Criminalist: atentatul de la Arad este o reîmpărțire a sferelor de influență în lumea interlopă. Atentatorul ar putea fi din spatiul ex-sovietic

Businessman killed when care exploded. Masina explodata, Arad. Aradon.ro
Sursa foto: Aradon.ro

Psihologul criminalist Liviu Chesnoiu a explicat pentru Ziare.com că, în cazul atentatului cu bombă de la Arad, este posibil că victima să fi „deranjat” grav lumea interlopă, astfel că după ce a fost atenționat de câteva ori, rivalii au trecut la fapte. Însă cel care a pus bomba nu ar fi din România, ci „antamat”, probabil, dintr-un stat ex-sovietic.

„Odată cu pandemia ni s-au întors „valorile” în țară și se întâmplă un fenomen mai greu de înțeles pentru oamenii obișnuiți. Ei își reîmpart teritoriul. Pentru că lumea aceasta interlopă are totul împărțit. Astfel, au venit cei din afară și i-au găsit pe cei din interior care „s-au întins mai mult decât le era plapuma” și acum fac orice să-și recapete întâietatea din acest punct de vedere”, a spus colonelul de poliție (r.) Liviu Chesnoiu.

Criminalistul a mai spus că, în psihologia judicară, ancheta pornește de la victimă. „Păi cine este victima noastră? Este un om care pare obișnuit, duce o viață socială obișnuită, are o afacere, poate paravan, că el crește somn din Africa, se gândește să vândă pe piețile vestice, unde este căutată astfel de specie. Dar poate că, dincolo de acest paravan, stă o altă activitate.

Poate a fost implicat în ceva, acolo unde are el afacerile este o fostă întreprindere de creștere a cânepii, cine știe la ce s-o fi gândit sau ce o fi făcut victima.

El a primit, însă niste atenționări. I s-a dat foc la casă, i s-au furat banii cu seif cu tot. Poate că nu a plătit taxa de protecție, poate că nu s-a înțeles cu asociații, poate că
deranjează concurența, poate nu a plătit dobândă la dobândă la dobândă, dacă a luat ceva bani.

Sunt niște ipoteze. Vom vedea unde s-a rupt firul și de ce acest domn nu a înțeles avertismentele acelea și a plătit cu viața”, a mai explicat psihologul criminalist Liviu Chesnoiu.

Ce s-a întâmplat de fapt: a comandat un mercenar din spațiul ex-sovietic

Colonelul a explicat că, aici, în Romania, de regulă, când cineva din lumea interlopă dorește să elimine fizic un adversar, tocmește pe cineva. „Pe internet poți să comanzi orice: pizza, mercenari, arme, etc. Sau poate că cel care a vrut să-l ucidă a făcut un drum în spațiul ex-sovietic și de acolo a tocmit pe cineva. De obicei nu tocmesc din România, pentru că acești indivizi de la noi din țară sunt foarte bine monitorizați de poliție.

S-a schimbat și modul de acțiune al acestora. În urmă cu câțiva ani veneau, descărcau un încărcător de pistol în victimă. Câteodată mai greșeau adresa, câteodată nu nimereau, alteori nu murea victima. Acum s-au specializat. Pun frumos un dispozitiv artizanal sau poate nu artizanal, făcut de profesioniști.

În cazul nostru, atentatorul și-a făcut lecțiile. A venit, l-a urmărit, i-a văzut tabieturile. A văzut că el bea cafeaua, timp de câteva minute undeva și așa a avut timp, să deșchidă frumos ușa, se deschide ușor de către un profesionist. A pus bomba sub scaunul șoferului, a închis la loc și a stat prin preajmă, cu telecomanda. Pentru că trebuia să vadă când este momentul să declanșeze.

A fost pus în interior, nu sub mașină, pentru că astfel se explică faptul că a sărit plafonul, ușile s-au deschis, geamurile s-au spart. Daca era sub mașină, sarea mașina în aer cu totul”, a explicat expertul criminalist.

Colonelul Liviu Chesnoiu a mai precizat că nu se poate lua în considerare sinuciderea sau bomba cu ceas. „Cum să te sinucizi? Dai în marșarier apoi apeși pe buton? Sunt povești.

Este vorba despre un atentat comandat de cineva care i-a vrut răul și care s-a săturat să-l atenționeze pentru că a văzut că nu rezolvă nimic, dar a vrut să-l și pedepsească pentru că nu iese fum fară foc. Victima ar fi zis ceva de un transport de țigări. O fi spus vreun pont, sau cine știe.

Iar profesionistul acesta a declanșat bomba, s-a urcat în mașină și a ieșit din țară. Nu cred eu că mercenarul este din zona vestică. Aceștia sunt mai scumpi. Ar putea fi din spațiul ex-sovietic. Poate să nu fie, însă acesta este trendul”, a mai arătat fostul polițist.

Cei mai buni anchetatori, la Arad

„De la București a venit crema cremei din poliție. Cei mai buni chimiști, cei mai buni IT-iști cei mai buni experți în pirotehnie, cei mai buni judiciariști, cei mai buni anchetatori, cei mai buni procurori criminaliști sunt acolo la datorie.

Se fac cercetări, este expertizată mașină, casa victimei a fost pusă sub monitorizare. Trebuie să găsim în cât mai scurt timp firul roșu al Ariadnei și să ajungem la cel care a comadnat crima. Executantul este doar coada de topor dar și el va primi aceeași pedeapsă ca și cel care l-a trimis.

Poate a plecat din țară, nu știm, poate a rămas aici, nici asta nu știm, dar granițele sunt securizate, în sensul că nu intră și iese oricine. Aceste informații vor fi puse cap la cap. Dacă nu îl vom prinde în scurt timp pe acest executant, poate să își șteargă urmele, însă cel care a comandat nu cred că a plecat din țară”, a mai explicat specialistul.

Marți, autoritățile au făcut mai multe percheziții la Arad în acest dosar, Oamenii legii încearcă să găsească legături între omul de afaceri și posibile conflicte cu parteneri de afaceri sau de natură sentimentală, obțină documente, clipuri video, audio, orice i-ar ajuta în anchetă.

Ioan Crișan a murit sâmbăta dimineața, după ce mașina sa a explodat la scurt timp după ce a plecat de la un bar unde își băuse cafeaua.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here