Camera Reprezentanţilor din SUA încă nu are un preşedinte, după două zile şi şase tururi de vot. Cum s-ar putea rezolva acestă criză fără precedent în ultimul secol

Camera Reprezentanţilor din SUA nu a reuşit miercuri, pentru a doua zi consecutiv, să îşi aleagă un preşedinte, după şase tururi de scrutin în total, în timpul cărora un grup de republicani conservatori par să nu ţină cont nici măcar de apelul fostului preşedinte Donald Trump de a-l vota pe colegul lor, Kevin McCarthy, relatează Reuters şi BBC, citate de News.ro.

Miercuri, după încă trei voturi eşuate şi o rundă de discuţii cu uşile închise, Kevin McCarthy nu părea să fie mai aproape de a obţine funcţia de preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, un post puternic, al doilea în ierarhia de succesiune la preşedinţie.

Congresmenii au votat să plece acasă miercuri seara şi să încerce un nou vot joi, la ora locală 12.00 (19.00, ora României).

Blocajul a ridicat semne de întrebare cu privire la capacitatea republicanilor de a guverna în următorii doi ani, deoarece aceştia s-au împiedicat de ceea ce de obicei este un vot de rutină la începutul unei sesiuni legislative, comentează Reuters. Membrii Camerei trebuie mai întâi să numească un preşedinte înainte ca fiecare membru să depună jurământul individual şi să înceapă propriu-zis lucrările legislative.

Kevin McCarthy, care vine din California, a fost cel mai important republican din Camera Reprezentanţilor începând din 2019 şi a condus efortul partidului său de a obţine controlul camerei în alegerile de la mijlocul mandatului prezidenţial din 2022. A fost un succes, chiar dacă de o amploare mult mai mică decât cea scontată.

Dar acum, el a eşuat în şase voturi consecutive, în decurs de două zile, de a obţine conducerea Camerei, pentru că un grup de 20 de conservatori de linie dură, care nu îl consideră pe McCarthy suficient de ancorat ideologic, au refuzat să îl susţină, lăsându-l în inferioritate. Republicanii au 222 de mandate dintre cele 435 ale Camerei Reprezentanţilor, iar Kevin McCarthy are nevoie de 218 voturi pentru a câştiga postul.

Susţinătorii lui McCarthy au devenit din ce în ce mai frustraţi. „Sunt 20 de persoane care cer altor 201 să se predea necondiţionat în faţa lor. Ei bine, eu nu mă voi preda necondiţionat”, a declarat reprezentantul republican Trent Kelly la o conferinţă de presă.

Lupta pentru conducerea Camerei a oferit un început consternant pentru noua majoritate republicană din Cameră, după ce partidul a reuşit să obţină o majoritate la limintă, de 222 de mandate la 212, câte au democraţii, în alegerile din 8 noiembrie.

Lupta internă subliniază provocările cu care s-ar putea confrunta partidul în următorii doi ani, în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2024.

Ultima dată când Camera nu a reuşit să aleagă un preşedinte din primul tur de scrutin a fost în 1923, în timpul unei competiţii ce a avut nevoie de nouă tururi de scrutin pentru a putea fi rezolvată. Există însă un precedent şi mai deconcertant, care s-a întâmplat în anii 1850, când congresmenii au votat de nu mai puţin de 133 de ori, timp de două luni, până au reuşit să-şi desemneze un preşedinte al Camerei Reprezentanţilor.

McCarthy a declarat miercuri că face progrese în negocieri. „Nu cred că votul din această seară face vreo diferenţă, dar cred că votul din viitor o va face”, a declarat el reporterilor după ce s-a întâlnit cu adversarii din propriul partid.

Susţinătorii săi sperau că voturile repetate îi vor obosi pe adversari. Dar, pe măsură ce ziua avansa fără niciun semn de progres, încrederea republicanilor în succesul lui McCarthy părea să se diminueze, notează Reuters.

„La un moment dat, va exista un speaker, iar acesta va fi republican”, a prezis reprezentantul Tom Cole.

Printre alte nume vehiculate ca alternative la Kevin McCarthy se numără Steve Scalise, republicanul nr. 2 din Camera Reprezentanţilor, şi reprezentantul Jim Jordan – care a primit 20 de voturi atunci când a fost nominalizat marţi. Ambii au declarat însă că îl susţin pe McCarthy.

UN CANDIDAT DE COMPROMIS?

În aceste condiţii, posibilitatea alegerii unui preşedinte republican al Camerei cu ajutorul democraţilor a părut să câştige teren.

Democratul progresist Ro Khanna a declarat că ar putea susţine un republican moderat care ar fi de acord să împartă puterea cu democraţii şi care să evite conflictul în privinţa finanţării guvernului şi a plafonului datoriei. El a dat şi câteva nume de republicani: Brian Fitzpatrick, Mike Gallagher şi Dave Joyce. „Sunt deschis la asta”, a declarat Khanna pentru Reuters, adăugând că şi alţi democraţi ar putea fi de acord. „Ar fi un număr semnificativ dacă ar fi vorba de republicanul potrivit, cu angajamentele potrivite”, a punctat el.

Liderul democraţilor din Camera Reprezentanţilor, Hakeem Jeffries, nou ales în această funcţie şi primul american de culoare care o deţine, a declarat reporterilor că republicanii nu i-au abordat pe democraţi cu privire la această opţiune.

Republicanii încearcă să vadă dacă McCarthy ar putea strânge totuşi suficiente voturi pentru a reuşi să devină speaker prin negocierea unor înţelegeri cu cei care se împotrivesc. Grupul de republicani care i se împotrivesc doreşte un control mai mare asupra conducerii şi mai multă influenţă asupra deciziilor în privinţa cheltuielilor guvernamentale şi a datoriei.

McCarthy a obţinut doar 201 voturi din cele 218 necesare. Cei 20 de republicani disidenţi au votat miercuri pentru reprezentantul Byron Donalds, un republican ales pentru prima dată în 2020, iar unul dintre ei a refuzat să susţină un anumit candidat. Toţi cei 212 democraţi din cameră au votat pentru Jeffries.

Oponenţii lui McCarhy spun că lupta pentru conducere ar putea dura săptămâni întregi. „Merită să pierdem câteva zile sau câteva săptămâni pentru a obţine cel mai bun speaker posibil”, a declarat reprezentantul republican Bob Good, unul dintre ei.

Votul este văzut, de asemenea, şi ca un gest de sfidare la adresa lui Trump, care şi-a îndemnat colegii republicani să lase deoparte conflictele dintre ei. „Este acum timpul ca toţi membrii noştri republicani GREI din Camera Reprezentanţilor să VOTEZE PENTRU KEVIN”, a scris Trump pe reţeaua sa de socială Truth Social, miercuri, înainte de vot.

Trump rămâne o figură influentă în rândul republicanilor şi este deocamdată singurul candidat prezidenţial anunţat pentru 2024. Unii membri ai Partidului Republican dau însă vina pe Trump pentru faptul că republicanii nu au reuşit să câştige mai multe locuri în Congres la alegerile parţiale.

Controlul republicanilor asupra Camerei Reprezentanţilor ar putea permite partidului să blocheze agenda legislativă a preşedintelui democrat Joe Biden. Dar impasul legat de alegerea lui Kevin McCarhty a ridicat semne de întrebare: va fi capabilă Camera să-şi îndeplinească obligaţiile de bază, cum ar fi finanţarea operaţiunilor guvernamentale, fără a mai pune la socoteală avansarea altor priorităţi politice?

„Nu arată bine”, a declarat preşedintele Joe Biden despre lupta pentru conducerea Camerei. „Vorbim despre Statele Unite ale Americii. Sper că îşi vor reveni”, a punctat şeful Casei Albe.

TREI SCENARII PENTRU REZOLVAREA CRIZEI

Matt Gaetz, unul dintre aşa-numiţiI „Never Kevin”, adică republicanii care i se împotrivesc lui McCarhty, l-a descris pe acesta ca fiind un „tip disperat” şi spune că cererea sa este simplă: „Să se retragă din cursă”. McCarthy, la rândul lui, este decis să-şi încerce şansele şi joi.

În aceste condiţii, sunt de prevăzut trei scenarii, scrie BBC:

1. Kevin McCarthy învinge

Strategia actuală a lui Kevin McCarthy pare să fie aceea de a duce un război de uzură. Susţinătorii săi vor continua să-l nominalizeze până când opozanţii se vor sătura să voteze împotriva lui.

Dacă McCarthy reuşeşte să ajungă la un fel de înţelegere, aproape sigur va trebui să ofere mai multă putere şi influenţă oponenţilor săi, permiţându-le acestora să clameze victoria.

Provocarea pentru el este că orice concesii suplimentare îi vor slăbi în cele din urmă controlul asupra puterii, ceea ce va face probabil ca el să fie depăşit atunci când luptele cu adevărat dure – cu privire la lucruri precum bugetul şi creşterea plafonului de îndatorare – vor avea loc mai târziu în cursul anului.

McCarthy ar putea spera, de asemenea, că democraţii se vor plictisi de lupta republicanilor şi nu se vor mai prezenta la vot, ceea ce va reduce marja necesară pentru ca McCarthy să obţină o majoritate. Cel puţin până acum, însă, democraţii par să savureze haosul republican.

2. Kevin McCarthy renunţă

Unii republicani – cum ar fi Ken Buck din Colorado – sugerează că McCarthy ar trebui să se dea la o parte pentru un candidat alternativ, cum ar fi adjunctul său, Steve Scalise, din Louisiana.

O renunţare din partea lui McCarthy trebuie să fie considerată un rezultat posibil, chiar probabil, după două zile de eşec. La un moment dat, republicanii care îl susţin în prezent ar putea decide că cea mai bună mişcare este să cedeze în faţa republicanilor de linie dură şi să încerce să meargă mai departe. Iar dacă măcar câţiva dintre ei vor rupe rândurile, s-ar putea deschide portiţa pentru o candidatură alternativă.

„Începem să avem parte de un conflict deschis atât în sală, cât şi în spatele uşilor închise”, a declarat miercuri după-amiază Ken Buck, care a votat pentru McCarthy în toate cele şase runde. „Trebuie să alegem un speaker şi să mergem mai departe”, a subliniat el.

Steve Scalise, republicanul nr. 2 din Cameră, este probabil cel mai bine poziţionat pentru a fi un candidat acceptabil atât pentru conservatorii de linie dură, cât şi pentru restul republicanilor din Cameră. El este considerat un conservator convins şi a sângerat la propriu pentru partid, fiind grav rănit în atacul din 2017 împotriva unor membri republicani ai Congresului în timpul unui antrenament de baseball. Cel mai mare obstacol în acest moment este că el nu pare să îşi dorească postul.

Printre alte posibilităţi se numără congresmanul ultraconservator Jim Jordan din Ohio şi Jim Banks din Indiana, şeful comitetului conservator Republican Study Committee. Totuşi, niciunul dintre ei nu pare capabil să unifice întregul partid în spatele său.

Şi Byron Donalds din Florida a fost miercuri de trei ori candidatul republicanilor anti-McCarthy, dar congresmanul novice a fost mai mult un recipient pentru sentimentul anti-McCarthy decât un candidat serios, notează BBC.

3. Cele două partide se pun de acord asupra unui candidat de compromis

Democraţii şi republicanii din Camera Reprezentanţilor din statul Ohio s-au unit marţi pentru a respinge un speaker mai conservator au ales un candidat de compromis, moderat. S-ar putea întâmpla un astfel de lucru şi în Camera Reprezentanţilor din SUA?

Au existat o mulţime de astfel de speculaţii, pe măsură ce situaţia dificilă a lui McCarthy a devenit tot mai clară în ultimele zile. O parte dintre acestea au fost alimentate chiar de susţinătorii săi, ca un avertisment pentru conservatorii de linie dură, pentru a-i determina să se alinieze la linia majoritară, dar o parte dintre ele sunt reale.

Don Bacon, un republican centrist din Nebraska, şi-a exprimat anterior deschiderea de a lucra cu democraţii pentru a alege un speaker de compromis, în cazul în care McCarthy eşuează. Fred Upton, un fost congresman republican din Michigan, şi-a exprimat disponibilitatea de a se prezenta ca o soluţia de compromis (nu există nicio cerinţă ca un speaker să fie un membru actual al Congresului). S-a vorbit inclusiv despre concesii pentru democraţi, cum ar fi modificări ale regulamentului care să le permită să introducă legi sau să aibă mai multă putere în comisii.

Toate acestea ar presupune însă ca un număr considerabil de democraţi să fie de acord cu planul, ceea ce, în mediul partizan puternic divizat de astăzi, pare extrem de improbabil. Iar orice republican care colaborează cu democraţii va fi instantaneu persona non grata în rândul majorităţii conservatorilor.

Cu toate acestea, având în vedere că situaţia din Cameră deja se află pe un teritoriu neexplorat în timpurile moderne, nicio opţiune nu este prea îndepărtată în acest moment, conchide BBC.

Camera Reprezentanţilor din SUA eşuează pentru a patra oară în alegerea unui preşedinte, situație neîntâlnită de 100 de ani

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here