VIDEO | Ce a mai rămas din Bahmut, pe care Moscova se chinuie să îl captureze. Cel puțin cinci ruși mor pentru a ucide un singur ucrainean

Luptele pentru Bahmut, oraș situat în regiunea Donețk, durează deja de opt luni, din iulie 2022. La început de martie 2023, șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că Bahmut a fost „practic înconjurat” și a cerut armatei ucrainene să părăsească orașul. O parte dintre specialiștii militari au fost retrași din Bahmut, dar Forțele Armate ale Ucrainei continuă să țină linia, notează Meduza. Cu ocazia asta, site-ul prezintă o filmare din dronă, care înfățișează ce a mai rămas din localitatea în care odată trăiau 70.000 de oameni, iar azi mai sunt până în 4.000.

Decizie de ultimă oră

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat, după o întâlnire cu comandanții ucraineni, că „societatea trebuie să înţeleagă sensul operaţiunilor noastre de apărare, adevăratul sens. Astăzi, la reuniunea Statului Major, i-am întrebat direct atât pe comandantul Sirski (comandantul operaţiunilor din est – n.r.), cât şi pe şeful Statului Major Zalujnîi cum văd ei operaţiunea de apărare din sectorul Bahmut în continuare. Ar trebui să ne retragem sau să continuăm apărarea şi să consolidăm oraşul? Ambii generali au răspuns: nu ne retragem şi ne întărim. Iar această poziţie a fost susţinută în unanimitate de către cei din Statul Major. Nu au existat alte poziţii”.

„I-am spus şefului Statului Major să găsească forţele adecvate pentru a-i ajuta pe cei din Bahmut. Nu există nicio parte a Ucrainei despre care se poate spune că este abandonată. (…) Noi distrugem ocupantul peste tot – oriunde dă rezultate pentru Ucraina. Bahmut a dat şi dă unul dintre cele mai mari rezultate în timpul acestui război, în cursul întregii bătălii pentru Donbas. Şi mulţumesc fiecărui soldat care luptă în această zonă extrem de dificilă, care luptă pentru toate celelalte părţi ale ţării noastre, în toate direcţiile”, a mai arătat Zelenski.

Potrivit serviciilor de informaţii din cadrul NATO, în luptele de la Bahmut rușii au pierdut cel puțin cinci oameni pentru fiecare soldat ucrainean ucis.

Geniala manevră Bahmut

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here