Dirijorul Andrew Davis a murit

Sursa: Facebook

Dirijorul britanic Andrew Davis a murit la vârsta de 80 de ani, a confirmat agentul acestuia, informează duminică DPA, preluată de Agerpres.

Davis, care a fost mult timp dirijor principal al Orchestrei Simfonice BBC, era bolnav de leucemie, a declarat pentru PA Media agentul muzicianului, Jonathan Brill.

A ţinut boala sub control o perioadă cuprinsă între un an şi jumătate, doi ani, dar afecţiunea a devenit acută la scurt timp după cea de-a 80-a sa aniversare, pe 2 februarie.

”Suntem întristaţi de vestea morţii dirijorului Sir Andrew Davis”, au scris reprezentanţi ai Royal Opera House pe platforma X.

”De-a lungul unei cariere de peste cinci decenii, a fost liderul artistic al multor dintre cele mai remarcabile opere şi instituţii simfonice”.

”A debutat la Royal Opera în 1983 dirijând ‘Der Rosenkavalier’, iar ultima dată a dirijat ‘Capriccio’ (în concert) în 2013”, au mai scris aceştia într-o altă postare.

”Gândurile noastre se îndreaptă înspre familia şi prietenii săi în aceste momente triste”.

”Sunt întristat să aflu vestea decesului lui Sir Andrew Davis”, a scris dirijorul Julian Lloyd Webber.

”Un mare muzician, care se purta minunat cu soliştii săi. Îmi aduc aminte cu plăcere de un concert de Delius în 2012”.

Davis a debutat la pupitrul Orchestrei Simfonice BBC din Londra în 1970, iar în acelaşi an a fost numit dirijor asociat al Orchestrei simfonice scoţiene BBC.

Era o prezenţă familiară la concertele BBC Proms din Londra şi a dirijat Last Night Of The Proms de mai multe ori.

Davis a fost dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Toronto în perioada 1975-1988; dirijor principal al Orchestrei Simfonice BBC 1989-2000; director muzical al Festivalului de Operă Glyndebourne 1988-2000, a obţinut distincţia onorifică de dirijor emerit din partea Orchestrei filarmonice regale din Liverpool.

A fost de asemenea dirijor principal al Operei lirice din Chicago în perioada 2000-2021 şi dirijor laureat, precum şi dirijor principal al Orchestrei Simfonice Melbourne în perioada 2013-2019.

Dirijorul s-a născut în 1944 în comitatul Hertfordshire. A cântat la orgă pentru un cor parohial la King’s College, Cambridge, iar mai târziu a început să dirijeze.

În 1992 a primit distincţia Commander of the British Empire (CBE), iar în 1999 a fost înnobilat cu ocazia distincţiilor acordate de casa regală de Anul Nou.

Ultima sa apariţie publică a avut loc în decembrie 2023, alături de Orchestra simfonică din Chicago, când a dirijat ”Messiah” de Handel la Symphony Centre.

A murit Octavian Vintilă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here