Cum a transformat Putin „valorile tradiționale” în armă, pentru a-și apăra războiul din Ucraina

Sursa: Kremlin.ru

În adâncurile întunecate ale Gab.com, un site de socializare popular de extrema dreaptă, din Statele Unite, președintele rus, Vladimir Putin, este glorificat ca un leu conservator, notează Washington Post.

<< Utilizatorii postează sub nume precum „Rutin 4 Putin” și „Call of Putin: Slavic Warfare”. Unul dintre ei – care se prezintă drept „un patriot nevaccinat, cu sânge pur, neconformist, cu frică de Dumnezeu, deținător de arme și apărător al libertății” și crede în „două genuri și un singur Dumnezeu” – a scris că „există mai mult adevăr care vine de la Putin decât din toți liderii țărilor occidentale la un loc”.

Acest sprijin strâns de dreapta are la bază una dintre tacticile de război mai puțin cunoscute ale liderului rus: năvodul creștin – „valorile tradiționale” – ca armă. Pentru a justifica agresiunea rusă din Ucraina, el a lansat afirmații (respinse) despre laboratoare de arme biologice finanțate de SUA și preluarea guvernului de la Kiev de către neo-naziști (ambele au avut ecou și pe gab.com). Dar chiar dacă bombele rusești ucid zeci de civili, Putin a încercat, de asemenea, să-și prezinte războiul ca unul drept – descriind Ucraina ca un microcosmos al unui demers global mai mare, care este războiul dintre gândirea liberală și cea conservatoare.

Limbajul lui vorbește despre ascensiunea lui Putin ca piatră de încercare globală a extremei drepte. În construcție de ani buni, imaginea de lider creștin de dreapta îi oferă cea mai puternică priză la public pentru oribilul război din Ucraina. Pentru dreapta creștină din Statele Unite și Europa, mesajul lui Putin nu este atât un urlet de câine, cât zgomot de  sirenă. Tele-evanghelistul american Pat Robertson a spus că liderul rus a fost „silit de Dumnezeu” să invadeze Ucraina. Marjorie Taylor Greene (R-Ga.) a vorbit luna aceasta, la un eveniment naționalist alb, unde mulțimea fusese anterior auzită scandând „Putin! Putin! Putin!”

Chiar dacă nu îl îmbrățișează pe Putin-omul, alții par să împărtășească o anumită sinergie cu cauzele sale. În Florida, dominată de republicani, proiectul de lege „Don’t Say Gay”, adoptat în această lună, e în armonie cu legea adoptată de Rusia în 2013, care interzice „propaganda pentru relațiile sexuale netradiționale” între minori.

În viziunea asupra lumii pe care o îmbrățișează, forța Ucrainei de a se conecta cu NATO și Uniunea Europeană nu este doar o amenințare militară, ci și una morală. Războiul său este o misiune sfântă, una menită să împiedice o națiune-soră să se apropie prea mult de Occidentul vicios, ateu, susținător de LBGT și iubitor de drepturile de gen, care vrea să corupă moravurile creștine ortodoxe și conservatoare.

„Au căutat să ne distrugă valorile tradiționale și să ne impună valorile lor false care ne-ar eroda pe noi, pe oamenii noștri, din interior, atitudinile pe care le-au impus agresiv țărilor lor, atitudini care duc direct la degradare și degenerare, pentru că sunt contrare naturii umane”, a spus Putin în preludiul său la război, pe 24 februarie. „Acest lucru nu se va întâmpla. Nimeni nu a reușit vreodată să facă asta și nu va reuși nici acum”.

În Rusia, învolburându-se acum cu propaganda orwelliană a presei de stat și o lege care incriminează chiar și referirea la invazie cu termenul „război”, Kremlinul se întoarce parțial la portretizarea sovietica a Occidentului decadent și pericolele prescripțiilor sale păcătoase. Părinții ruși, a raportat Al Jazeera, au primit recent scrisori de la școli, în care sunt avertizați să urmărească utilizarea de către copiii lor a rețelelor sociale – nu numai pentru a se asigura că nu sunt ademeniți de proteste împotriva războiului „nesigure”, ci și pentru a se asigura că nu sunt expuși la „instrucțiuni detaliate privind reatribuirea de gen și promovarea relațiilor între persoane de același sex”.

La Moscova, Putin pare să fi coordonat modul în care a vândut războiul opiniei publice cu Patriarhul Kirill al Moscovei, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse. Kirill, potrivit Religion News Service (RNS), vorbise cu liderii militari ruși cu doar câteva ore înainte de începerea atacului asupra Ucrainei și l-a salutat pe Putin pentru „serviciul său înalt și responsabil față de poporul Rusiei”.

„Această intensificare religioasă la război a fost punctul culminant al unui efort dus de-a lungul unui deceniu, de a îmbrăca în veșmintele credinței ambițiile geopolitice ale Rusiei – în special, în veșmintele curgătoare ale Bisericii Ortodoxe Ruse”, a scris Jack Jenkins de la RNS. „Contopind religia, naționalismul, apărarea valorilor conservatoare care aseamănă căsătoria între persoane de același sex cu nazismul și o versiune a istoriei care încearcă să definească Ucraina și alte națiuni din apropiere ca simple subseturi ale unui „Russki mir” sau o lume rusă mai mare, parteneriatul dintre Putin și Kirill a pus bazele ideologice și teologice pentru invazie”.

Mișcarea treptată a lui Putin, de a se ambala în religie și valori tradiționale, datează cel cam de la mijlocul anilor 2000, a spus Orisia Luțevici, șefa Forumului Ucraina de la Chatham House, un think tank din Londra.

„După Revoluția Portocalie din Ucraina, el a încercat să se prezinte ca alternativă la un Occidentul liberal și progresist, cu Rusia ca fortăreață pentru valorile presupuse tradiționale ale familiei”, a spus Luțevici. „A fost fascinat de venerația ortodoxă și a vrut să-și creeze propriul sistem de venerare, construit pe personalitatea sa și pe predicarea valorilor conservatoare”.

În Ucraina, a adăugat ea, atracția lui Putin nu a funcționat. „În comparație cu Rusia, Ucraina este super liberală”. „Există o anumită mobilizare a dreptei. Dar în ultimii 15 ani, a stabilit drepturi destul de pluraliste pentru minorități, care sunt protejate de lege”.

Totuși, la fel ca mulți dintre oamenii lui, mesajul lui Putin poate fi ceea ce Lukas Andriukaitis, de la Atlantic Council, mi-a descris ca fiind „schizofrenic”. El critică alternativ gândirea progresistă, în timp ce lasă loc pragmatic ca elitele ruse care îmbrățișează Occidentul decadent să fie în continuare acceptate – atâta timp cât rămân loiale fără îndoială.

În recenta sa tiradă împotriva „gunoaielor” și „trădătorilor” ruși care nu îi susțin războiul, Putin a spus că el nu este acolo pentru a-i judeca pe acei compatrioți care „nu pot trăi fără foie gras și midii sau așa-numitele drepturi bazate pe gen”. Dar numai atâta timp cât sunt „mental” cu Mama Rusia.

„Problema nu constă în asta, ci, repet, în faptul că mulți dintre acești oameni, în mod inerent, trăiesc mental în altă parte, iar nu aici, cu noi, cu oamenii noștri, cu Rusia”, a spus Putin. >>

CEPA: Ignoranța occidentală este rădăcina catastrofei din Ucraina

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here