Cum se apără ISU în scandalul imaginilor de la Colectiv ținute secret timp de 4 ani: Nu au fost cerute „în mod punctual”

Şeful IGSU a declarat joi, referindu-se la imagiile de la intervenţia din Colectiv făcute publice pentru prima oară de Libertatea, că acestea nu au fost prezentate autorităţilor şi anchetatorilor pentru că nu au fost cerute „în mod punctual”. Cristian Radu nu consideră că a greşit şi spune că nu îşi va demisia. 

„Imaginile care au fost difuzate sunt înregistrate de colegii noştri, asta e evident, şi nu sunt un film continuu de la începutul intervenţiei până la finalul ei. Intervenţia a durat cinci ore, imaginile au 20 de minute”, au spus reprezentanţii IGSU.

„A fost vehiculată afirmaţia că la nivelul centrului operaţional al IGSU s-a luat decizia de a fi ascunse aceste imagini. Sunt şeful acestei structuri acum şi nu am comunicat nimănuit acest lucru, imaginile sunt în format original la nivelul IGSU şi vor fi puse la dispoziţie. Imaginile nu sunt viciate. Am solicitat IGSU Bucureşti – Ilfov aceste imagini, în privinţa analizei făcute cu colegii mei. Nu am fost prezent de la debutul intervenţiei, dar toţi trei am fost acolo în diferite etape ale misiunii”, a declarat şeful IGSU, Cristian Radu.

Reprezentanţii IGSU au adăugat: „Am răspuns la toate solicitările. Am pus la dispoziţie, pe baza datelor furnizate de colegii de la Bucureşti-Ilfov, momentul când au fost alertate echipajele, date privitoare la pacienţi strânse de la spitale sau structuri SMURD, datele privind persoanele decedate la faţa locului. Aceste informaţii fac obiectul raportului pus la dispoziţie Corpului de Control. Nu ne-au cerut imaginile respective în mod punctual”.

Întrebaţi dacă şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat a ştiut despre aceste imagini, reprezentanţii IGSU au negat.

De asemenea, reprezentanţii instituţiei au precizat că la nivelul IGSU au fost vizionate acele imaginii, care au fost analizate de un întreg colectiv.

„Nu a fost o decizie în acest sens (să nu le vadă şeful DSU Raed Arafat – n.r.). Nu am comunicat nimănui să nu le difuzeze către terţi”, au susţinut membrii conducerii IGSU.

Ei au explicat că nu dau din oficiu imagini care pot avea impact emoţional asupra populaţiei nimănui în spaţiul public.

„Procesul de analiză se desfăşoară la nivelul fiecărei zone de intervenţie. Au fost câteva aspecte care au făcut obiectul analizei noastre care au fost trecute în manualul de lecţii învăţate. Au fost revizuite comunicaţiile, alertarea în grup. Nu le difuzăm pentru a fi vizualizate. Nu le consider un beneficiu din punct de vedere al profesiei”, a mai afirmat şeful IGSU.

Orlando Şchiopu, care a coordonat pentru scurt timp intervenţia din clubul Colectiv şi care, conform Libertatea, este cel care poate fi auzit înjurând victimele, a spus că joi a văzut pentru prima dată filmul, dar că ştia de existenţa lui.

Întrebat dacă anchetatorii au cerut imaginile, Şchiopu a spus că, din câte ştie, s-au cerut mai multe documente şi înscrisuri.

„Nu ştiu că s-au cerut imagini foto video. La toate solicitările primite se trimit”, a afirmat el, precizând că înregistrările au fost făcute cu o cameră a ISU Bucureşti-Ilfov.

La rândul său, Cristian Radu a spus: „Dacă au cerut aceste imagini şi nu le-am dat înseamnă că am greşit. Nu am ascuns”.

„E bine să lăsăm instituţiile abilitate să facă toate cercetările în privinţa asta. Ne puneţi nişte întrebări, nu suntem de specialitate, sunt termeni juridici, nu avem pregătirea juridică necesară. Anchetă internă faţă de această situaţie nu se impune. Nu sunt eu decidentul în cauza asta, dar nu se impune. Consider că filmul a fost folosit cum trebuie”, a susţinut Radu.

El a spus că a solicitat aceste imagini la ISU Bucureşti – Ilfov pentru a fi analizate şi pentru a corobora toate datele care au stat la baza raportului, menţionând că „Toate informaţiile de interes public au fost comunicate public”.

„Nu cred că am greşit. Nu îmi voi da demisia”, a declarat Cristian Radu.

El a susţinut că au fost analizate imaginile şi au fost actualizate anumite proceduri de intervenţie.

„Cei care au văzut la locul intervenţie sau apoi aceste imagini categoric am fost profund impresionaţi”, a mai afirmat el.

O filmare de aproximativ 20 de minute făcută în noaptea intervenţiei la incendiul din clubul Colectiv, din urmă cu patru ani, ţinută secretă, a fost făcută publică de Libertatea. Imaginile, filmate de un subofiţer care a însoţit primul echipaj ISU Bucureşti Ilfov ajuns la locul dezastrului, şi furnizate de un coleg al său, ofiţer, arată dezorganizare, haos, răniţi căraţi de mâini şi de picioare sau pe paleţi, dar poate fi auzit, conform Libertatea, cel care a coordonat la un moment dat operaţiunea, Orlando Şchiopu, înjurând victimele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here