CRONOLOGIE | Ultimele ore ale regimului Ceaușescu. De la fuga cu elicopterul și până la momentul execuției

În ziua de 21 decembrie 1989 autorităţile se confruntau cu o criză în creştere, pe măsură ce tulburările din Timişoara se extindeau. În această zi tulburările au izbucnit şi în Capitală care, din acel moment, a devenit principalul punct al demonstraţiilor.

Mitingul uriaş din Piaţa Palatului, care urma să fie transmis în direct la radio şi televiziune, trebuia să demonstreze publicului din România sprijinul larg de care continua să se bucure regimul şi, în consecinţă, să legitimeze reprimarea demonstraţiilor de la Timişoara. 

La sediul Comitetului Central al PCR din Bucureşti s-a desfăşurat o şedinţă a Comitetului Politic Executiv în cadrul căreia s-a discutat situaţia de la Timişoara. Nicolae Ceauşescu a propus cu acest prilej mărirea unor retribuţii şi ajutoare sociale. În jurul orei 12.00 a început marele miting din Piaţa Palatului. Participanţilor le-au fost distribuite numeroase pancarte prin care erau condamnate manifestaţiile de la Timişoara şi se exprima solidaritatea cu conducerea de partid şi de stat. Desfăşurarea mitingului era transmisă în direct de televiziune şi radio.

Panică generală

La balconul Comitetului Central al PCR se aflau Nicolae Ceauşescu şi soţia sa, Elena, înconjuraţi de mulţi dintre conducătorii de partid. Cuvântarea lui Nicolae Ceauşescu a fost întreruptă de grupuri de protestatari, constituite spontan. S-au auzit huiduieli, s-a creat panică, iar cea mai mare parte a manifestanţilor s-a dispersat din Piaţa Palatului. Panica s-a generalizat, iar Nicolae Ceauşescu a părăsit microfonul şi a plecat din balconul de la care vorbea. Transmisia mitingului la radio şi televiziune a fost întreruptă.

În data de 22 decembrie 1989, la primele ore ale zilei, marile uzine bucureştene şi-au încetat activitatea, iar grupuri masive de muncitori de la „Griviţa Roşie”, „Vulcan”, „23 August”, „Pipera”, „Republica”, Întreprinderea de Maşini Unelte şi Ansamble Bucureşti au părăsit locul de muncă şi s-au îndreptat spre centrul Capitalei. Înaintarea lor a fost oprită de baraje formate din trupe de miliţie, securitate şi armată la câteva sute de metri de sediul Comitetului Central al PCR. Zecile de mii de manifestanţi au produs o enormă presiune asupra dispozitivului militar care a rezistat, fără a riposta.

Sinuciderea lui Milea

În jurul orei 10.00 are loc o şedinţă la care participă unii membri ai CPEx al PCR. Nicolae Ceauşescu anunţă că generalul Milea, pe care-l califică drept trădător, s-a sinucis. La ora 10.59 postul de radio anunţă că prin decret prezidenţial se instituie „starea de necesitate” pe întreg teritoriul României. Anunţul a fost urmat de ştirea: „Informăm că ministrul forţelor armate a acţionat ca un trădător împotriva independenţei şi suveranităţii României şi, dându-şi seama că este descoperit, s-a sinucis”. 

Vestea sinuciderii generalului Vasile Milea s-a răspândit imediat. La aflarea veştii, mii de cetăţeni au pornit spre centrul oraşului. După ora 11.00, în condiţiile fraternizării armatei cu demonstranţii, generalul Victor Atanasie Stănculescu ordonă ca aceasta să se retragă în cazărmi. Sutele de mii de manifestanţi scandează „Armata e cu noi!” şi invadează Piaţa Palatului. O parte din manifestanţi forţează intrările şi pătrund în Comitetul Central.

La ora 12.06, Nicolae Ceauşescu şi Elena Ceauşescu, însoţiţi de Manea Mănescu, Emil Bobu, generalul Marin Neagoe şi două gărzi de corp au părăsit clădirea CC al PCR la bordul unui elicopter. 

Cronologia după momentul fugii

 • Ora 12.21 – Elicopterul în care se află Nicolae Ceaușescu aterizează la Palatul Snagov.
 • Orele 12.25 – 12.35 – Ceaușescu încearcă să ia legătura telefonic cu prim-secretarii din mai multe județe.
 • Ora 12.47 – Elicopterul decolează cu soții Ceaușescu la bord.
 • Ora 13.09 – Elicopterul aterizează la Sălcuța, județul Dâmbovița, în apropiere de Titu, pe motiv că ar putea fi doborât de militarii de la Boteni.
 • Ora 13.32 – Gărzile de corp ale cuplului dictatorial opresc o Dacie roșie și continuă drumul cu cei doi către Târgoviște.
 • Ora 13.55 – Dacia roșie ajunge în comuna Văcărești, județul Dâmbovița, unde cuplul Ceaușescu este preluat de o altă mașină.
 • Ora 13.58 – Nicolae și Elena Ceaușescu sunt preluați de un localnic din Văcărești cu o Dacie neagră, având ca destinație orașul Târgoviște.
 • Ora 14.26 – Șoferul mașinii încearcă să scape de cei doi și îi duce către Centrul de Plante din Târgoviște.
 • Ora 14.50 – Nicolae și Elena Ceaușescu sunt preluați de milițienii Ion Enache și Constantin Paise cu o Dacie care era folosită pentru instalarea radarelor în județul Dâmbovița.
 • Ora 15.25 – Cei doi milițieni au vrut să-i ducă pe cei doi la Inspectoratul Miliției, însă mișcările populare i-au determinat să-i scoată în afara orașului.
 • Ora 16.50 – Milițienii primesc asigurări că spiritele s-au mai potolit la Inspectoratul Județean de Miliție și pornesc să-i predea pe Nicolae și Elena Ceaușescu.
 • Ora 17.45 – Ceaușeștii ajung la Miliția Județeană.
 • Ora 18.30 – Nicolae și Elena Ceaușescu sunt preluați de un Aro al Securității și predați la unitatea militară de garnizoană din Târgoviște, acolo unde vor sta până pe 25 decembrie când vor fi executați.

Ziua execuției

La 25 decembrie 1989, dimineaţa, la radio şi televiziune sunt transmise colinde şi, în direct, pentru prima dată, slujba de Crăciun de la Catedrala Patriarhală.

Televiziunea anunţă că Elena şi Nicolae Ceauşescu au fost judecaţi de un Tribunal Militar Extraordinar. Soţii Ceauşescu au fost acuzaţi de genocid (peste 60.000 de victime), organizarea de acţiuni armate împotriva poporului român, distrugerea de bunuri obsteşti, subminarea economiei naţionale şi tentativă de fugă din ţară pe baza unor fonduri depuse în bănci străine de peste 1 miliard de dolari. Cei doi au fost condamnaţi la moarte şi le-a fost confiscată averea. Inculpaţii nu au recunoscut legitimitatea tribunalului, refuzând, în consecinţă, să facă recurs.

Sentinţa a fost executată în jurul orei 15.45, la unitatea militară din Târgovişte, unde fuseseră deţinuţi din 23 decembrie.

Cei opt parașutiști selectați de colonelul Ioan Suciu, comandantul UM 01482 și al microgarnizoanei Boteni, apăsau pe trăgaci. La zidul Corpului de Gardă, măturați de gloanțe, Nicolae și Elena Ceaușescu se chirceau morți pe asfalt în nori de pulbere, cu cojoacele năclăite de sânge.

https://universul.net/document-ce-scria-cia-in-1982-despre-ion-iliescu-un-raport-premonitoriu-al-serviciilor-secrete-americane/

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here