Cum să ții piept tacticilor de „gherilă” ale COVID-19. „Varianta ușoară” a coronavirusului ascunde o capcană de interpretare

COVID-19 este ca un joc de ruletă rusească, care se complică tocmai prin faptul că virusul are o paletă largă de metode ofensive. Ne poate ataca nu doar prin tusea ori strănutul celorlalți, ci și prin suprafațele pe care le atingem și care devin un fel „baze militare” ale coronavirusului. Cum putem, însă, să reducem riscul de contaminare? Donald G. McNeil Jr., reporterul pe sănătate și știință al NY Times, ne oferă câteva reguli de „supraviețuire” ce ar trebui să ne intre cât mai repede în reflex în aceste zile.

O parte dificilă din coabitarea cu virusul ține de distribuirea atenției. Inamicul COVID-19 pare a folosi împotriva noastră tactici de „gherilă”, folosindu-se de detalii riguroase care de obicei scapă gesturilor noastre cotidiene.

„Trebuie să fiți conștienți că fiecare suprafață pe care o atingeți poate avea virusul pe ea, dacă nu a fost curățată de persoana dinaintea voastră”, atrage atenția jurnalistul Donald G. McNeil Jr. în podcast-ul The Daily al cotidianului NY Times.

Eficiența distanțării sociale

Întrebare: Este periculos în acest moment să te duci la muncă?

Răspuns: „Uite care-i treaba, unii oameni vor trebui să meargă la muncă. Medicii trebuie să meargă la muncă. Dar nu ăsta e marele pericol. Motivul pentru care guvernul le cere oamenilor să nu meargă la muncă este crearea a ceea ce ei numesc distanțare socială. Cu cât există mai puține interacțiuni între oameni, cu atât este mai mică probabilitatea contagiunii. Dacă încetinești virusul, schimbi ceea ce se numește uneori R-zero (numărul de reproducere al virusului – n.r.). Cu cât oamenii sunt mai depărtați unul de celălalt, cu atât virusul se transmite mai puțin”, spune McNeil.

R-zero se traduce simplu, fiecare dintre noi își poate pune această întrebare cu sens strategic: „Dacă sunt bolnav, câți oameni voi infecta?” În cazul de față, cu actuala viteză de contagiune a coronavirusului, este greu de dedus numărul de reproducere sau „rata reală a mortalității” până când virusul „nu și-a terminat ciclul prin lume”. „Deci, nu vom cunoaște răspunsurile adevărate timp de vreun an sau doi” după terminarea pandemiei, deoarece situația va fi diferită de la țară la țară.

Eficiența distanțării sociale, aplicată la nivelul unei societăți, este că încetinește mobilitatea virusului în interiorul populației.

„Când o mulțime de oameni este infectată și are pneumonie, mulți vor trebui să ajungă în același timp la spital”, iar „mulți dintre ei vor avea nevoie de oxigen și ventilatoare”, ceea ce va duce în cele din urmă la epuizarea stocului de ventilatoare.

Iar asta va atrage inevitabil și momentul tragic al trierii, cum este cazul Italiei, când medicii vor fi forțați să aleagă cine trăiește și cine moare. „Adică, OK, acesta este Donald McNeil și are 66 de ani. Am de ales între salvarea lui și o mamă de 25 de ani. Așa că la revedere, domnule McNeil.”

Altfel spus, distanțarea socială permite, în caz de infectare, fluidizarea tranzitului bolnavilor prin spitale, astfel încât să nu se ajungă la un blocaj în privința infrastructurii medicale.

Mersul cu mijloacele de transport în comun

Întrebare: Este înțelept acum să mă duc la job cu metroul sau autobuzul, cu orice mijloc de transport în comun?

Răspuns: „Nu cred că este foarte înțelept. Am făcut-o ieri ca să ajung acasă. Când merg cu metrou, stau cu fața aproape de ventilație. Port o mănușă de grădinărit cu mine și o folosesc în cazul în care trebuie să mă țin de bară. Și mă asigur ca cealaltă mână să nu atingă vreo suprafață și o folosesc pentru telefonul meu. În cea mai mare parte a timpului îmi țin telefonul în buzunar. Și nu mă urc într-un metrou aglomerat, ci îl aștept pe următorul”.

Întrebare: Cum trebuie procedat la cumpărături? Dar când merg la restaurant?

Răspuns: „Ei bine, dacă ai neapărată nevoie de mâncare, du-te la un magazin alimentar din apropiere de casă. Fiți foarte atenți la mânerul căruțului și nu uitați că fiecare aliment pe care îl luați de pe raft este posibil să fi fost atins de cineva care a strănutat în palmă. Cât privește restaurantele, am mâncat acum câteva seri într-unul. Am căutat unul destul de gol și m-am așezat la o tejghea proaspăt dezinfectată. Dar pe măsură ce această pandemie avansează, probabil că voi evita să mai intru în restaurante”.

Întrebare: Dar la sala de sport?

Răspuns: „Da, sala de sport. Merg la o sală. Joc squash, ceea ce înseamnă că tot trebuie să ating ceva în comun cu celălalt jucător, mingea, dar îmi cunosc partenerul de joc. Aș fi însă cu adevărat reticent să încep să ating greutățile, fără să știu cine le-a atins înainte. Aș fi reticent să joc baschet, pentru că ești în situația în care zece tipi ating aceeași minge. Dacă vreunul dintre ei are virusul, toți vom atinge aceeași minge cu virusul pe ea”.

Întrebare: Dar evenimentele în aer liber?

Răspuns: „În aer liber este mai sigur decât într-un spațiu închis. Dacă stai pe un scaun, mânerele scaunului ar putea avea virusul pe ele. Cel care îți înmânează biletele la intrare ar putea avea virusul pe bilet. Știu că sună paranoic, dar acestea sunt modalități de contagiune în adunările mari. Nu doar tusea.”

Ce înseamnă, de fapt, „varianta ușoară” a COVID-19

Întrebare: OK, distanțare socială. Dar cum te distanțezi de membrii familiei, copiii, soția?

Răspuns: „N-ai cum. Eu și iubita mea încă ne sărutăm. Avem încredere unul în celălalt pentru a crede că nu suntem infectați. Este imposibil să te distanțezi social de copiii tăi. Vor veni să te îmbrățișeze. De-asta întreaga idee de carantină la domiciliu este practic utopică.”

Întrebare: Pe baza informațiilor existente, ce simptome rămân „bătute în cuie” în privința coronavirusului?

Răspuns: „Ceea ce au descoperit chinezii în studiul larg al primelor 45.000 de cazuri este că nu-i o gripă. Febra este semnul numărul unu. Febră ridicată, tuse uscată și apoi oboseala. Secreția de mucus, nasul care curge, este asociată doar cu 4% din cazuri, iar persoanele respective ar fi putut avea gripă sau răceală în același timp. Dar să subliniez ceva important. Am descris, în primul nostru interviu, că 80% din toate cazurile au fost ușoare, iar celelalte 20% au fost severe sau critice. Și asta a rămas în mintea multor oameni, de parcă, oh, 80% din cazuri sunt practic un mizilic, ca și când nici măcar nu ai virusul. Nu, este greșit! În studiul chinezesc totul era fie ușor, fie sever, fie critic. Varianta ușoară includea TOTUL, de la „aproape asimptomatic” și până la pneumonie, dar pneumonia nu avea în acea variantă nevoie de spitalizare sau de oxigen. Odată ce ai nevoie de oxigen, atunci intri în forma severă. Și în momentul în care organul claca, atunci intrai în stadiul critic. Așadar, dacă oamenii cred că este vorba despre o boală ușoară, trebuie să depășească această idee”.

1 COMENTARIU

  1. Interesant… după voi ar trebui sa fim criogenati…mai simplu și să ne mai aduceți la viață dacă va dă voie chinezul , când se va găsi un antidot… vorba lui Bill ,am băgat bănii in rachete și acum ne căcăm pe ele,vin chinezii cu virusul și va tufe pe la spate..exact că la noi ,am distrus centrele de cercetare ,vezi institutul Cantacuzino!.. așa au făcut toți și uite comuniștii profită acum.. mă întreb dacă după nenorocirea asta va mai exista Europa….că entitate,sau va deveni o bucată de teritoriu chinez …în laboratoarele întunecate se și vorbește despre influența Beijingului in țările mediteraneene, Grecia, Italia, Spania, Balcanii,…vor fi piețe de desfacere pentru produsele lor…ce mai rămâne din Europa , Germania, Franța, Austria, Beneluxul vor forma o uniunea europeană, țările nordice refac regatul scandinav, Danemarca, Norvegia, Suedia, Finlanda… iar Restul Europei vor forma uniunea statelor independente sovietice….?!!. se pare că în direcția asta mergem că vrem sau nu.. singura care a înțeles viitorul a fost marea Britanie…!!!..o să săriți la gâtul meu,că sunt nebun…dar așa ați spus acum 5 ani de Bill Gates cu prezicerea virusului de astăzi… apropo,în Italia au venit doctorii chinezi îmbrăcați civil, luni vin alți in Spania!??….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here