Croaţii îşi votează preşedintele

Alegătorii croaţi sunt aşteptaţi duminică la vot în al doilea tur de scrutin, pentru a alege viitorul preşedinte, funcţie pentru care luptă actualul lider Kolinda Grabar-Kitarović şi fostul premier Zoran Milanovic, transmite News.ro.

Al doilea tur al alegerilor prezidenţiale survine la câteva zile după ce Croaţia a preluat preşedinţia Uniunii Europene.

Cei 3,8 milioane de alegători sunt chemaţi la urne să aleagă între „Croaţia autentică” pe care Kolinda Grabar-Kitarovica afirmă că o reprezintă şi „Croaţia normală” promisă de rivalul său social democrat Zoran Milanovic.

În vârstă de 51 de ani, Kolinda Grabar-Kitarović a devenit în 2015 prima femeie preşedinte a Croaţiei, dar şi cea mai tânără.

Zoran Milanovic are  53 de ani, a fost prim ministru şi este lider al partidului de centru-stânga SDP.

În decembrie, la primul tur, el s-a impus şi a devenit primul candidat prezidenţial din istoria Croaţiei care a obţinut mai multe voturi decât preşedintele în exerciţiu.

Birourile de vot s-au deschis la ora 06.00 GMT şi se vor închide la ora 18.00 GMT. Primele rezultate vor fi anunţate o oră mai târziu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here