Cum e pregătită ofensiva Ucrainei. Decizii cruciale luate în ianuarie și cifre care acum vorbesc de la sine. Livrările aliate de armament au explodat

Sursa: Defense.gov

<< Pe 22 septembrie 1941, Marea Britanie a declarat săptămâna „tancurilor pentru Rusia”, fabricile producând blindate pentru „a respinge sălbaticii invadatori”. Soția ambasadorului sovietic la Londra a botezat personal primul tanc: „Stalin”. Primul tanc Leopard sosit în Ucraina, în februarie, un cadou din partea Poloniei, a rămas anonim. Dar este avangarda unui arsenal substanțial care urmează drumul Ucrainei. În timp ce toți ochii sunt acum ațintiți asupra bătăliei pentru orașul estic, Bahmut, în curând atenția se va îndrepta către o așteptată contraofensivă care ar putea începe încă din aprilie. >>

<< Leopardul de fabricație germană s-a aflat în centrul dezbaterilor uneori agitate între partenerii Ucrainei. Pe 25 ianuarie, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a pus punct unor săptămâni de divergențe promițând că va trimite Leopard 2A6, o variantă avansată a tancului. Mulți au crezut că asta va dezlănțui un torent de donații de la alte zece țări europene care operează modele Leopard. A fost mai degrabă un debit care s-a prelins. Până acum, coaliția a promis doar două batalioane cu cele mai moderne variante Leopard (un batalion de tancuri ucrainene ar trebui să aibă 31 de tancuri). Danemarca, Germania și Țările de Jos cumpără, de asemenea, cel puțin 100 de modele Leopard 1A5 mai vechi, dar reabilitate, pentru Ucraina, formând alte trei batalioane.

Tancurile Leopard sunt completate cu o colecție pestriță de alte tancuri. Marea Britanie trimite o companie de 14 Challenger 2. America a promis 31 M1A2 Abrams, cele mai avansate tancuri din arsenalul său, deși s-ar putea să nu ajungă în acest an. Polonia, care a promis 14 Leopard și a trimis deja în jur de 250 de tancuri sovietice T-72, va trimite 60 de T-72 modernizate. O varietate de vehicule de luptă de infanterie, de la vechiul BMP-1 din era sovietică până la vehiculele americane Stryker și Bradley, vor completa brigăzile blindate.

Cu toate acestea, concentrarea asupra tancurilor a distras atenția de la o schimbare mai importantă a strategiei. În decembrie, America și Marea Britanie și-au dat seama că un război prelungit nu era în interesul Occidentului. Rusia, de altfel, era chiar mai slabă decât se crezuse anterior. Starea de spirit, spune un oficial implicat în acele discuții, a fost următoarea: „Dacă vrem să se schimbe ceva, trebuie să schimbăm ceva”. Punctul de cotitură a avut loc pe 20 ianuarie, la cea de-a opta întâlnire a Ukraine Defence Contact Group, condus de americani și format din miniștrii apărării, ce are loc aproximativ lunar la Ramstein, o mare bază aeriană americană din Germania. Acolo, aliații au convenit să echipeze Ucraina cu un kit în valoare de mai mult de o divizie, cu scopul de a avea o mare parte din ele până la sfârșitul lunii martie.

În consecință, fuxul de arme s-a transformat din picurător în potop. Din tot ajutorul militar promis de Pentagon de la începutul războiului, 40% – peste 8 miliarde de dolari – a venit în cele trei luni de după 9 decembrie (textul original din The Economist conține și un grafic elocvent – n.tr). Un oficial european din domeniul apărării spune că doar infuzia de arme convenită în Germania în ianuarie se ridică la două treimi din totalul trimis în Ucraina în tot anul 2022. Majoritatea donațiilor nu sunt la fel de sexy ca tancurile, dar sunt totuși cruciale – cel mai recent pachet american include vehicule blindate pentru improvizarea de poduri, de exemplu, care ar fi vitale pentru orice ofensivă din sud sau est.

În consecință, armata Ucrainei se transformă. Cea mai mare parte a hardware-ului său este încă de origine sovietică. Dar, în timp ce raportul dintre kit-ul ucrainean și cel occidental era de cinci la unu la sfârșitul anului trecut, se așteaptă să scadă la cinci la doi pe măsură ce ajutoarele vor intra. Cu alte cuvinte, aproape o treime din armata ucraineană va avea în curând echipament standard NATO. Generalul Valeri Zalujnîi, comandantul de top al Ucrainei, speră că va avea în cele din urmă la dispoziție trei noi corpuri de armată, fiecare cu șase brigăzi și fiecare cuprinzând peste 20.000 de oameni.

Ofensiva rusă care a început la sfârșitul lunii ianuarie era menită, parțial, să forțeze Ucraina să angajeze aceste rezerve, făcând astfel mult mai dificilă organizarea unei contraofensive. În ultimele zile, soldații și mercenarii ruși au înaintat mai adânc în Bahmut, un oraș din provincia Donețk care a fost sub asalt rusesc din vara trecută. Dar bătălia pentru oraș a dus la pierderi mult mai mari de partea rușilor decât a ucrainenilor. Și mai important, generalul Zalujnîi a evitat capcana evidentă.

În loc să arunce rezerve considerabile în Bahmut pentru a salva orașul, care are o valoare simbolică mult mai mare decât cea militară, el a trimis trupe în străinătate pentru a se antrena cu noul echipament. Din ianuarie, Army Training Command al Armatei a 7-a din America desfășoară un curs de cinci săptămâni pentru unitățile ucrainene în zona sa de antrenament, Grafenwoehr, din estul Bavariei. În timpul ofensivelor sale de anul trecut, armata ucraineană a atacat în mare parte în formațiuni de dimensiunea unei companii. Antrenamentul din Grafenwoehr este menit să le aducă împreună în batalioane și brigăzi mai mari, capabile să ducă un război „cu arme combinate”, în care infanterie, armură, artilerie și alte arme de luptă lucrează împreună și nu doar secvențial – așa cum se întâmplă mai ales acum.

Oficialii occidentali sunt împărțiți dacă toate acestea vor fi suficiente pentru a îndepărta Rusia de pe cel aproximativ 18% din teritoriul Ucrainei, pe care îl controlează în prezent. În fiecare lună, prin Grafenwoehr vor trece soldați doar cât să formeze un batalion; o mare parte din armata Ucrainei este încă formată din oameni mobilizați, cu experiență limitată. Muniția rămâne o problemă serioasă, deoarece aliații occidentali au întârziat să intensifice producția. Iar lipsa de putere aeriană a Ucrainei poate deveni o problemă mai mare dacă avioanele de război rusești se dovedesc dispuse să își asume riscuri mai mari în timpul vreunei ofensive ucrainene.

Pe de altă parte, armata Rusiei este într-o formă groaznică. Dacă, după ce va fi cucerit Bahmut, decide să se arate mai adânc în Donețk, va trebui să-și folosească în continuare propriile rezerve slabe. În cele din urmă, ar putea începe să atragă unități din alte părți ale lungii linii de front, creând breșe pe care Ucraina le poate exploata, sugerează Gustav Gressel, de la European Council on Foreign Relations, un think-tank. Aliații Ucrainei urmăresc cu atenție punctele slabe.

Pe 2 martie, Mark Milley, generalul de top al Americii, a vizitat jocurile de război organizate de America la o bază din Wiesbaden, Germania, pentru a-i ajuta pe ofițerii ucraineni să ia în considerare diferite opțiuni pentru o ofensivă. Puțini cred că Ucraina își poate restabili granițele de dinainte de război dintr-o singură lovitură, ca să nu mai vorbim să recupereze teritorii, inclusiv Crimeea, confiscate de Rusia în 2014. Dar dacă Ucraina poate rupe o altă bucată semnificativă din ocupația rusă, așa cum a făcut anul trecut în nord-est, în jurul Harkovului, și în sud, în jurul Hersonului, ar înlătura opinia – exprimată, printre alții, și de generalul Milley – că războiul este sortit impasului. >>

Geniala manevră Bahmut

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here