Cu gândul la invazia rusă, Germania se înarmează cu sistem antirachetă din Israel

Berlinul discută achiziția sistemului de apărare antirachetă Arrow 3 de la Israel,în contextul în care încearcă să-şi consolideze armata după invadarea Ucrainei de către Rusia, a declarat premierul israelian, Yair Lapid, luni, la Berlin, transmite Reuters, preluat de News.ro.

Germania şi-a intensificat cheltuielile militare după ce Rusia a trimis trupe în Ucraina în februarie, livrând ajutoare şi arme grele Kievului, ca parte a unui răspuns internaţional.

”Israelul… va juca un rol în construirea noii forţe de apărare a Germaniei, în special în domeniul apărării aeriene. … are legătură cu angajamentul nostru total faţă de siguranţa Germaniei, de siguranţa Europei, de capacitatea democraţiilor liberale de a se apăra”, a declarat Lapid reporterilor, vorbind alături de cancelarul german, Olaf Scholz

Lapid a descris discuţiile lor ca vor conduce la  ”un acord posibil în viitor”, dar a refuzat să sublinieze costul.

Scholz a spus că Germania îşi va consolida apărarea prin cumpărarea mai multor sisteme de apărare aeriană în viitor şi a numit sistemul Arrow 3 ”o ofertă de înaltă performanţă”, dar a refuzat să intre în detalii.

Interceptoarele Arrow 3 sunt proiectate să zboare dincolo de atmosfera terestră, unde focoasele lor se detaşează pentru a deveni sateliţi ”kamikaze” sau ”vehicule ucigaşe” care urmăresc şi se lovesc de ţinte.

Astfel de doborâri la altitudine mare sunt menite să distrugă în siguranţă rachetele nucleare, biologice sau chimice care sosesc.

O sursă guvernamentală germană a declarat pentru Reuters: ”Da, există planul de a cumpăra Arrow 3, dar nimic nu este semnat”.

Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre eforturile de a relansa un acord nuclear din 2015 cu Iranul, Scholz cerând Teheranului să nu respingă propunerile făcute de Europa.

Ultimul mister, legat de Putin: cât de urât va fi scos din scenă? La ce să fim atenți și ce era deja pe masă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here