Curtea Supremă a Israelului a ordonat îngheţarea supravegherii pe telefoanele mobile de către serviciul de securitate internă, Shin Bet, a persoanelor contaminate cu noul tip de coronavirus, suspendând legislaţia care permitea utilizarea limitată a acestei urmăriri, informează Agerpres.

O astfel de legislaţie ar urma să fie votată în cursul a cel mult câteva săptămâni, conform unui comunicat al Curţii Supreme.

Supravegherea de către Shin Bet trebuie să înceteze începând de joi, se mai precizează în comunicat.

Supravegherea a fost autorizată la mijlocul lui martie printr-o ordonanţă de urgenţă a cabinetului condus de premierul Benjamin Netanyahu.

Profesorul şi scriitorul israelian Yuval Harari a atras atenţia că o astfel de supraveghere ar putea însemna moartea democraţiei şi poate duce la apariţia unui sistem totalitar fără precedent.

La acea vreme, în legislaţia israeliană erau întrunite criteriile pentru folosirea Shin Bet în scopuri stricte de securitate, inclusiv asigurarea şi promovarea intereselor naţional vitale, a informat preşedinta Curţii Supreme, Esther Hayat.

Însă o lovitură puternică la adresa dreptului constituţional la viaţă privată „nu trebuie luată cu uşurinţă” a adăugat ea. Şi aceasta pentru că a permite guvernului să folosească Shin Bet pentru a supraveghea cetăţeni care nu intenţionează să atace statul şi fără consimţământul lor „presupune o problemă serioasă”, a atenţionat ea.

Shin Bet a urmărit persoane contaminate pe telefoane mobile pentru a vedea cu cine au intrat acestea în contact înainte de a fi diagnosticate.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here