Cum vor fi întâmpinați, luni, elevii la școala smart din comuna Ciugud

O școală dintr-un sat din inima Transilvaniei revoluționează sistemul de învățământ din România: dispune de un sistem inteligent de acces în clădire care permite recunoașterea facială a elevilor și profesorilor, măsoară temperatura celor care intră în școală și îi atenționează pe cei care nu poartă mască de protecție. Același sistem semnalează dacă un elev lipsește, iar conducerea școlii contactează imediat familia pentru a vedea ce s-a întâmplat.

Școala-minune se află în Ciugud, județul Alba, o comună despre care s-a vorbit în repetate rânduri, fiind unul dintre puținele exemple pozitive din România. Campioană la proiecte cu fonduri europene, și-a căpătat faima de „cea mai bogată comună din România”.

Luni, odată cu reluarea cursurilor, în locul portarului cu temometrul în mână, la școala gimnazială din comuna Ciugud elevii vor fi întâmpinați de un robot.

Triajul epidemiologic la intrarea în școală se face cu ajutorul unui dispozitiv smart. Dacă cel care intră nu poartă mască, este imediat detectat. Reporterul Digi24 a făcut un test și a încercat să intre fără mască. „Vă rugăm, purtați mască!”, s-a auzit vocea robotului. „Temperatură normală”. Aparatul confirmă apoi că poate intra în școală. 

Iar misiunea robotului nu se încheie aici. Tot el va fi şi cel care va striga primul catalogul, iar în cazul vreunui elev absent, directorul şcolii va fi anunţat imediat.

Școala din Ciugud este pregătită să primească de luni elevii în condiții de maximă siguranță. De exemplu, fiecare elev va găsi pe banca sa un ghid clar despre ceea ce înseamnă Covid-19 și cum ar trebui să se comporte în timpul orelor de curs.

De asemenea, pentru a se menține mereu în clasă un aer proaspăt, a fost implementat, în premieră națională, un sistem bazat pe inteligență artificială care arată nivelul de dioxid de carbon, temperatura și nivelul de luminozitate.

Elevii și profesorii de aici au renunțat la cretă în urmă cu un an și tot de atunci învață pe table inteligente.

Nici clasicele laboratoarele de biologie, chimie sau istorie nu mai există. Toate s-au transpus acum în realitate virtuală.

Eu de exemplu fac descrierea la oră cu elevii, deschid acest material și le pot arăta copiilor și ei se pot plimba în interiorul teatrului și pot arăta ceea ce văd, pot realiza o descriere”, explică unul dintre profesori.

Scenariul hibrid nu este o noutate pentru elevii din Ciugud.

Și înainte erau perioadele în care gripele țineanu acasă copiii. Sunt niște camere de unde se poate face transmiterea lecțiilor. Copilașul stând acasă să poată vedea ce se întâmplă în clasă”, spune Maria Simion, directoarea școlii.

Elevii, dar şi părinţii se mândresc cu şcoala din comuna lor.

E o mare diferență față de celelalte școli! Mă bucur foarte mult că m-am mutat aici”, spune Denisa, elevă.

Având în vedere că au niște condiții super-mega-extra, așa, ca să înțeleagă toată lumea, mie îmi convine, ca să zic așa, și sunt mult mai liniștită, din toate punctele de vedere. Am adus și băiețelul, că pe fetiță am transferat-o anul trecut, în iarnă. Seamănă cu cele de afară”, spune un părinte.

Școala are în jur de 130 de elevi, care nici nu și-ar dori acum să meargă în altă parte. Directoarea Maria Simion spune că toți abia așteaptă să revină în bănci.

Lucrările de transformare a școlii de țară în școală smart au costat un milion de euro: jumătate bani europeni și jumătate bani din bugetul local.

1 COMENTARIU

  1. Uite că primarul nu a mai așteptat bani de la guvern,se poate !..nu ca analfabeți din toată țara.. n-avem bani,sa ne dea guvernul tablete, să ne dea măști, să ne dea,sa ne dea… felicitări d-lui primar , de departe cel mai bun din țară…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here