COVID-19 seamănă râcă între Putin și primarul Moscovei? Serghei Sobianin, în răspăr cu directivele Kremlinului

Un act de „rebeliune” pe scena politică din Rusia? La nivelul aparențelor, se poate desprinde această ipoteză. În timp ce, din diverse rațiuni politice, liderul de la Kremlin caută să împiedice transformarea COVID-19 în subiect principal de agendă publică, primarul Moscovei, Serghei Sobianin, pare a înota contra valului, impunându-se ca portavoce a luptei împotriva flagelului.

„Nimic nu este mai periculos decât o oportunitate”, scrie analistul Mark Galleoti într-un editorial publicat în The Moscow Times, precizând că primarul Sobianin pare, până la proba contrarie, decis să joace toți așii din mânecă în pandemia de coronavirus.

Criticii puterii de la Kremlin susțin că Putin ascunde rata adevărată a infecțiilor și deceselor, măsluind-o în documentele oficiale printr-un șiretlic de terminologie. Bolnavii nu sunt înregistrați ca pacienți infectați cu noul coronavirus, ci primesc diagnosticul de pneumonie. Desigur, nimic nou sub soare dacă facem un scurt istoric al secretomaniei de stat din Rusia, unde statisticile se află exclusiv la „brelocul” Administrației Prezidențiale.

Culmea preciziei

Pe 17 martie, într-un avânt de irealitate sovietică, Vladimir Putin îi asigura pe cetățeni că situația este „în general sub control” și elogia viteza de reacție a țării sale în a împiedica răspândirea în masă a coronavirusului.

O săptămână mai târziu, Serghei Sobianin încălca refrenul Kremlinului și afirma că, din contră, o situație periculoasă a luat amploare, întrucât „numărul real al celor bolnavi este semnificativ mai mare” decât sugerează statisticile oficiale.

Culmea preciziei: după ieșirea publică a primarului Moscovei, cifrele raportate de autorități au început brusc să crească. Putin s-a văzut obligat de împrejurări să se adreseze națiunii. A anunțat amânarea referendumului privind reforma Constituției și o săptămână de concediu plătit pentru toți conaționalii, cu scopul de a-i determina să se izoleze la domiciliu.

Între timp, măsura a devenit mai detaliată: Rusia va închide începând de sâmbătă toate cafenelele şi restaurantele din ţară. Iar Serghei Sobianin a anunțat joi că, tot de sâmbătă și până pe 5 aprilie, închiderea restaurantelor şi comerţului în capitala rusă, exceptând magazinele alimentare şi farmaciile. De asemenea, el a ordonat izolarea obligatorie a persoanelor mai în vârstă de 65 de ani şi a celor care suferă de boli cronice.

Rol național „ad-hoc”

Practic, la ora actuală primarul Moscovei se află cu un pas în fața președintelui și s-a impus ca locomotivă a bătăliei sanitare.

„În orice caz, rolul național ad-hoc al lui Sobianin înseamnă că se află și în poziția invidioasă de-a încerca să-i încurajeze pe alți lideri regionali să adopte politici draconice și nepopulare, fără sprijinul ambiguu al lui Putin”, scrie Mark Galleoti. „Există acum un set de proceduri pus la dispoziție de comitetul lui Sobianin – de la protocoalele de testare, până la numărul necesar de paturi de spital și ventilatoare.”

Însă gradul de disponibilitate și atenție al regiunilor la semnalele edilului moscovit variază și, atrage atenția analistul, nu neapărat din obligații politice, ci din cauza resurselor limitate. „Aparatul guvernamental nu pare să depună prea multe eforturi pentru a se asigura că regiunile sărace primesc asistență de urgență pentru a răspunde nevoilor.”

Sobianin „are autoritate, dar n-are putere”

Serghei Sobianin „a fost primul care le-a cerut persoanelor de peste 65 de ani să rămână acasă” și a „tras sfori” ca această măsură să devină „politică națională”, subliniază Galleoti. Volta luată de primarul Moscovei a fost lăudată de premierul Mihail Mișustin.

Nu aceeași reacție a venit și din partea Kremlinului. Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a atribuit toate meritele șefului cancelariei prezidențiale, Anton Vaino. Cu alte cuvinte, Peskov a sugerat că edilul Moscovei nu a făcut altceva decât să pună în aplicare un plan elaborat de echipa lui Vladimir Putin.

Pe scurt, Serghei Sobianin „are autoritate, dar n-are putere”, notează Mark Galleoti, punându-și o serie de întrebări: „Va accepta acest fapt (că este lipsit de putere – n.r.) și va deveni un pretins opozant în pretinsa opoziție din Duma de Stat? Sau va încerca să-și valorifice statutul public pentru a chema la acțiune regiunile de departamentele guvernamentale care târăsc targa pe uscat?”

În opinia analistului, COVID-19 va semăna tensiuni majore între conducerile regionale ale Rusiei dacă acestea nu vor reuși să se armonizeze în măsurile de combatere a pandemiei.

Până în prezent, Rusia a raportat 840 de cazuri de îmbolnăviri cu noul tip de coronavirus, dintre care două decese. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here