Comandantul armatei SUA în Europa nu exclude riscul unei invazii ruse în Ucraina

Marine Corps Gen. Joseph F. Dunford Jr., chairman of the Joint Chiefs of Staff, speaks with Air Force Gen. Tod Wolters, commander, U.S. Air Forces in Europe and Africa, before departing Ramstein Air Base, April 3, 2017. DoD Photo by Navy Petty Officer 2nd Class Dominique A. Pineiro Sursa: Wikipedia

Rusia ar putea invada Ucraina în următoarele săptămâni, evaluează comandantul suprem american al armatei americane în Europa, generalul Tod Wolters, care consideră că există un risc ”slab spre mediu” în acest sens, în contextul unor îngrijorări tot mai mari cu privire la comasarea a zeci de mii de militari ruşi la frontiera ruso-ucraineană, relatează Reuters, preluat de News.ro.

Generalul Tod Wolters a refuzat să facă publice informaţiile clasificate în baza cărora face această analiză, potrivit căreia armata americană nu se aşteaptă imediat la o invazie rusă – dar nu îndepărtează şi nici nu minimalizează riscul unei invazii a Ucrainei de către Rusia.

El a anunţat ulterior, joi, că opinia sa are la bază cel puţin în parte poziţia actuală a trupelor ruseşti.

Pentagonul nu a făcut precizări cu privire la amploarea şi componenţa acestor trupe ruseşti, însă Casa Albă a anunţat că Rusia a desfăşurat un număr fără precedent de militari în estul Ucrainei din 2014, când Moscova a invadat şi anexat Crimeea.

Întrebat de către un congresman despre probabilitatea unei invazii a Ucraina în următoarele săptămâni, Tod Wolters a răspuns că aceasta este ”slabă spre medie”.

El a declaratcă se aşteaptă ca riscul să scadă în cazul în care actuala ”tendinţă” durează.

Moscova şi Kievul au organizat miercuri – în mod simultan – exerciţii militare.

Marina rusă a efectuat manevre la Marea Neagră, în care au avut loc exerciţii de tir la ţinte de suprafaţă şi aeriene.

1 COMENTARIU

  1. Cum apa o data ce este varsata din ulcior nu mai poate fi stinsa la un loc tot asa daca invazia va fi pornita greu vremurile de dinainte de asta se vor mai putea intoarce .Probabil Rusia isi va lipi de facto -asumat -regiunile Donețk și Luhansk ce vor fi inarmate corespunzator la fel cum au facut si in Crimeea .Majoritari in aceste regiuni sunt vorbitorii de limba rusa si Rusia a spus foarte clar ca ii vor apara pe acestia .Ncunoscuta o reprezinta reactia militara a trupelor ucrainiene .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here