Ministrul Justiției, Ana Birchall, a anunțat, luni, pe Facebook, că a participat la o recepție a ambasadei americane la București, ”dedicată prietenilor și colegilor din sistemul judiciar. Birchall a afirmat că România este pregătită să consolideze legile anticorupție și statul de drept.

Am fost onorată să particip la recepția oferită de Ambasada SUA în România dedicată prietenilor și colegilor din sistemul judiciar. Cu această ocazie am subliniat că România este un aliat apropiat al SUA și că ne dorim dezvoltarea, aprofundarea și consolidarea parteneriatului nostru strategic, inclusiv în domeniul cooperării judiciare. România acordă o importanță deosebită cooperării cu SUA în domeniul aplicării legii, care, împreună cu dimensiunea economică și de securitate, sunt subiecte prioritare din perspectiva Parteneriatului strategic România – SUA”, a mai scris Ana Birchall pe Facebook.

Totodată, am reafirmat că suntem pregătiți să continuăm consolidarea legilor anticorupție și a statului de drept. Mulțumiri tuturor celor din România și SUA, implicați în combaterea corupției, a traficului de persoane, a crimei organizate, a infracțiunilor informatice, asigurând astfel domnia legii”, a mai completat Birchall. 

La sfârșitul lunii august premierul Viorica Dăncilă a trimis preşedintelui propunerea ca Birchall să devină vicepremier pe parteneriate strategice, iar la Ministerul Justiţiei să fie numită judecătoarea Dana Gîrbovan, propunere respinsă de președintele Iohannis.

Pe de altă parte, procurorul general al Statelor Unite, William Barr, afirma, pe 26 august, că ”Departamentul de Justiție a lucrat îndeaproape cu Ana Birchall și o consideră un partener vital și de încredere în lupta împotriva corupției”.

„Departamentul de Justiţie a colaborat îndeaproape cu Ana Birchall şi o consideră un partener vital şi de încredere în lupta împotriva corupţiei. Are o poziţie înaltă într-un moment vital pentru România, în condiţiile în care o serie de controverse au ridicat semne de întrebare cu privire la angajamentul României de valorile statului de drept, au diminuat încrederea populaţiei şi au generat îngrijorări în creştere în comunitatea internaţională. Cu Birchall într-o poziţie de conducere, România poate deveni din nou un model în regiune pentru progresul chestiunilor anticorupţie”, conform unui comunicat de presă publicat pe site-ul Departamentului de Justiţie.

Ea se află la conducerea ministerului într-un moment crucial pentru România, când controversele au ridicat semne de întrebare în ce privește angajamentul României în respectarea valorilor statului de drept și au diminuat încrederea publică provocând îngrijorare în comunitatea internațională. Sub leadership-ul lui Birchall, România poate fi încă o dată un model în regiune pentru progres în ce privește problema anti-corupției”.

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a fost într-o permanentă opoziție față de linia social-democraților și față de apropiații lui Liviu Dragnea. Nemulțumirile PSD față de Ana Birchall din PSD se referă în special la propunerile de modificare prin OUG a Codului de Procedură penală care fac, între altele, mai dificilă liberarea condiționată, atitudinea tranșantă a ministrului Justiției față de secția specială de investigare a infracțiunilor comise de magistrați, dar și pe tema recomandărilor GRECO. Organism care a criticat schimbările legislative operate de coaliția PSD- ALDE la legile justiției și Codurile Penal și de Procedură penală și a recomandat desființarea de îndată a Secției Speciale, calificată drept o anomalie a sistemului judiciar.

Sursa foto: Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here