Creștere colosală a numărului de deținuți politici în pușcăriile din Hong Kong. Și sunt izbitor de tineri

<< În cea mai mare parte a ultimului deceniu, populația carcerală din Hong Kong a fost în declin. În 2019, erau închise aproximativ 7.700 de persoane, în scădere de la peste 10.000, în 2009. O reducere a numărului de imigranți ilegali și o trecere la tratarea dependenților de droguri, în loc de încarcerarea acestora, au contribuit la tendința de scădere. Dar în ultimii ani un nou tip de deținuți a umflat rândurile populației penitenciare >>, notează The Economist.

<< Numărul deținuților politici din Hong Kong a crescut ca urmare a represiunii guvernului împotriva protestelor pro-democrație din 2019 și 2020. Un raport publicat pe 23 mai, de Hong Kong Democracy Council, un grup activist cu sediul la Washington, a constatat că există acum 590 de deținuți politici, față de 26 în iunie 2019, luna în care au început protestele. De atunci, peste 1.000 de persoane au fost condamnate din motive politice. Situația continuă să fie în declin. Pe 11 și 12 mai, cinci activiști de rang înalt, inclusiv un preot în vârstă de 90 de ani, au fost arestați. Aceștia au fost prezentați instanței pe 24 mai.

Raportul definește deținutul politic ca fiind orice persoană încarcerată pentru discurs sau acțiune legate de convingerile sale politice, pentru că este membru al unui grup politic organizat sau pentru acuzații politice explicite. Aceasta include infracțiunile prevăzute de legea securității naționale din Hong Kong, care a fost adoptată în iunie 2020 cu sprijinul Partidului Comunist Chinez. Incriminează complotul cu forțele străine, secesiunea, subversiunea și terorismul (Hong Kong avea deja un act normativ pe antiterorism, dar înainte de legea securității naționale nimeni nufusese acuzat pentru infracțiuni de terorism). Între 1 iulie 2020 și 28 martie 2022, 183 de persoane au fost arestate pentru presupuse infracțiuni în temeiul acelei legi sau al unei legi privind răzvrătirea, din prioada colonială, neutilizată din anii 1960.

Deși legea securității naționale a sufocat libertatea de exprimare în Hong Kong, aceasta a fost aplicat la mai puțin de 1% dintre deținuții politici. Mai mult de jumătate dintre persoanele închise din 2019 au fost acuzate de adunare ilegală sau deținere a unei arme ofensive, cel mai frecvent un indicator laser. (Autorii raportului notează că „nu există exemple cunoscute de rănire a poliției” cu acest dispozitiv).

Deținuții politici din Hong Kong sunt tineri. Potrivit raportului, 73% din pedepsele privative de libertate au fost date persoanelor cu vârste de până în 30; 14% au sub 18 ani. Reprimarea libertăților de către guvern i-a lăsat pe mulți din Hong Kong cu sentimentul că viitorul le-a fost furat. Tinerii din spatele gratiilor vor simți asta cel mai acut dintre toți. >>

Ucraina are nevoie de sprijin, nu de sfaturi timorate. Împăciuitorismul cu Vladimir Putin nu va aduce o pace de durată

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here