Crapă secretul de partid. Numărul morţilor din Wuhan, mult mai mare decât cel raportat de China

The Economist se întreabă câţi oameni au murit cu adevărat în Wuhan, metropola chineză din care Sars-CoV-2 s-a răspândit în întreaga lume? Datele parțiale, notează publicaţia britanică, sugerează că focarul inițial ar fi putut fi de două sau trei ori mai rău decât cel raportat de oficialii chinezi.

<< Pe 26 mai, președintele american, Joe Biden, a ordonat serviciilor de informații să intensifice ancheta cu privire la originile SARS-CoV-2, virusul care cauzează covid-19. Spionii vor căuta să stabilească dacă virusul a scăpat dintr-un laborator sau a trecut de la animale la oameni, poate într-o piață de animale vii din orașul chinez Wuhan. Oricare ar fi sursa, Wuhan va fi amintit pentru totdeauna ca orașul în care pandemia de covid-19 a curmat primele vieţi. Câți oameni au murit cu adevărat acolo?

Să începem cu numărul oficial. Statisticile chineze de sănătate raportează că au existat 3.869 de decese de covid-19 în orașul de 11 milioane de oameni. O treime din aceste decese au fost adăugate pe 17 aprilie 2020, când oficialii au actualizat standardele de raportare, în special pentru a surprinde decesele survenite în afara spitalelor. Nu s-au mai raportat alte decese prin covid-19.

Cu toate acestea, așa cum a constatat The Economist în alte țări, adesea bilanţurile oficiale nu reușesc să reflecte întregul impact al pandemiei. Asta pentru că înregistrarea deceselor cauzate de covid-19 necesită atât teste cuprinzătoare, cât și raportări extrem de precise. Acest lucru a fost deosebit de dificil la apariția pandemiei și, nu în ultimul rând, într-un sistem autoritar care nu suportă cu ușurință eșecurile și poate produce statistici discutabile.

Un articol publicat de British Medical Journal (BMJ), în 24 februarie, oferă câteva indicii privind amploarea sub-raportării. Autorii, afiliați la Centrul de Control și Prevenire a Bolilor din China, au acces la datele privind mortalitatea din toate cauzele, existente în sistemul național de supraveghere a bolilor din țară și alte surse mai puțin detaliate. Folosind informații de la 1 ianuarie 2020 până la 31 martie 2020, au descoperit că Wuhan a înregistrat 5.954 decese în plus, comparativ cu aceeași perioadă din 2019. De asemenea, au descoperit că decesele cauzate de covid-19 și alte boli asemănătoare pneumoniei, în restul provinciei Hubei, unde se află Wuhan, au fost mai mari decât de obicei (deși decesele generale în provincie nu au fost mai mari decât în ​​2019). În restul Chinei, între timp, mortalitatea a fost la niveluri mai scăzute decât cu un an mai devreme.

Autorii nu au răspuns solicitărilor The Economist de a-și împărtăși datele. Cu toate acestea, un tabel din apendicele articolului ne-a permis să reconstituim unele dintre cifrele săptămânale ale excesului de mortalitate și să le comparăm cu decesele oficiale de covid-19. Datele sugerează că numărul total de decese în exces, în Wuhan, între 1 ianuarie 2020 și 31 martie 2020, a fost de 13.400. Aceasta este mai mult decât triplul numărului oficial și mai mult decât dublu față de estimarea din lucrarea BMJ. Nu au existat statistici privind excesul de decese începând din aprilie 2020.

Cifra noastră este diferită din mai multe motive. În primul rând, numărul nostru este extrapolat din cele trei „districte cu supraveghere a bolii” din Wuhan, acoperind aproximativ o cincime din populația orașului, care raportează cifre săptămânale. Prin urmare, estimarea noastră se bazează pe presupunerea că aceste zone sunt reprezentative pentru alte districte care nu au raportat date. Cu toate acestea, spre deosebire de calculul din lucrarea BMJ, estimarea noastră se bazează pe un model care ia în considerare întârzierile de raportare și se bazează exclusiv pe datele din sistemul național de supraveghere, care ne-au fost accesibile și ar putea fi mai fiabile.

Oricare ar fi adevăratul număr, sigur este faptul că el e mai mare decât numărul oficial al deceselor de covid-19. Dacă cifra este mai mare de 10.000, ar însemna că primul val din Wuhan a fost mai sever decât cel din Londra, dar mai puțin sever decât cel din New York. Dacă ar fi să ajustăm la demografia și densitatea din acele orașe, primul val ar putea arăta tragic similar. La 100.000 de persoane, excesul de decese din primul val din Wuhan părea să fie 121 (după calculul nostru) sau 53 (conform BMJ). Acest lucru se compară cu 108 în Londra și 301 în New York (care este mai dens populat și are o pondere mai mare de bătrâni decât Wuhan sau Londra). Marea diferență este însă aceea că Wuhan nu a înregistrat un al doilea val. >>

Multilateralism sau distrugere

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here