Cu noul guvern, Israelul gonește pe drumul spre iad

Sursa: Pixabay

Edificiul delicat al statului democratic evreiesc al Israelului este pe cale să fie pus la pământ, iar reacția va fi furioasă.

În Israel, opoziția furioasă față de guvern a fost o chestiune a Dreptei. Chiar și atunci când Stânga a organizat proteste în masă și a fost într-adevăr foarte supărată, s-au comportat relativ bine. Acest lucru poate fi pe cale să se schimbe, pentru că viitorul guvern pare să treacă o linie foarte periculoasă.

Nu e vorba că guvernele anterioare conduse de Likud nu au produs daune oribile. Menachem Begin, de exemplu, a adus o inflație de 400 la sută și o ocupare inutilă a Libanului, care a dat naștere la Hezbollah (dar și la pacea cu Egiptul). Yitzhak Shamir s-a eschivat de la un demers de a preda Iordaniei problema West Bank, ducând la prima Intifada. Benjamin Netanyahu, cu ajutorul generos al teroriştilor palestinieni, a contribuit la ruinarea Acordurilor de la Oslo. Dar totuși, pactul de bază care-i permite unei națiuni diverse să coexiste a fost cumva păstrat suficient.

Îi îndemn pe cei înclinați să respingă astfel de avertismente, precum isteria sau lipsa de sportivitate să citească mai departe cu calm și să lase deoparte reacțiile viscerale. Și veți avea nevoie și de puțină răbdare, pentru că crimele pendinte împotriva democrației și sionismului sunt largi și profunde.

Clauza de anulare va face din Israel o democrație falsă

Pentru început, viitoarea coaliție pare hotărâtă să adopte ceva numit „clauză de anulare”, care ar permite oricărei majorități din Knesset, de 61 din 120, să anuleze hotărârile Curții Supreme. Argumentul îndrăzneț în acest sens se bazează pe ideea că majorității trebuie să i se permită să guverneze – ca și cum nu ar trebui să se stabilească vreo limită pentru coalițiile Knesset.

Nu este o coincidență faptul că aproape nicio democrație de pe pământ nu are așa ceva (Canada este singura excepție, în circumstanțe care nu se aplică aici): neutralizează ramura judiciară și înseamnă că cetățenii nu au drepturi. Primele victime evidente vor fi palestinienii, care depind de instanță pentru protecția minusculă de care încă se bucură. În realitate, însă, niciun grup din țară nu va fi ferit de opresiune – nu doar din partea partidului de guvernământ, ci și din partea oricărui mic partener de coaliție pe care acel partid trebuie să-l satisfacă la un moment dat.

Fie și numai „clauza de anulare” ar fi suficientă pentru ca Israelul să intre în rândurile falselor democrații. Și încă mai multe sunt în curs de planificare, asigurându-se astfel catapultarea Israelului ca lider într-un asemenea club. Noua coaliție vrea să le ofere politicienilor control total asupra alegerii judecătorilor, la toate nivelurile, ceea ce, în realitate, i-ar face marionete. Nicio altă democrație nu le oferă politicienilor un astfel de control – cu excepția Statelor Unite – care nu ar trebui să fie folosite ca model astăzi. Orice altă democrație din lume a încercat să găsească modalități mai bune de a menține o justiție profesionistă, independentă, responsabilă față de public și de lege, iar nu față de stăpânii politici.

Redefinirea posturilor cheie din serviciul public

Pentru a completa imaginea, viitoarea coaliție dorește și redefinirea funcțiilor cheie din serviciului public – „consilierii juridici” care există în ministere și la nivel de cabinet – prin numiri politice pe placul oficialilor aleși. Acest lucru ar schimba un status quo în care funcționarii publici au fost esențiali pentru a controla excesele politicienilor și pentru a le oferi consiliere juridică solidă și independentă.

  • Versiunea în limba engleză – AICI

Dacă democrații numesc asta „victorie”, nu mi-ar plăcea să văd cum arată înfrângerea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here