COVID-19 face ravagii în New York. Experții în sănătate atrag atenția asupra unor cifre care nu au fost calculate în rata mortalității

Foto: Twitter

Numărul de decese zilnice cauzate de noul coronavirus în statul american New York a început să crească, dar guvernatorul Andrew Cuomo a indicat că a fost confirmată o încetinire a pandemiei în regiune.

În statul New York s-au înregistrat 778 de noi decese în ultimele 24 de ore, faţă de 671 anterior, ceea ce a adus bilanţul victimelor la 10.834 de la apariţia virusului în regiune.

Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a subliniat că numărul de internări este din nou în scădere, deşi aproximativ 1.600 de persoane infectate cu noul coronavirus sunt încă spitalizate în ultimele 24 de ore.

Andrew Cuomo a creat luni un grup de lucru cu omologii săi din alte cinci state din nord-estul Statelor Unite pentru a elabora un plan comun pentru ridicarea treptată a măsurilor de izolare.

Această iniţiativă a părut să-l irite pe preşedintele american Donald Trump, care a declarat luni că este singurul care are autoritatea de a decide asupra reluării în ţară a activităţilor neesenţiale.

Revizuirea ratei mortalității

Oficialii din domeniul sănătății au identificat un număr mare de „decese în exces” care nu s-ar fi petrecut dacă New York-ul nu ar fi devenit focar, copleșind sistemul de sănătate, relatează The New York Times.

Aceștia spun că mortalitatea a crescut rapid în ultima vreme și din cauza unor decese conjuncturale, care nu au legătură cu boala Covid-19, ceea ce duce la concluzia că decesele au survenit ca urmare a blocajelor din spitale pe fond de pandemie.

„Aceasta este încă o fațetă a impactului Covid-19”, a subliniat dr. Oxiris Barbot, comisarul Deparamentului de Sănătate din New York.

New York trece acum printr-o revizuire a ratei mortalității, în sensul includerii deceselor care au loc acasă și nu doar a celor survenite în spitale. Astfel, ambulanțierii au început să raporteze o creștere „semnificativă” a persoanelor care mor acasă.

Între timp, morgile sunt copleșite de afluxul de oameni decedați. Camioanele frigorifice cu cadavre au umplut parcările morgilor.

Epidemiologii susțin că o statistică reală privind rata mortalității trebuie neapărat să cuprindă și o analiză a „deceselor în exces”, a celor care nu mor în spitale. Însă o astfel de analiză se poate dovedi a fi „foarte dificilă”, întrucât pandemia este un eveniment în plină desfășurare, a declarat Sabrina McCormick, profesoară de sănătate ocupațională în cadrul Universității George Washington.

„Acest virus se mișcă atât de repede”, a subliniat ea.

O analiză centrată pe „decesele în exces” este „cel mai simplu și direct mod de-a măsura câte persoane au murit în urma unui eveniment extrem” și poate oferi o contabilitate exactă privind impactul real al pandemiei, decât cifrele oficiale raportate zilnic de autorități.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here