Cum reușește Thailanda să aibă atât de puține cazuri de Covid

People walk with face masks outside the Grand Palace in Bangkok on January 27, 2020. Thailand has detected eight Coronavirus cases so far -- three of whom are receiving treatment in hospital and five of whom have been discharged, according to a statement from Health Minister Anutin Charnvirakul., Image: 495006718, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Lillian SUWANRUMPHA / AFP / Profimedia

Distanţarea socială care face parte din cultura thailandeză (unde există obiceiul de a saluta o persoană de la distanţă şi nu printr-o îmbrăţisare), politica de a impune timpuriu purtarea măştilor, în combinaţie cu un sistem medical bine pus la punct ar putea fi explicația pentru faptul că Thailanda are un număr foarte scăzut de cazuri de coronavirus, cred experții.

În ciuda fluxului mare de turişti care au intrat în ţară la începutul anului, când virusul era deja prezent în Asia, Thailanda a înregistrat doar 3.240 de cazuri şi 58 de decese. De asemenea, autorităţile au anunţat că nu a mai existat niciun caz de transmitere comunitară de aproape 7 săptămâni.

Cazul Thailandei nu este unul singular, iar rata de infectare scăzută se înregistrează şi în alte ţări din regiune. Vietnam, de exemplu, nu a avut niciun deces cauzat de Covid-19 şi nu a mai raportat niciun caz de transmitere comunitară de 3 luni.

Myanmar, un alt stat din bazinul râului Mekong are 336 de pacienţi confirmaţi cu Covid-19, în timp ce Cambodgia are doar 166 şi Laos numai 19.

Nu cred că este vorba de imunitate sau despre genetică. Are legătura cu cultura, thailandezii nu au contact fizic atunci când se întâlnesc unii cu ceilalţi. La fel se întâmplă şi în celelalte ţări din regiune„, a declarat Dr. Taweesin Visanuyothin, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Thailanda.

Totuşi, lucrurile nu au stat bine pentru thailandezi la începutul pandemiei. În ianuarie, ei au raportat primul caz din lume înregistrat în afara Chinei – un turist din Wuhan.

Un doctor de la Universitatea din Bankok a declarat, potrivit New York Times, că 90% dintre cei testaţi au fost asimptomatici, un procent mult mai mare decât media din alte ţări.

Thailanda a impus carantina cetăţenilor ei în luna martie, dar acum lucrurile revin la normal, însă nu fără costuri uriaşe pentru economie: se estimează că 60% din afacerile din domeniul HoReCa se vor închide până la sfârşitul anului, iar economia va scădea cu 6.5%, într-o ţară dependentă de activităţile din turism.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here