Cum pot transmite asimptomaticii virusul persoanelor care poartă mască, dacă stau într-un spațiu comun – studiu INSP

Institutul Național de Sănătate Publică publică un document în care sunt prezentate diferite situații în care poate fi transmis noul coronavirus de către persoanele infectate asimptomatice. Documentul prezintă și câteva scenarii în care riscul transmiterii virusului este scăzut, mediu sau ridicat.

Potrivit INSP, un risc ridicat de transmitere a virusului Sars-Cov-2 de la persoanele infectate asimptomatice există atunci când contactul este de lungă durată, fără mască, într-un spațiu aglomerat.

De asemenea, suntem în pericol să ne îmbolnăvim de COVID-19 chiar dacă purtăm mască, în cazul în care contactul este de lungă durată iar aerisirea este inadecvată.

Atunci când purtăm mască, spațiul nu este aglomerat, iar încăperea este bine aerisită există șanse mici să ne infectăm.

risc transmitere coronavirus
Riscul transmiterii SARS-CoV-2 de la persoane asimptomatice, în diferite locații și pentru diferite perioade de ocupare, ventilație și niveluri de aglomerare (ignorând variația sensibilității și a ratelor de eliminare virală). Acoperirea feței se referă la măștile pentru populația generală (ex. măști chirurgicale simple) și nu la măștile respiratorii profesionale (ex. FFP2, FFP3). Culorile indică riscul relativ calitativ și nu reprezintă o măsură cantitativă. Alți factori care nu sunt prezentați în aceste tabele pot fi, de asemenea, să fie luați în considerare atunci când se evaluează riscul de transmitere, inclusiv încărcătura virală a unei persoane infectate și susceptibilitatea persoanelor la infecție. Tusea sau strănutul, chiar dacă acestea sunt cauzate de iritații sau alergii, ar exacerba riscul de expunere într-un spațiu interior, indiferent de ventilație. Sursa: adaptare după Nicholas R Jones et al. BMJ 2020;370:m3223 https://www.bmj.com/content/370/bmj.m3223
Sursa foto: INSP

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here