O listă de speranțe pentru 2023

Foto: Unsplash

În timp ce întâmpinăm anul 2023 în rândul construcțiilor inventate de oameni, consider că este corect să analizăm ce mi-am dorit în urmă cu un an, pentru a vedea cum au decurs lucrurile în realitate. Ceea ce îmi doresc pentru 2023 este ca dorințele mele să se împlinească mai des.

În acest moment, ele sunt acestea:

  • Sfârșitul războiului din Ucraina, cu Rusia sub un nou regim care caută să se integreze în lume și renunță la aspirația catastrofală a lui Vladimir Putin de a reconstitui imperiul Uniunii Sovietice. Acest lucru ar trebui să se întâmple într-un mod care să dea de gândit Chinei în ceea ce privește ambițiile sale în Taiwan.
  • În Statele Unite, Joe Biden să se retragă cu grație la timp pentru a le permite democraților americani să recruteze pe cei mai buni și mai străluciți pentru o înfrângere decisivă a republicanilor, fie sub conducerea lui Ron DeSantis, fie (din ce în ce mai absurd) a lui Donald Trump în 2024. Ar fi spre binele republicanilor și, cu siguranță, al țării.
  • O revenire la stabilitate pe piețele financiare globale, bazată pe ideea că profitabilitatea și succesul demonstrabil sunt mai importante decât cota de piață și bătaia de joc.
  • Prăbușirea Republicii Islamice ca urmare a mișcării de protest eroice și insuficient mediatizate din Iran, salvând astfel civilizația persană de la un coșmar de patru decenii de guvernare fanatică, care a oferit ajutor nebunilor de pretutindeni. Dacă tot suntem aici, același lucru pentru odioșii talibani, cu Coreea de Nord ca bonus (Coreea de Sud ar trebui să precizeze că ar finanța un plan de salvare).
  • Un declin al mișcării populiste globale care a opus „elitele” educate tuturor celorlalți într-un mod care a dat naștere la prostie și înapoiere pe toată planeta.
  • Progrese majore în găsirea unui leac pentru cancer, Alzheimer și alte afecțiuni care încă ne macină. Evoluțiile inspirate din domeniul biotehnologiei fac acest lucru mai probabil decât ați putea crede.

Iată cum au evoluat dorințele mele de acum un an:

Ca jucătorii răi să fie înfrânți – CALIFICATIV: B

În timp ce Rusia amenința să invadeze Ucraina și China se dădea cu sabia în Taiwan, am scris că „este uimitor că țări atât de mari din punct de vedere teritorial pot fi atât de lacome”. Rusia a mers mai departe și a invadat Ucraina, cu consecințe devastatoare pentru ambele țări și cu daune considerabile pentru lume (o criză alimentară în Africa, o criză energetică în Europa, întreruperi ale lanțului de aprovizionare și inflație în întreaga lume). Au fost înfrânți jucătorii răi? Cu siguranță nu au câștigat. Regimul criminal al lui Putin a provocat moartea a zeci de mii de oameni (inclusiv a câtorva zeci de ruși de elită care nu s-au aliniat în spatele lui și au sfârșit prin a cădea pe fereastră), dar a încasat și răni sângeroase. La aproape un an de la invazie, Putin nu are prea multe de arătat în afară de cetățeni sărăciți, o lume lividă, o moștenire distrusă și o armată dezonorată. Din păcate, Rusia are încă bombe nucleare, ceea ce ar trebui să-i permită lui Putin să extorcheze un egal prezentabil pentru proști ca o victorie.

Ca Israelul ar trebui să se întoarcă la pace – CALIFICATIV: D

În urmă cu un an, Israelul avea un guvern liberal cu un prim-ministru conservator, Naftali Bennett, ca frunză de smochin; la jumătatea anului, conducerea a trecut la Yair Lapid, pe deplin liberal, și au fost convocate alegeri. O serie de greșeli catastrofale ale lui Lapid și ale taberei sale au adus victoria lui Benjamin Netanyahu (judecat pentru luare de mită) care, în ultima săptămână, a revenit la conducerea unui guvern înțesat la vârf cu infractori condamnați, suprematiști evrei, homofobi radicali și fanatici religioși. Este foarte posibil să declanșeze o revoltă palestiniană și să provoace o emigrare în masă a israelienilor seculari care sunt motorul miracolului de înaltă tehnologie al țării; acest lucru ar trebui să aducă o bucurie imensă dușmanilor Israelului de la Teheran, în cartierul general al Hezbollah și în rândul islamiștilor din Gaza. Este posibil ca numai presiunea externă și boicoturile să salveze Israelul de el însuși. Acestea fiind spuse, dacă Arabia Saudită poate extorca raționalitate din partea Israelului în schimbul unei normalizări, coșmarul actual ar putea totuși să producă unele progrese.

Un Big Bang american – Calificativ: C

Susținusem că America are nevoie de un partid centrist care să atragă democrații neprogresiști și republicanii non-MAGA și care ar putea câștiga aproape fiecare stat (cu excepția, poate, a Wyoming-ului). Acest lucru nu se va întâmpla curând. Dar, văzută ca o expresie a optimismului în democrația americană, dorința mea a fost parțial îndeplinită: ca urmare a succesului neașteptat al republicanilor de a anula Roe vs. Wade în fața unei opoziții populare copleșitoare, problema avortului i-a ajutat pe democrați să păstreze Senatul și să-și limiteze pierderile în Cameră. Este o victorie mică și șchioapă, dar este ceva. Acum trebuie să se adune pentru 2024.

Anularea culturii anulării – calificativ: B

Am sperat că democrații vor ține în frâu „wokeness”, deoarece nu pot atrage conservatori rezonabili și nici nu pot atrage majoritatea americanilor atâta timp cât sunt atașați de noțiuni ca acestea: că istoria Americii este în principal o întreprindere rasistă și meritocrația un concept rasist; că identitatea de grup etnic sau de gen ar trebui să determine poziția și perspectivele unui individ; că evitarea ofensei ar trebui să prevaleze asupra libertății de exprimare și că campusurile ar trebui să fie „spații sigure”, spre deosebire de centre de dezbatere; că revoltele sunt în regulă și că poliția ar trebui „desființată”; că oamenii ar trebui să fie considerați vinovați dacă sunt acuzați și că ar trebui să li se pună capăt carierei cât ai clipi. În ultimul an, o parte din extremism (cum ar fi „nefinanțarea” poliției) a fost marginalizată, iar termenul LatinX a fost aproape abandonat. În orice caz, succesul a fost de scurtă durată, Elon Musk a readus discursul de ură pe Twitter.

Informația va învăța să fie costisitoare – CALIFICATIV: B

În urmă cu aproximativ 25 de ani, mass-media a făcut o greșeală uriașă aruncând totul online, creând patologia „informația vrea să fie gratuită” (care a ignorat cealaltă jumătate opusă a citatului scriitorului Stewart Brand – că vrea, de asemenea, să fie scumpă). Am sperat că platformele media vor găsi o modalitate de a percepe taxe pentru conținut, iar acest lucru s-a întâmplat în mod absolut. Acum ne confruntăm cu problema opusă: cu atât de multe paywall-uri, mass-media trebuie să înțeleagă că nu ne putem abona la orice. Ar trebui să putem cumpăra felii de conținut. Acest lucru este valabil și pentru streamingul video și audio, nu doar pentru jurnalism, iar unele platforme au înțeles deja acest lucru (cum ar fi, într-o anumită măsură, Apple TV). Anul viitor ar putea aduce pivotarea spre pachete de streaming video.

Am sperat, de asemenea, la un leac pentru Covid. Acest lucru nu s-a întâmplat și poate că nu se va întâmpla niciodată, dar diminuarea mortalității Covid a obținut rezultate similare. Lumea a mers în mare parte mai departe, demonstrând încă o dată că nimic nu este atât de permanent ca instabilitatea lucrurilor.

Avem un an pentru a ne bucura de 2023. Vă sugerez să profităm din plin de el. Un an nou fericit!

  • Versiunea în limba engleză – AICI

„Incendiu” mare în Israel

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here