Criza apei din Bulgaria – management defectuos sau o rețea de clientelă politică? Fostul ministru al Mediului, arestat

De mai bine de două luni, locuitorii mai multor orașe din vestul Bulgariei se confruntă cu raționalizarea apei potabile, parte a unui scandal politic care a dus până acum la arestarea ministrului Mediului și la o moțiune de cenzură pe care socialiștii de la Sofia se pregătesc să o depună împotriva Cabinetului condus de premierul Boiko Borisov.

Practic, vorbim de o criză a apei potabile în Bulgaria. Orașul cel mai afectat este Pernik, care se află din decembrie sub un regim de restricții la consumul de apă. Fapt care a dus pe 29 decembrie la declanșarea unor proteste în orașul de pe malul râului Struma.

Vorbim despre un mix de factori, potrivit presei bulgare: sumedenia de avarii la rețelele de alimentare, licitații dubioase privind sursele termice, precum și suspectarea că anumite centrale hidroelectrice au golit nejustificat câteva lacuri de acumulare. 

Neno Dimov

Partidul Socialist dă vina pe Guvernul Borisov pentru proasta gestionare a managementului apelor, în timp ce Guvernul Borisov acuză precedentele guvernări socialiste de căpușarea financiară a sectorului hidroelectric.

Între timp, fostul ministru al Mediului din Bulgaria, Neno Dimov, a fost reținut de procurori, imputându-i-se „gestionarea deliberat greșită” a crizei apei din vestul țării. De asemenea, Dimov este acuzat că a furnizat apă consumatorilor industriali în ciuda avertismentelor repetate că, de la începutul lui 2018, volumul unui lac de acumulare a scăzut semnificativ. Acesta a negat acuzațiile și a dat vina pe vremea secetoasă de peste vară și pe managementul defectuos al rețelelor locale de distribuție. Dacă va fi găsit vinovat, Neno Dimov ar primi o pedeapsă de opt ani de închisoare.

Tabloul economic al crizei indică următoarea stare de fapt: pe măsură ce sursele de apă s-au diminuat constant în ultimii ani, prețurile în schimb au crescut nestingherite. Timp în care uzura rețelei duce la pierderi de apă de circa 50%. Până acum, doar 0,5% dintre conducte au fost înlocuite.

Moțiunea de cenzură

„Adresez un apel oricui doreşte schimbarea, răsturnarea acestui guvern şi schimbarea modelului de guvernare – să ne unim pentru că există teme care sunt mai presus de noi”, a declarat lidera socialiştilor bulgari, Kornelia Ninova. „Aer curat, apă curată, hrană curată – sunt teme care ne pot uni”, a subliniat ea.

Moţiunea constituie a patra tentativă din ultimele 12 luni a socialiştilor de a demite guvernul de coaliţie condus de Boiko Borisov. Ca şi precedentele, şi aceasta are şanse reduse de a fi adoptată, având în vedere că guvernul dispune de o mică majoritate în legislativ.

Socialiştii, care deţin 79 din totalul de 240 de mandate din parlament, au anunţat că au obţinut sprijinul Mişcării pentru Drepturi şi Libertăţi (partidul etnicilor turci), însă acesta nu va fi suficient pentru demiterea guvernului.

O investigație recentă a Euractiv – intitulată „Apa din Pernik – minciuna filmată prin satelit” – prezintă mai multe imagini surprinse de programul satelitar al UE Copernicus, care arată cum apa barajului Studena, de lângă Pernik, atinsese deja minime alarmante în august 2019, totul pe fondul unei lipse de reacție a autorităților.

Boiko Borisov a promis că va fi depăşită rămânerea în urmă în absorbţia fondurilor europene destinate modernizării sistemelor de aprovizionare cu apă.

El propune crearea unui holding de stat cu un capital de 500 de milioane de euro, ce va cuprinde toate societăţile judeţene de apă-canal, cu excepţia celei din Sofia.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here