Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, a făcut-o de oaie: ginerele său a primit un post la Agenția Națională pentru Zootehnie (ANARZ), aflată în subordinea ministerului condus de socru. Anul trecut, la câteva săptămâni după ce s-a căsătorit cu Dana Florentina, fiica ministrului Agriculturii, Valentin Budașcu a câștigat, ca prin minune, un concurs de consilier în ANARZ, dezvăluie Newsweek.

Pentru Budașcu n-a fost însă deloc ușor: a trebuit să tocească ampla bibliografie în Insula Capri, în luna de miere, iar la proba scrisă a avut medie mai mică decât contracandidatul său.

Ginerele a revenit spectaculos la interviu și a luat postul de 10.000 de lei pe lună, încheind un an perfect, dacă punem la socoteală și cei 150.000 de euro primiți ca dar de nuntă, bani cu care mirii și-au cumpărat rapid o vilă în Tunari, lângă București, scrie Newsweek.

Întrebat despre dubiile de la angajarea ginerelui, socrul s-a enervat și a spus că sunt „speculații“. Nu de aceeași părere este și cel care a pierdut concursul și care a declarat, pentru Newsweek România, că a avut de gând să depună plângere penală.

Nu se poate spune că Petre Daea nu este „gospodar“: în mandatul său de la minister, și fiica sa a prins un post într-o instituție care îi era subordonată; mirii au salarii frumușele și vilă proaspăt achiziționată.

Cu zece zile înainte de nuntă a apărut anunțul concursului de nuntă

Mai multe indicii conduc spre concluzia că un concurs pentru un post de consilier principal, derulat anul trecut de Agenția Națională pentru Zootehnie (ANARZ), ar fi fost organizat cu dedicație.

Acest concurs a fost anunțat pe 12 septembrie 2018, cu 10 zile înainte de nunta fiicei ministrului Agriculturii, Dana Florentina, cu Valentin Budașcu.

Condițiile specifice acestui post din cadrul Serviciului Inspecție în Zootehnie erau: studii de medicină veterinară, cinci ani vechime în domeniu și cunoașterea limbii engleze la nivel mediu.

Din bibliografia de concurs făceau parte zece ordine, legi și hotărâri de guvern, precum și Constituția României, toate însumând mii de pagini. 

Contracandidatul a luat notă mai mare la proba scrisă

Pe 10 octombrie, ANARZ a anunțat că s-au înscris doi candidați: Valentin Budașcu și Flavius Paul Voicu.

Primul era proaspătul ginere al ministrului Agriculturii, Petre Daea, și poate fi catalogat „candidat martir“. Păi, cum altfel, dacă a fost nevoit să învețe în timp ce organiza nunta cu 300 de invitați de la Palatul Știrbey, iar apoi a plecat în luna de miere în Insula Capri, de unde posta fotografii vesele pe Facebook?

Al doilea candidat venea din mediul privat și avea experiență în domeniu. La un moment dat, Flavius Paul Voicu a lucrat la firma Dutch Trading International Mizil – „Eu am deschis-o“, zice el acum pentru Newsweek România – cel mai mare crescător de vaci de carne din România, adică exact cam ce are în activitate ANARZ.

În același timp, Budașcu lucra de mai mulți ani ca asistent de cercetare într-un laborator de la Institutul de Oncologie București.

Auspiciile nu erau favorabile ginerelui: la proba scrisă din 15 octombrie, Voicu a luat 62,66 puncte, iar Budașcu – 55,33 puncte.

S-a aranjat totul la interviu: a câștigat ginerele

Totul a fost dat, însă, peste cap la interviul de după patru zile: Budașcu a luat 85 de puncte, iar Voicu doar 64. Medii finale anunțate pe 22 octombrie: Budașcu 140,33 admis, Voicu 126,66 respins. Cel din urmă s-a întors în mediul privat, iar o lună mai târziu, pe 23 noiembrie, câștigătorul semna prima declarație de avere ca angajat al ANARZ.

În document se arăta că la Institutul de Oncologie avusese o leafă de aproape 1.600 de lei pe lună. Cinci luni mai târziu, în martie 2019, atunci când a depus o a doua declarație de avere, venitul lui Valentin Budașcu se „îngrășase“ spectaculos: 50.000 de lei pentru respectiva perioadă de la ANARZ, adică o medie de 10.000 de lei pe lună.

Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. dr. G. K. Constantinescu“ a fost înființată în 2014, este organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, finanţată integral de la bugetul de stat și se află în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Conform legii, este autoritatea naţională competentă în domeniul zootehnic privind exploatarea, ameliorarea şi reproducţia animalelor, inspecţia de stat în zootehnie, controlul la producătorii şi prim-cumpărătorii de lapte, conservarea şi managementul durabil al resurselor genetice la animale.

Un document postat pe site-ul instituției, în martie acest an, arăta ca Agenția avea 276 de angajați, inclusiv în Centrele Regionale și Oficiile Județene din toată țara.

Interviu ”crunt” pentru contracandidatul lui Budașcu

Contactat de Newsweek România, Flavius Paul Voicu a declarat că și el a avut suspiciuni în momentul în care a aflat că îl avea drept contracandidat pe ginerele lui Daea.

Aceste suspiciuni au pornit de la parcurgerea condițiilor de înscriere „limba engleză a fost băgată ca să descurajeze amatorii“ și până la comportamentul șefului comisiei de la interviu, directorul general adjunct al ANARZ la acea vreme, Constantin Viziteu.

CANDIDAȚI Valentin Budașcu (sus), ginerele lui Daea, și Flavius Paul Voicu, au fost competitori pentru un loc la Agenția Națională pentru Zootehnie

„Interviul a fost crunt. Mi-a pus niște întrebări execrabile, foarte abstracte, despre niște cifre, în condițiile în care acestea erau aferente probei scrise, la interviu trebuind să fie o discuție despre atitudinea, evoluția candidatului“, spune Voicu.

Acesta și-a amintit că, la un moment dat, un membru al comisiei i-a pus o întrebare mai ușoară, iar Viziteu a cerut ca aceasta să nu fie consemnată în procesul-verbal.

Voicu nu exclude posibilitatea ca Budașcu să fi fost „ajutat“. „M-am gândit să depun plângere penală, dar nu am mai făcut-o“, spune el, explicația fiind că avea în plan să participe și la alte concursuri de la ANARZ și i-a fost frică „să nu fie luat la ochi“.

Fiica, angajată la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR)

Angajarea ginerelui nu ar fi altceva decât o recidivă de nepotism în ministeriatul lui Daea.

În 2017, Dana Florentina a devenit angajată, ca referent, la altă instituție subordonată ministerului pe care îl conducea tatăl său: Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Ea ajunsese la AFIR în aprilie, pe un post temporar, cu două luni înainte de a termina Facultatea de Inginerie Economică de la Universitatea de Științe Agronomice București.

La puțin timp după ce a terminat facultatea, AFIR a scos la concurs postul de referent la Biroul de presă, cu contract pe perioadă nedeterminată, post câștigat de Dana Florentina.

Chestionat de presă, la acel moment, legat de un posibil conflict de interese, Petre Daea declara că nu vede nici o problemă și că „e un copil care așteaptă să-și găsească rostul în viață și, ca părinte, o ajut. (…)

Este un referent la o unitate subordonată, de câteva luni de zile. Este un adevăr pe care eu nu-l ocolesc și n-aș avea de ce să o fac.“

La scurtă vreme după angajare, în spațiul public a făcut furori informația că Dana Florentina le trimisese colegilor din AFIR un e-mail în care le solicita bani pentru a merge într-o excursie la Vama Veche. Șefii ei au anunțat, după aceea, că „Dana Florentina Daea a fost avertizata verbal de către șefii ierarhici privind utilizarea e-mail-ului de serviciu“. 

În cea mai recentă declarație de avere, Dana Florentina menționa un venit total de 70.000 de lei, din care ar rezulta, în medie, circa 6.000 de lei lunar.

Declarațiile de avere ale soților Budașcu ridică niște semne de întrebare la capitolul credite. Valentin declara, în noiembrie 2018, contractarea unui credit de 900.000 de lei, credit luat în același an, pe șapte ani. În martie 2019, acesta scăzuse la 90.000 de lei, dar perioada de rambursare crescuse la șapte ani.

Pe de altă parte, Dana Florentina menționa, în iunie 2018, o datorie de 5.000 de euro, scadentă în 2021, la Banca Transilvania. În iulie 2019, la acest credit scria cifra „20.000“ fără menționarea monedei. De precizat că acest credit nu apare în declarația lui Valentin, așa cum ar trebui, ca soț.

În plus, la fiica lui Daea este prezent un credit la ING, luat în 2018, dar numai de „9.000“ (din nou, moneda nu este indicată) și scadent în 2020.

Întrebat de Newsweek despre creditul de 900.000 de lei și dacă a pus gaj bunuri ale sale pentru acesta, Daea nu a vrut să răspundă.

***

Nepotism marca Dragnea

Printre cele mai răsunătoare cazuri de nepotism după 2016:

➤ angajarea la Curtea de Conturi a fiului premierului Viorica Dăncilă;

➤ fiica unuia dintre acționarii firmei Tel Drum și prieten cu liderul PSD Liviu Dragnea a fost numită consul general al României la Torino;

➤ fiul vitreg al ministrului de Externe Teodor Meleșcanu, Sorin Adrian Pîrvulescu, a fost numit în funcția de consul general la Strasbourg;

➤ fiica deputatului PSD Florin Iordache a ajuns la Cancelaria Băncii Naţionale. În trecut, lucrase la Ministerul
Afacerilor Externe și Departamentul pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni;

➤ Andreea, fiica baronului de Prahova, Mircea Cosma, a ajuns deputat după ce doi colegi au renunţat la mandate.

Politruc format la Academia Ștefan Gheorghiu

Petre Daea a devenit specialist în agricultura socialistă, ideolog și propagandist al regimului comunist, după ce a studiat patru ani la Academia „Ștefan Gheorghiu“, școala de partid și de cadre a PCR.

Pentru a fi admis la „Ștefan Gheorghiu“, Petre Daea a arătat că are o origine sănătoasă, a dovedit devotament față de Partidul Comunist, a fost propus de organizațiile muncitorești ale PCR și, în final, a primit binecuvântarea lui Nicolae Ceaușescu.

În perioada 1976 – 1979, Petre Daea a urmat „cursurile universității politice și de partid“ („Ștefan Gheorghiu“ – n.r.), după cum singur menționează într-un document obținut de Newsweek România.

Puteți citi articolul în întregime aici

Foto: Petre Daea la forumul agricultorilor, la Romexpo, miercuri, 9 octombrie 2019. Inquam Photos / Octav Ganea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here