Covid-19 vs. „Cetățenii Sovietici”. O mișcare conspiraționistă din Caucazul de Nord susține că URSS există, iar Rusia e o „companie offhsore” a SUA

Pe 20 aprilie, aproximativ 2.000 de protestatari s-au adunat în Piața Libertății din Vladikavkaz, capitala Osetiei de Nord. Totul sub semnul teoriei conspirației.

Protestatarii din micuța regiune autonomă din Caucazul de Nord cereau ridicarea izolării la domiciliu, suport financiar de urgență și demisia guvernului regional.

Situația a fost suficient de serioasă pentru a-l aduce pe șeful republicii, Viaceslav Bitarov, în fața mulțimii, scrie The Moscow Times.

„Nu eu am inventat acest virus”, le-a spus el protestatarilor.

Dar nu toți cei prezenți l-au crezut. În timp ce manifestația a atras participanți cu tot soiul de pretenții și nemulțumiri, mesajul care s-a auzit cel mai tare a fost chiar al organizatorului, Vadim Cheldiev.

Cântăreț de operă și celebritate locală, Cheldiev este liderul așa-zișilor „Disidenți ai Covid-ului” din Osetia de Nord, o mișcare conspiraționistă care a căpătat faimă odată cu pandemia de coronavirus.

Teoriile lui Cheldiev s-au auzit, de exemplu, și la protestul recent din Piața Victoriei sau în Bulgaria, unde diverse personaje cu agendă pro-rusă au aruncat în spațiul public un cocktail de scenarii conspiraționiste:

  • Coronavirusul este inexistent și este, de fapt, un complot al guvernului pentru „înrobirea poporului”;
  • Coronavirusul a fost provocat de tehnologia 5G.

La numai câteva zile după proteste, focarul Covid-19 din Osetia de Nord a scăpat de sub control, iar până la mijlocul lunii mai, regiunea autonomă a înregistrat cel mai mare număr de cazuri din întregul Caucaz de Nord, precizează The Moscow Times.

Mișcarea conspiraționistă a lui Cheldiev face parte dintr-un spectru conspiraționist mai larg, înrudindu-se cu o grupare mult mai influentă prin prozeliții conspirațiilor, cea a „Cetățenilor Sovietici”.

Mișcarea „Cetățenii Sovietici” crede că URSS, de fapt, încă există și că ei sunt cetățenii Uniunii, considerând Federația Rusă o companie privată offshore înregistrată în statul american Delaware, controlată de guvernul american și care ocupă ilegal teritoriul de drept al Uniunii Sovietice.

Neconsiderându-se legați de legislația rusească, „Cetățenii Sovietici” s-au organizat în structuri guvernamentale paralele care imită vechile instituții sovietice, sub numele Republicii Autonome Socialiste Sovietice a Osetiei de Nord. Șeful „Politburo”-ului, o fostă inspectoare din Moscova, Valentina Reunova, comandă propriul său KGB.

Vadim Cheldiev, liderul „Disidenților Covid”-ului, este și el membru al „Cetățenilor Sovietici”, și-a depus adeziunea în 2019. Filiala din Vladikavkaz numără 1.200 de membri.

Potrivit Ruslan Totrov, redactorul site-ului independent de știri VladNavkaz OsNova, nostalgia din regiune față de URSS se bazează în mare parte pe faptul că, sub stăpânire sovietică, comunitatea preponderent creștină nu a suferit deportări, așa cum s-a întâmplat cu cea musulmană, beneficiind de o relație privilegiată cu Moscova.

Considerându-se cetățeni sovietici, adepții mișcării invocă politicile paternaliste ale URSS și refuză să plătească facturi, taxe sau amenzi, susținând de asemenea că au dreptul la locuințe gratuite și la pensii mai mari.

În privința pandemiei de Covid-19, aceștia spun că virusul este o „armă biologică dezvoltată de americani” și că este folosită de magnații Bill Gates și George Soros ca parte a unui „plan malefic” de a controla omenirea. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here