Legătura dintre Ziua Armatei și ziua de naștere a Regelui Mihai

Mai toată lumea știe că Ziua Armatei este pe data de 25 octombrie, dar mai puțini cunosc de ce a fost aleasă această dată.

La data de 25 octombrie 1944, Armata Regală Română a eliberat ultima bucată de teritoriu românesc aflată sub ocupația maghiară, anume orașul Carei. Momentul nu a fost ales deloc întâmplător. Militarii români au vrut să-i facă un cadou comandantului lor suprem, Regele Mihai, care împlinea atunci 23 de ani.

Decizia de a da asaltul final pentru eliberarea orașului Carei pe 25 octombrie i-a aparținut generalului Gheorghe Avramescu, comandantul Armatei a IV-a Române, care lupta pentru eliberarea Transilvaniei.

„La chemarea țării pentru dezrobirea Ardealului răpit prin dictatul de la Viena ați răspuns cu însuflețire și credință în izbânda dreptății neamului românesc. Tineri și bătrâni ați pornit spre hotarele sfinte ale patriei și cu pieptul vostru ați făcut zăgaz de neînfrânt dușmanului care voia să ajungă la Carpați. (…) Azi, când avangărzile trec pe pământ străin, pentru desăvârșirea înfrângerii definitive a dușmanului, gândul meu se îndreaptă către voi cu dragoste și admirație pentru faptele voastre de arme. Peste veacuri veți fi slăviți, voi ofițeri și ostași care ați eliberat Ardealul. (…) Încrezători în destinul neamului și luând pildă de la cei ce au pus patria mai presus decât viața, continuăm lupta strâns uniți în jurul steagului și tronului” a scris generalul Avramescu în ordinul de zi pentru trupe. (sursa)

Generalul Avramescu avea să fie arestat, alături de întreaga familie, pe data de 2 martie 1945, aparent pentru că a refuzat un să trimită soldați români la moarte, la ordinul sovieticilor. El avea să fie ucis o zi mai târziu (sursa).

Până la venirea comuniștilor, Armata nu a avut o zi a ei, deoarece militarii erau omagiați de Ziua Eroilor. Data de 25 octombrie a fost aleasă drept Ziua Armatei în 1959, după retragerea Armatei Roșii din România. Comuniștii au vrut să celebreze eliberarea Ardealului, dar, fără să vrea,au continuat să-l sărbătorească în mod grandios pe Regele Mihai, pe care l-au alungat de pe Tron la 30 decembrie 1947.

Regele Mihai, ultimul mareșal al Armatei Române, ar fi împlinit astăzi vârsta de 98 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here