COVID-19 face ravagii în Brazilia, care este pe punctul de a deveni un focar uriaș

Brazilia se află pe punctul de a deveni un focar major de Covid-19, iar sistemul sanitar este aproape de colaps, se arată într-un raport Associated Press, transmite News.ro.

Cazurile de infecţii au suprasolicitat deja spitalele din Brazilia. Medicii din Rio de Janeiro şi din cel puţin alte patru oraşe mari au avertizat că spitalele în care lucrează sunt pe punctul de a colapsa şi că nu mai pot primi alţi pacienţi.

Experţii în sănătate se aşteaptă ca numărul de infecţii din ţara cu 211 milioane de locuitori să fie mult mai mare decât cel raportat, pentru că testările au fost făcute cu întârziere şi insuficient.

Până în prezent, în Brazilia au fost raportate oficial peste 53.000 de cazuri şi mai mult de 3.600 de decese.

Preşedintele Jair Bolsonaro nu dă semne că renunţă la ideea că această boală este una minoră şi că nu este nevoie de măsuri de distanţare socială pentru a o stopa. El a spus că doar brazilienii care prezintă risc ridicat ar trebui izolaţi. 

În Manaus, cel mai mare oraş din Amazonia, autorităţile au spus că a fost nevoie ca într-un cimitir să fie săpate gropi comune pentru că au fost foarte multe decese. Lucrătorii de aici au înmormântat 100 de trupuri zilnic, de trei ori mai mult decât media înregistrată înainte de epidemie. Probleme au fost semnalate şi de reprezentanţii morgilor.

Cele mai multe cazuri de infectare şi cele mai multe decese zilnice au fost înregistrate joi – aproximativ 3.700, respectiv 400. Cifrele de vineri au fost asemănătoare.

Cercetătorii de la Universitatea din Sao Paulo, Universitatea din Brazilia şi alte instituţii au spus că numărul oamenilor infectaţi până săptămâna aceasta este probabil de până la 1,1 milioane.

Ministerul brazilian al Sănătăţii a spus la începutul lunii că pot fi făcute aproximativ 6.700 de teste pe zi. Pentru vârful epidemiei, ar fi necesare 40.000 de testări pe zi, spun experţii.

„Ar trebui să facem mai multe teste decât facem, dar laboratoarele lucrează la putere maximă”, a spus Keny Colares, specialist în boli infecţioase la spitalul Sao Jose din statul Ceara, care a consiliat oficialii privind răspunsul la pandemie. În Fortaleza, capitala Ceara, oficialii au spus vineri că unităţile de terapie intensivă sunt ocupate în proporţie de 92%.

În statul Rio, şase spitale dintre cele şapte echipate să trateze Covid-19 au spus că sunt ocupate complet şi nu mai pot primi pacienţi decât în cazul în care unii sunt vindecaţi sau mor. Singura unitate medicală unde mai pot fi internaţi pacienţi cu Covid-19 se află la două ore de capitala statului.

În oraşul Belem toate locurile de la terapie intensivă sunt ocupate. În capitala statului Para, oficialii au spus că cel puţin 200 de cadre medicale au fost infectate şi că încearcă să angajeze mai mulţi medici.

Sâmbătă, în Rio de Janeiro, este programat să fie deschis primul spital de campanie, cu 200 de paturi, jumătate rezervate terapiei intensive. Un alt spital ridicat în apropiere de stadionul Maracana va avea 400 de paturi disponibile începând de luna viitoare.

Experţii şi oficialii sunt îngrijoraţi în mod special privind răspândirea coronavirusului în zonele sărace, unde oamenii depind de sistemul public de sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here