Cum păcălesc superbogații Rusiei interdicțiile de circulație din spațiul UE

Foto: Unsplash

Cererea de avioane private în rândul rușilor bogați a explodat în acest an, numărul zborurilor crescând cu 32% față de nivelurile pre-pandemice, potrivit datelor WingX Advance GmbH, o companie de cercetare și consultanță specializată în industria aviației de afaceri, transmite The Moscow Times.

În timp ce zborurile comerciale rusești sunt în mare parte absente din destinațiile europene de vacanță – doar câteva rute către Marea Britanie și Grecia-, din cauza sancțiunilor occidentale, traficul avioanelor private este într-o creștere continuă, deoarece nu intră sub incidența legislației aviatice rusești și UE, permițându-le acelor bogătași cu permise de ședere în UE sau pașapoarte secundare să zboare către țări închise pentru rușii obișnuiți.

„Avioanele private rezolvă problema zborurilor limitate către Europa și alte destinații”, a spus Evgheni Bikov, de la compania de turism privată Your Charter.

„Pe măsură ce ne apropiam de vară, am observat o creștere cu 50% a cererilor de zboruri private, comparativ cu pre-pandemia 2019, în principal către Europa de Vest. Cererea depășește adesea posibilitățile de-a zbura în străinătate”, a adăugat el.

Cele mai populare destinații de vară pentru elita rusă sunt Riviera Franceză și stațiunile litorale spaniole Mallorca, Ibiza și Malaga.

Cererea uriașă a făcut ca industria de avioane private să-și revină mult mai repede din efectele economice ale pandemiei decât companiile aeriene comerciale din Rusia.

Potrivit estimărilor publicației de business RBK, în 2020 companiile aeriene comerciale rusești au pierdut în total 125 miliarde ruble (1,7 miliarde dolari), iar companiile aeriene majore, inclusiv S7, au trebuit să-și reducă cu o treime personalul pentru a rămâne pe linia de plutire.

Revigorarea curselor private merge mână în mână cu creșterea valorii nete a bogățiilor din Rusia, cu până la 20% în timpul pandemiei, au declarat consultanții PwC și banca elvețiană UBS într-un raport.

Superbogații reușesc, de asemenea, să ocolească geopolitica folosind avioane private, potrivit lui Evgheni Bikov.

Bikov spune că în timp ce UE se pregătea să interzică avioanele din Belarus pe culoarele sale aeriene, după sechestrarea de către regimul de la Minsk a unui zbor Ryanair, telefoanele sale au început să sune la foc continuu, primind apeluri de la clienții „îngrijorați” din Belarus, care se întrebau dacă mai pot folosi serviciile sale pentru a intra în Europa.

„În acest moment pot zbura. Nicio problemă!”, a precizat Bikov.

„Și dacă UE va interzice avioanele private, vom veni cu o nouă modalitate de a-i conduce pe clienții noștri în Europa”, a adăugat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here