Dan Perry: „Israelul nu are o opțiune bună. Dacă israelienii vor fi inteligenți, vor alege opțiunea mai puțin proastă”

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a convocat, pe 4 ianuarie, o reuniune a Comitetului Executiv al Organizației pentru Eliberarea Palestinei pentru a discuta modalitățile în care se pot opune politicilor noului guvern israelian, a declarat un oficial palestinian, potrivit Jerusalem Post. Liderii organizației au fost așteptați să discute, de asemenea, despre repercusiunile vizitei ministrului securității naționale, Itamar Ben-Gvir, pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim, vizită considerată provocatoare, relatează RFI

Itamar Ben-Gvir este președintele partidului extremist Forța Israeliană și doar unul dintre miniștrii extremiști din noul guvern Netanyahu. RFI a vorbit despre acest subiect cu Dan Perry, fost șef de birou Associated Press în Orientul Mijlociu și fost președinte al Asociației Presei Străine din Ierusalim. Cum privim așadar, noul cabinet israelian?

Dan Perry: Cu multă suspiciune. Este vorba de un guvern al extremei drepte, plin de miniștri condamnați, extremiști, fanatici. Cel puțin jumătate din țară este foarte dezamăgită și această jumătate este formată exact din oamenii care plătesc taxe, oamenii responsabili pentru miracolul financiar-economic și tehnologic care este Israel. Israelul este o țară cu niște diviziuni groaznice, între oameni religioși și seculari (laici, n.t.,)  între dreapta și stânga, privitor la ce se va întâmpla cu Cisiordania, cu palestinienii și între tot felul de evrei din Occident și Orient. (Diviziuni, n.r.) în special între arabii și evreii din Israel. Este o situație destul de dificilă, care prezintă mai mult decât un pericol. Ce să zic? Așteptăm și vedem ca cu orice guvern. Trebuie să-i urezi ce e mai bine și să speri să aibă succes, dar este foarte dificil să îți imaginezi cum un guvern care vrea să mărească numărul coloniilor din Cisiordania, un guvern absolut dominat de oameni care se mândresc cu faptul că sunt anti arabi, cum ar aduce pace un asemenea guvern?

Din cauză că în această zonă a lumii, lucrurile sunt mereu în mișcare, dacă nu faci mișcări către pace, există pericolul să faci mișcări către război. Și nu m-ar surprinde deloc să reizbucnească violența între palestinieni și israelieni.

Reporter: Dar cum se face că a ajuns din nou la putere Benjamin Netanyahu? El care are atâtea acuzații de corupție?

Dan Perry: În Israel, ca în atâtea țări democratice, e aproape supranaturală ruptura țării în două. Problema este mai complicată pentru că stânga a făcut niște greșeli catastrofale și 6% din voturi nu au ajuns în Parlament, așa că Netanyahu a terminat nu cu 60-60 (din 120 de locuri în parlament, n.r.,) dar cu o majoritate de 64. Ceea ce vreau să spun este că mișcările sunt foarte foarte mici. Nu este o decizie reală într-o direcție sau alta. Este vorba de o diferență foarte foarte mică. A avut mult noroc și a făcut o campanie absolut excelentă. A știut cum să-și aducă susținătorii la vot și trebuie să concluzionez că oamenii mai moderni din Israel, mai liberali, mai progresiști, oamenii care vor pace și sunt dispuși să facă compromisuri, au fost puțin apatici. Mulți dintre ei nu au votat. Și da, rezultatul este că Israelul are un prim ministru care, în acest moment, trebuie să meargă la instanță deoarece este acuzat de luare de mită.

Articolul integral – AICI.

O listă de speranțe pentru 2023

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here