Cronica unei pomeni. Ce se află în spatele celor 3 ore petrecute de Lukașenko în așteptarea lui Putin

Foto: Twitter

După ce l-a umilit pe omologului lui belarus, președintele rus l-a încurajat să pună în practică reforma constituțională pe care a anunțat-o la jumătatea lunii august. O schimbare care promite să favorizeze amestecul Kremlinului la Minsk, scrie Emmanuel Grynszpan într-un articol din Le Temps.

În palatul lui de la Soci, Vladimir Putin și-a făcut pomană luni cu omologul lui aflat în mare dificultate Alexandr Lukașenko. Rusia va acorda un împrumut de 1,5 miliarde de dolari pentru a amortiza căderea unei economii belaruse asfixiate de ineficacitatea sa, de criza coronavirusului și acum de revolta unei mari părți a țării împotriva conducătorului său. Presat să obțină sprijin de la Moscova, președintele belarus a fost  pus în inferioritate ca niciodată de protocolul rus, de la coborârea sa din avion.

Simbolic, era un guvernator local care îl aștepta pe șeful statului. Înconjurat de o delegație ce purta, grijulie, măști, ca pentru a se proteja de virusul rebeliunii care dă foc Belarusului, Alexandr Lukașenko a trebuit să-l aștepte aproape trei ore pe omologul lui. Aparent din motive sanitare, dar mai ales pentru a accentua și mai mult raportul de forță între cei doi bărbați.

A fost prima întâlnire între cei doi după alegerile prezidențiale belaruse din 9 august, pe care Alexandr Lukașenko, la putere de 26 de ani, pretinde că le-a câștigat cu un scor de 80%.

Televiziunea rusă a difuzat 19 minute dintr-o întâlnire care a durat în total patru ore și douăzeci și care s-a încheiat fără semnarea vreunui document. „Cele două tabere nu au interesul să dezvăluie temele dezbătute, vor să evite să zgândăre și mai mult o situație deja volatilă”, explică Yoheni Preiherman, director al Minsk Dialogue Council on International Relations.

În partea vizibilă a discuțiilor, Vladimir Putin a subliniat interesul său pentru reforma constituțională anunțată la jumătatea lunii august de Alexandr Lukașenko, care spera să stingă astfel insurecția. Acest interes pentru treburile interne belaruse se explică prin „dorința Kremlinului de a diversifica și a-și ancora pozițiile”, continuă Yoheni Preiherman. „De 26 de ani, Alexandr Lukașenko a adunat în mâinile sale toate dimensiunile relației bilaterale. Or, Moscova crede că poate, grație reformei constituționale, pune un picior în Belarus prin unul sau mai multe partide politice, o prezența în parlament și în cadrul puterilor locale. Doar după ce prerogativele președintelui Lukașenko vor fi redistribuite altor instituții va încerca Moscova să caute să-l înlocuiască”.

Pe scurt, o replică a ceea ce a reușit Moscova să facă în Ucraina până în 2014.

Sesizând ocazia oferită de Alexandr Lukașenko apropo de „amenințarea NATO în Lituania”, președintele rus a subliniat că manevre militare comune ale celor două țări au început luni. El a pledat pentru o strângere a cooperării în industria de armament. Potrivit unui expert militar care vrea să rămână anonim, Moscova invidiază sistemele de bruiaj și de război electronic ale grupului belarus KB Radar și sistemele optice ale grupului Belomo. Yoheni Preiherman se referă și la uzina MZKT care produce transportatoare pentru rachete balistice rusești.

Președintele rus nu a vorbit despre reluarea livrărilor de petrol rusesc foarte ieftin întrerupte anul trecut ca răspuns la blocajul de către Minsk al procesului de integrare între cele două țări. Reexportat, acest petrol constituia o rentă anuală de 2 – 3 miliarde de dolari vitale pentru bugetul belarus.

În spatele unei aparențe de solidaritate, cei doi lideri sunt departe de a-și fi aliniat pozițiile. Opozanțîi lor vorbesc în schimb la unison. „Putin ii dă un credit de 1,5 miliarde de dolari lui Lukașenko, în vreme ce pentru regiunile Tver, Tambov și Orlov este un mizilic. Și nimic pentru sănătate, nici pentru mesele calde promise școlarilor”, se indignează pe Twitter Liubiov Sobol, o aliată apropiată a lui Alexei Navalnîi.

Ca un ecou, opozanta belarusă Svetlana Tihanovskaia a reacționat la summitul de la Soci prin acest mesaj: „Dragi ruși! Impozitele voastre vor plăti loviturile [pe care noi le încasăm]. Suntem siguri că nu este voința voastră. Asta poate prelungi agonia lui Lukașenko, dar nu poate împiedica victoria poporului”.

SURSA: Le Temps / TRADUCERE: Rador

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here