De ce face Marea Britanie de 5 ori mai puține teste decât Germania, pentru Covid-19. Slăbiciunile ies la suprafață

La peste 130.000 de cazuri, Berlinul a raportat sub 3.300 de decese din cauza Covid-19. La mai puțin de 90.000 de cazuri, Londra a înregistrat peste 11.300 de morți.

În Marea Britanie, numărul deceselor înregistrate în ultimele zile au trimis o undă de șoc în societate, iar comentatorii caută explicații și fac comparații. O astfel de comparație este cea dintre modelul britanic și cel german de gestionare a crizei coronavirusului. Podcastul The Guardian semnala, marți, că printre fanii abordării avute de Berlin, în chestiunea testării masive, se număra la un moment dat chiar și Chris Whitty, principalul consilier al Cabinetului de la Londra în această pandemie.

Germania face câteva sute de mii de teste pe săptămână și, potrivit unei declarații a lui Whitty, britanicii au „multe de învățat din asta”. După cum nota Rachel Humphreys, realizatoarea podcastului de la The Guardian, capacitatea de testare nu se răsfrânge doar asupra limitării epidemiei, ci și asupra ridicării carantinei.

Marea Britanie a știut relativ rapid cum să facă testele pentru Covid-19, iar marile companii farmaceutice din Regatul Unit s-au mobilizat, spune Sarah Boseley, editorul The Guardian pe Sănătate. Însă e limpede că Londra nu a făcut la fel de multe teste ca Berlinul.

Podcastul The Guardian reamintește intenția inițială a Cabinetului condus de Boris Johnson, aceea de a realizat imunizarea de turmă, un pariu considerat de mulți riscant. Marea Britanie l-a făcut totuși, dar în scurt timp s-a văzut nevoită să renunțe la el.

Și atunci, de ce Londra nu a apăsat pedala de accelerație a testării populației pentru Covid-19? Din cauza schimbărilor de abordare sau pur și simplu din cauza lipsei capacității de a o face? Este mai degrabă o combinație între cele două, crede Sarah Boseley specialistul The Guardian. Potrivit acesteia, în etapa respectivă Marea Britanie avea posibilități de testare, dar au existat și discuții că testarea și anchetele epidemiologice nu pot opri coronavirusul, iar la un moment dat nici nu vor mai putea ține pasul cu evoluția cifrelor.

Sara Boseley crede însă că lipsa de apetit manifestată de autoritățile britanice în materie de testare a populației pentru Covid-19 a avut ecouri internaționale: „Cred că atunci când șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, spunea testați, testați, testați avea în minte Marea Britanie și SUA”.

Câteva cifre

Philip Oltermann, șeful biroului The Guardian de la Berlin, susține că Germania, potrivit datelor oficiale, face până la 100.000 de teste pe zi.

Sunt multe, dar, subliniază Oltermann, experții recomandă atingerea unui număr dublu.

Prin comparație, în Marea Britanie numărul testelor realizate zilnic este de 18.000.

De ce este Germania capabilă să facă atât de multe teste?

O explicație ar fi, în opinia lui Philip Oltermann, sistemul descentralizat german. De pildă, diversele instituții și laboratoare nu trebuie să aștepte undă verde de la centru pentru a începe testarea. „Fiecare land și fiecare laborator își poate face rapid propriile planuri”, spune corespondentul The Guardian la Berlin. Din această perspectivă, Philip Oltermann amintește și de cazul unui prim focar de coronavirus, care a apărut în Germania după un festival ce avusese loc în apropierea graniței cu Olanda. Sute de oameni care s-au întors acasă au devenit atunci vectori de răspândire a bolii, dar autoritățile locale au acționat rapid: în câteva zilei, au reușit să contacteze toți participanții și le-au cerut să intre în carantină. Potrivit lui Oltermann, în cazul respectiv, nimeni de pe plan local nu a trebuit să se aștepte indicații sau mobilizarea autorităților federale.

Dar, subliniază acesta, mai e ceva foarte, foarte important: ceea ce aduce la suprafață această perioadă a crizei coronavirusului, din perspectiva comparației Germania-Marea Britanie, era valabil și înaintea crizei. „În general, era mai ușor să își faci analize aici decât în Marea Britanie”, punctează corespondentul The Guardian.

Între timp, politicienii britanici au ajuns să vorbească de câteva ori pe zi despre testarea populației. Sute de persoane mor zilnic în Regatul Unit, presiunea opiniei publice crește, premierul Boris Johnson a ajuns el însuși la terapie intensivă, comparațiile cu state precum Germania sau Coreea de Sud, care fac testări-record, nu contenesc să apară. La Londra, unii oficiali vorbesc de ținte imediate de 25.000 de teste pe zi, iar în câteva săptămâni de sporirea de patru ori a numărului.

Și atunci, unde ar mai putea fi problema?

O comparație cu Coreea de Sud

Va fi foarte dificil să atingem 100.000 de teste în fiecare zi, crede Sara Boseley. În ultimii ani, Marea Britaniie a optat pentru reducerea numărului de laboratoare de analiză din spitale și pentru o mai mare centralizare a acestei infrastructuri.

De exemplu, Marea Britanie are opt sau nouă mari centre regionale de analize și diagnostic, în timp ce în Coreea de Sud sunt 79.

Un alt impediment, acum, în calea atingerii unor ținte generoase de testare a populației îl constituie sincopele din aprovizionare. Ele duc la lipsa unor cantități suficiente de kit-uri de testare, reactivi și alte consumabile, în condițiile în care toată lumea le vrea.

Discuția despre modele

Dar și în Germania, în cursul lunii martie, au fost aduse critici guvernului federal pentru ezitările și lentoarea cu care a luat măsurile dure de restricții.

Iar dacă în Marea Britanie toată lumea dă ca exemplu de bune practici modelul german, în Germania acest statut îi revine Austriei, pentru că începuse totul cu o săptămână mai devreme, explică Philip Oltermann.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here