Curtea de Apel București desființează decizia de achitare a lui Vasile Blaga: „Prezumția de nevinovăție a inculpatului a fost răsturnată”

Motivarea concretă a sentinței penale prin care europarlamentarul Vasile Blaga (PNL), judecat pentru trafic de influență, a fost achitat „este mai mult decât lapidară, examenul propriu al judecătorului care a condus la pronunțarea soluției, lăsând loc arbitrariului și subiectivismului, având în vedere că prima instanța nu a înțeles să facă o analiză a întregului probatoriu administrat”, arată Curtea de Apel București, relatează Ziare.com.

Astfel motivează Curtea de Apel București una din cele mai surprinzătoare decizii date săptămâna trecută. Instanța a desființat joi, 23 iulie, achitarea primită de europarlamentarul PNL, Vasile Blaga, în dosarul în care este judecat pentru trafic de influență, și a decis că întregul proces să se rejudece de la zero la Tribunalul București.

Dosarul a fost înregistrat luni la Tribunalul București, potrivit portalului instanțelor.

Europarlamentarul PNL a fost achitat în acest caz pe 30 octombrie 2017, de judecătoarea Monica Claudia Cipariu de la Tribunalul București. Motivarea deciziei a durat însă aproape un an și jumătate, a fost gata abia la sfârșitul lunii mai 2019. De altfel, Cipariu a fost sancționată disciplinar de CSM, la sfârșitul anului 2019, pentru că a întârziat redactarea motivărilor pentru nu mai puțin de 32 de decizii. Pe lista se află și decizia de achitare a lui Vasile Blaga, subliniază Ziare.com.

În acest caz, procurorii DNA au contestat decizia Tribunalului București și au explicat că judecătoarea Monica Claudia Cipariu nu a analizat toate mijloacelor de proba administrate în cursul urmăririi penale și în faza de judecată: „analiza tuturor probelor din cauză converg și relevă faptul că prezumția de nevinovăție a inculpatului Blaga Vasile a fost răsturnată, condamnarea acestuia fiind soluția ce ar fi trebuit dispusă, că o consecință directă a activității sale infracționale.”

După cum arătăm, decizia Curții de Apel București, de anulare a achitării, a fost dată joi, 23 iulie, iar luni, 27 iulie, dosarul a fost trimis la Tribunalul București, pentru rejudecare. Practic, motivarea deciziei a durat mai puțin de patru zile.

Curtea de Apel București arată că motivarea unei hotărâri reprezintă argumentarea în scris a rațiunii ce determina pe judecător să adopte soluția dispusă în cauză, constituind un element de transparență a justiției, inerent oricărui act jurisdicțional, și este o condiție esențială a înfăptuirii justiției.

„În literatura de specialitate s-a susținut că motivarea hotărârii judecătorești trebuie să fie pertinentă, completă, întemeiată, omogenă, concretă, convingătoare și accesibilă, motivarea fiind de esență hotărârilor.

În lipsa motivării sentinței penale, instanța de control judiciar nu poate analiză criticile formulate în apel și implicit, legalitatea și temeinicia hotărârii atacate”, precizează Curtea de Apel București. Judecătorii fac trimitere la jurisprudența Înaltei Curți, potrivit căreia a motiva înseamnă a demonstra, a pune în evidență datele concrete care, folosite că premise, duc la formularea unei concluzii logice. Simplă afirmare a unei concluzii „fără indicarea unei date concrete, fără a arăta în ce mod a fost stabilită acea dată sau referirea implicită sau explicită la actele cauzei în general, nu înseamnă a motiva.”

Citiți aici articolul integral.

1 COMENTARIU

  1. “ și a decis că întregul proces să se rejudece de la zero la Tribunalul București.”
    De ce de la zero?
    Să mai treacă vreo 10 ani? Se prescrie oare curând?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here