Candidatul USR la alegerile prezidențiale Dan Barna pune mare preț pe voturile românilor din Diaspora. O demonstrează și suita de vizite pe care Barna întreprinde, zilele acestea, în mari orașe din Europa.

Ca viitor Preşedinte al României, obiectivul major al lui Dan Barna este să oprească migraţia românilor şi să influenţeze măsuri guvernamentale care să-i determine pe cei aflaţi în Diaspora să se întoarcă acasă”, precizează USR într-un comunicat.

„Călătoria în Europa vine după 30 de zile în care am făcut înconjurul României pentru a strânge semnăturile necesare înscrierii candidaturii la alegerile prezidenţiale, dar mai ales pentru a discuta cu oamenii despre proiectul meu pentru România. Am întâlnit mii de români cu rude plecate la muncă în străinătate, cei mai mulţi îi văd pe cei dragi o singură dată pe an, la sărbători ori în concediile diasporenilor din luna august. Acum voi merge în oraşele europene cu cele mai mari comunităţi de români pentru a afla direct de la ei motivele care i-ar face să se întoarcă acasă. Plecarea continuă a tinerilor înseamnă pierderea noastră ca naţiune, în calitate de Preşedinte vreau să stopez fenomenul care macină România.”, transmitea Dan Barna.

Pe 2 octombrie, Dan Barna a fost în Barcelona, după cum anunța și comunicatul USR.

Întâlnirea din Barcelona a avut loc la un restaurant și a fost povestită pe Facebook de Ema Prișcă, o româncă dornică să-l cunoscă ”în carne și oase„ pe liderul USR. Povestirea ei, mai jos:

Fusei la întâlnirea candidatului Dan Barna cu românii din Barcelona. Întâlnire pusă la 12.30 (bănuiesc că ora a fost aleasă în funcție de agenda candidatului, nu de programul electoratului). Am ajuns acolo cu juma de oră mai târziu. Vreo treizeci de inși. Câțiva de vorbă cu candidatul la intrare, restul așezați la o masă lungă, cu aperitive spaniole. Nu înțeleg dinamica, așa că întreb un om care părea că știe ce e de făcut. Mă invită să mă așez la masă. Mă așez la masă. Întreb o doamnă de vizavi dacă asta e o întâlnire pentru intimi, membri USR, sau dacă e pentru toată lumea. Îmi zice că e pentru toată lumea. Mă uit în jur, toți păreau că se cunosc, numai io displaced. O întreb pe doamna din fața mea, dacă Dan Barna va vorbi, ne va zice ceva. Mi-a zis că nu știe. Lângă mine, pe scaunul liber, se așează un băiat. Facem cunoștință și-l întreb și pe el dacă cunoaște formatul evenimentului. Nu-l cunoștea. Îl întreb de ce a venit. Că să-l vadă pe Barna în carne și oase, să vădă de cel fel de oameni e înconjurat și să-l întrebe care-i treaba cu planul lui Năsui (Claudiu-Iulius Năsui n.r.), cu privatizarea sistemului de sănătate. Că iubita lui e englezoaică și prin ea a înțeles și el ce se întâmplă cu NHS-ul și cu privatizările serviciilor sociale. Mă întreabă: tu de ce ai venit?. Păi, la fel că tine, să vad omul și să-l întreb cât alocă USR-ul din milioanele de euro primite de la stat, adică de la noi, pe crearea de politici publice de către experți, cu studii de impact, măsurători, cum se face în politică competentă.

Băiatul nu știa că USR primește milioane de euro de la stat. L-am informat. L-am întrebat dacă știe pe cineva din suită. Știa, un tânăr userist de 2 luni, rezident În Barcelona. Îl cheamă și-l întrebăm de ce suntem aici. Băiatul userist ne-a zis că să mâncăm și să vorbim cu candidatul. Cum să vorbim? Între timp, candidatul se așezase în capul mesei și mânca. Mânca și nu se mai oprea. Cum să vorbim, să-l oprim din mâncat? Și useristul de 2 luni ne-a zis da și ne-a chemat în capul mesei. Ne-am dus. Candidatul a lăsat furculița jos și-a dat mâna cu noi. Băiatul cu NHS-ul în cap și-a exprimat îngrijorarea privind planul lui Năsui și l-a întrebat pe Barna care-i treaba cu asta. E USR partid neoliberal?, ce-i cu privatizările serviciilor publice? Candidatul ne-a zis că statul oferă din ce în ce mai mulți bani la sănătate, dar nu-și îmbunătățește serviciile, deci trebuie diminuat că e incompetent. La care eu am vrut să-l întreb întrebarea mea, dar nu s-a mai putut că a trebuit să plece. Am mai vorbit un pic cu useristul de 2 luni-rezident-în-Barcelona, care ne-a zis că el e de acord cu noi, dar că în USR e imposibil să vorbești despre poiltici sociale, că te iau de comunist. Și că și lui îi e greu mai ales că trăiește în Barcelona, bastion al social-democrației. L-am mai întrebat eu pe băiatul userist de ce a cheltui USR-ul niște mii de euro din bani publici pentru această întâlnire de la ora 12.30 la Barcelona, în care candidatul, staful și niște militanți au mâncat jamon și scoici. A ridicat din umeri și mi-a oferit un zâmbet chiar frumos.

Apropo de competență, am cunoscut-o pe fotografa caravanei, Steluța, care chiar știe să-l scoată pe Barna prezidențiabil în fotografii. De abia aștept să văd pozele candidatului de la întâlnirea cu diaspora din Barcelona, al treilea hub de români din Spania.

Ah, la plecarea în fugă, un om din staff a venit la grupul nostru din capul mesei și a dat mâna cu toți bărbații, pe mine m-a ignorat. Mă uit la băieții rezidenți în Barcelona și le zic, ce-i cu machismul asta? De ce n-a dat mâna și cu mine? Ei mi-au zâmbit.

Ah doi, am întrebat-o pe doamna de vizavi unde e Ghelme și dacă vine. Ghelme, useristul mișto din Barcelona. Părea că nu-l cunoaște.”

Câteva ore mai târziu, Dan Barna i-a răspuns, tot pe Facebook, Emei Prișcă:

”Salut, Ema 

O sa iau pe rand. 

In primul rând, mulțumesc pentru că ți-ai făcut timp să ajungi la întâlnirea din Barcelona. Uneori întâlnirile astea sunt așa cum ai văzut acolo. Evenimentul din agendă era: prânz la restaurant al comunității românești din Barcelona . Știu că pot să mai apară probleme generate de organizare, de oboseala sau din cine stie ce neatenție generată de faptul ca sunt evenimente reale organizate simplu cu membri si simpatizanti si nu agentii de PR . E un risc asumat. Prefer ca ele să aibă loc decât să insist pentru evitarea oricăror stângăcii. 

În doua luni de zile am străbătut toată țara și am ajuns și la câteva comunități din diaspora. Nu câte mi-aș fi dorit, dar am ajuns. Voi continua să mă întâlnesc cu oameni până la finalul campaniei și dupa aceea, câtă vreme sunt om politic. Am făcut-o în timpul campaniei #fărăpenali, în timpul campaniei de la europarlamentare, în timpul campaniei pentru legislativ. Am făcut-o și între campanii.
Ce face USR cu banii publici alocați prin lege? Spațiul e prea mic și nu vreau să îl confisc, dar găsești aici o sumă de proiecte și propuneri de politici publice https://www.usr.ro/proiecte/

În același timp, spre deosebire de partidele vechi, USR a fost și va rămâne un spațiu viu de dezbatere. Există propuneri, idei, unele acceptate, altele nu. Niciodată nu a existat vreun proiect asumat oficial de partid care să nu fie mai întâi dezbătut pe larg. 

Ema, iti stau la dispoziție pentru orice întrebări ai și sper ca următoarea întălnire să fie mai aproape de așteptările tale. Fără oameni ca tine, interesați de politică, USR și candidatura mea nu ar fi existat. Nu totul e perfect, întotdeauna mai e ceva de învățat sau de îmbunătățit.
Chiar si la pranzul din Barcelona, in limita timpului avut, am reușit sa vorbesc pe îndelete cu cativa dintre cei prezenti care au venit la mine. Cu tine si colegul tău nu am apucat să vorbesc decat putin, (m-am intors după telefonul la care a trebuit sa răspund dar deja va ridicaserati) si imi pare rau pentru asta dar, printre altele, v-aș fi zis că un politician trebuie să asculte mai mult decât să vorbească. Daca sunt intrebari concrete iti raspund cu drag. Voie bună.”

După Barcelona, Dan Barna s-a deplasat și la Roma, unde s-a întâlnit cu membri ai comunității românești

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here