Chirica provoacă un iureș în PNL Iași. Lider local: O „eroare politică majoră”, actualul primar „este implicat în numeroase scandaluri imobiliare”

Inquam Photos / Casian Mitu

Se înmulțesc vocile nemulțumite din PNL privind primirea în partid a primarului de Iași, Mihai Chirica.

Doctorul în științe politice Alexandru Muraru, prim-vicepreședinte PNL Iași, crede că „eventuala primire în PNL a primarului Chirica este o eroare politică majoră”.

„Nicio înțelegere politică și niciun sondaj nu mă vor putea convinge că actualul primar al Iașului este eficient. Lucrând de peste 15 ani în administrația orașului, ca director tehnic, viceprimar (PSD), și primar de 5 ani (inițial interimar și apoi ales PSD), Mihai Chirica a eșuat în a contribui cu adevărat la dezvoltarea orașului și la transformarea acestuia într-o metropolă europeană, comparabilă măcar cu cele din vestul țării”, a scris Muraru într-o postare pe Facebook.

Redăm postarea integrală:

Iașul este un oraș ignorat de către primarul său, cu o administrație majoritar PSD întreținută și alimentată de Chirica, teleormanizată, fără parcuri industriale, fără investiții majore în infrastructură, fără parcări moderne, fără stadion european, fără sală polivalentă, fără bazin olimpic, fără filarmonică, un oraș care nu are nici măcar un PUG și unde tunurile imobiliare sunt la ordinea zilei. Distrugerea patrimoniului și a monumentelor istorice reprezintă fapte des întâlnite la Iași.

Actualul primar este implicat în numeroase scandaluri imobiliare și financiare, are o avere pe care nu o poate justifica, este inculpat într-un dosar penal pe rolul Parchetului Iași, iar recent a fost condamnat pentru declarații rasiste de către CNCD. Insultele, jignirile, răfuielile cu presa, intimidarea oamenilor de afaceri sunt la ordinea zilei. Universul politic al lui Chirica arată exact ca cel al lui Radu Mazăre, al Gabrielei Firea sau al Olguței Vasilescu: clanuri, rețele, clientelă cotropitoare. Un asemenea personaj nu va fi niciodată un liberal!

Mai mult, asocierea de numele președintelui Iohannis, de care a făcut uz Mihai Chirica în ultima vreme, este un neadevăr de mari proporții. Acesta a avut scopul de a proiecta o așa zisă susținere de care s-ar bucura actualul primar din partea președintelui României. Este complet fals. Nu a existat nicio invitație, nici directă și nici indirectă, a președintelui Iohannis adresată lui Mihai Chirica de a adera la PNL, nu a existat nicio corespondență, nici directă și nici indirectă, nici întâlniri secrete pe această temă. Faptul că Mihai Chirica folosește abuziv numele președintelui Iohannis în eventuala sa venire în PNL, demonstrează o mare impostură dar și disperarea cu care a căutat fără succes, vreme de doi ani, ușa de intrare în PNL.

Eventuala candidatură a lui Mihai Chirica din partea PNL va decredibiliza pentru mulți ani organizația. Se va termina prost, în oricare scenariu. Una este să susții un proiect politic sau o oportunitate de moment și alta este să primești în rândul Partidului Național Liberal un fost vicepreședinte național PSD. O ipostaziere a Gabrielei Firea și a Olguței Vasilescu la Iași, un personaj crescut de baronul Gheorghe Nichita, validat de protipendada PSD.

Reamintesc faptul că nu departe de ceva vreme, cu toții ticluiau în laboratoarele PSD cum să destructureze justiția, statul de drept, să modifice legi care să-i grațieze, să scoată România din Uniunea Europeană. Mihai Chirica a fost parte a acelei construcții și a echipei cu care Dragnea a ajuns președintele PSD. Practic, autoexcluderea sa din PSD a fost o strategie menită să-i asigure un exit dintr-un partid muribund.

Românii ne au arătat în 2019, la vot, nu doar că nu mai doresc PSD, ci nici baroni și nici PSD-iști îmbrăcați în haine noi!

Sper că ai noștri colegi din București, Craiova sau Constanța nu se vor trezi cu actualii primari PSD în postura de candidați! Lupta PNL este cu PSD, dar și cu pesedismul și cu PSD-iștii în egală măsură! Un baron PSD-ist arondat la PNL nu va fi niciodată un liberal!

Felicit organizația municipală și cei câțiva colegi ai mei din Consiliul Local care au făcut o opoziție onestă, sinceră și vocală în ultimii 4 ani, prezentând ieșenilor săptămânal erorile, neputințele și fărădelegile administrației PSD-Chirica. Ei au fost, în toți acești ani, adevărata noastră interfață, vocea adevăratei și unicei opoziții în Consiliul Local, ei au făcut cinste numelui PNL și votului pe care ieșenii l-au dat listei PNL la CL în 2016. Virulența cu care actualul primar s-a opus proiectelor și inițiativelor PNL arată un comportament profund PSD-ist, primitiv, de care nu se poate desprinde.

La alegerile pentru primăria Iași, un compromis compromițător va naște probabil o victorie de moment, dar o mare ultragiere și, implicit, o amânare a unui proiect autentic liberal, menit să transforme cu adevărat orașul și comunitatea.

Bodea și Cotiugă

Anterior, și liderul organizației municipale a PNL Iași, deputatul Marius Bodea s-a arătat profund nemulțumit de primirea în partid a lui Mihai Chirica.

„Pot înţelege realitatea unor astfel de calcule pragmatice, pentru a obţine un scor politic pe termen scurt, dar, pe termen lung, este o decizie greşită. Din toată această poveste, au sigur de câştigat doi oameni. Pierd însă liberalii autentici şi mai ales ieşenii care cred într-o reformare a administraţiei publice locale. Un partid puternic, cum este astăzi PNL, cu toată determinarea sa, nu va putea schimba metehnele unui individ care a crescut în administraţie timp de 18 ani la pieptul PSD”, a comentat Bodea.

De asemenea, și consilierul judeţean PNL Iaşi Vasile Cotiugă susţine că aducerea lui Mihai Chirica în partid este o greşeală cât „o gaură neagră” din partea PNL Iaşi, motivând că în acest fel partidul „nu-şi respectă oamenii şi crezul politic”.

„O greşeală cât o gaură neagră din partea PNL Iaşi! Este greu de crezut că unii liberali au crezut în sondajele care îl dau pe Chirica câştigător la Primăria Iaşi. Chirica are încă o încredere de 40 la sută doar din prisma calităţii lui de fost pesedist, căci sondajele respective au atins şi masivele grupuri de pesedişti din cartierele periferice ale Iaşiului. Dar, ca viitor candidat din partea PNL Iaşi va avea undeva sub 15 la sută. Va lua voturi doar de la cei care habar nu au de la ce partid va candida Chirica. Apoi, o altă greşeală a PNL Iaşi este că nu îşi dă seama că voturile pe persoana fizică Chirica nu se vor regăsi pe listele de la consiliul local sau consiliul judeţean ale PNL”, a scris Cotiugă într-un mesaj postat pe Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here