Un hotel din Bucureşti şi unul din Poiana Braşov au anunţat că îşi vor închide porţile în luna martie, şi probabil şi în aprilie, din cauza lipsei de clienţi provocate de criza coronavirus, a declarat, miercuri, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România, Călin Ile.

Reprezentantul patronatului din turism nu a dat publicităţii numele celor două hoteluri.

Evident, ca şi consecinţă, şi în România, dacă activitatea va merge în acelaşi stil, se vor închide hoteluri. Deja avem două hoteluri care au anunţat că vor ţine închise porţile pe toată luna martie şi probabil şi în aprilie. Unul în Poiana Braşov şi unul în Bucureşti. Nu vă dau mai multe detalii”, a afirmat Călin Ile într-o conferinţă de presă.

Preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România a explicat că gradul de ocupare înregistrat de hotelurile din Bucureşti în primele 9 zile ale lunii martie a fost de 41,66%, faţă de 63,8% în aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce reprezintă o scădere de 34,7%.

Gradul de ocupare înregistrat de hotelurile din Bucureşti în primele 9 zile ale lunii martie e de 41,66%, faţă de 63,8% în aceeaşi perioadă a anului trecut. Adică o scădere de 34,7%. Tariful mediu a scăzut şi el în aceeaşi perioadă cu 13,7%, ceea ce duce ca veniturile din cazare, în primele 9 zile ale lunii martie în Bucureşti să scadă cu 43,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Datele sunt furnizate de rapoartele STR, care analizează date de la 7.000 de camere din cele 12.000 existente în Bucureşti, deci relevante. Această cădere de 43,7% nu ştiu cum vi se pare, dar în aceeaşi perioadă hotelurile din Italia au căzut cu 64%, în condiţiile în care criza la ei e mult mai mare. Este evident că la o astfel de cădere noi nu putem susţine afacerile. China, de exemplu, în luna februarie, are o cădere între 15 şi 92%, depinde de regiune, şi consecinţa este că au închis sau aşteaptă să închidă 40% din hotelurile care activează în zonele respective”, a afirmat Călin Ile.

Acesta a apreciat că dacă Guvernul nu intervine pentru sprijinirea domeniului turistic, există posibilitatea ca zeci sau sute de mii de locuri de muncă să fie pierdute.

E un moment dramatic, nu avem cum să supravieţuim în condiţiile astea, şi atunci ne-am gândit să apelăm la ajutorului partenerului nostru (Guvernul, n.r.), cu care suntem colegi de business. Alternativa este zeci de mii, sute de mii de şomeri în industrie, şi luni, dacă nu ani, pierduţi din evoluţia în care ne-am situat o bună perioadă de timp”, a apreciat Călin Ile.

Patronatele din turism şi restaurante au transmis, miercuri, mai multe solicitări Guvernului pentru sprijinirea industriei: scutirea de la plata taxelor pe salarii pentru lunile martie, aprilie şi mai, cu posibilitatea prelungirii la 6 luni în cazul extinderii crizei; amânarea plăţii TVA şi a taxelor locale aferente primului semestru din 2020 pentru o perioadă de 6 luni, fără penalizări şi dobânzi, ca şi formă de creditare cu dobândă zero a industriei turismului; plata imediată a datoriilor statului către operatorii de turism – plata contribuţiilor aferente concediilor medicale de recuperat de către angajator, plata TVA de recuperat, ca şi plăţile facturilor de prestări servicii pe care diverse instituţii ale statului le au de făcut către operatorii de turism; asigurarea unui fond de urgenţă pentru finanţarea creditării operatorilor din turism prin susţinerea dobânzilor din bugetul statului.

Pe de altă parte, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România a precizat că organizaţia sa este deschisă la eventualele cereri ale Guvernului de a rechiziţiona hoteluri în cadrul unor măsuri de contracarare a crizei coronavirus.

Dacă se declară stare de urgenţă, suntem obligaţi să punem la dispoziţie anumite hoteluri, care au semnat un acord deja cu Departamentul de Urgenţă, va fi o negociere, va depinde de cât va susţine statul, pentru că e un cost. Deci dacă statul va aloca o resursă pentru rechiziţionarea acestor hoteluri, cu siguranţă se vor găsi hoteluri dispuse, probabil în anumite zone mai puţin aglomerate, mai puţin urbane, care astăzi oricum nu au activitate. Dar acesta va fi un proces de negociere, noi ca federaţie hotelieră vom discuta care din hoteluri sunt dispuse să intre. Răspunsul este pozitiv: da, vom intra în acest joc„, a declarat Călin Ile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here