuta în egală măsură toate națiunile, însă în timpul celor mai grave valuri ale pandemiei, țările sărace au rămas fără vaccinurile de care populația avea nevoie;

6. Liderii a trei dintre cele patru organizații au susținut că eliminarea restricțiilor legate de protejarea proprietății intelectuale nu era necesară pentru a crește volumul de vaccinuri livrate – o măsură care ar fi ajutat la salvarea mai multor vieți omenești, potrivit activiștilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here