De ce îi mușcă țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții?

Sursa: Pexels

Grupa sanguină, metabolismul, exercițiile fizice, culoarea cămășii și chiar consumul de bere pot face ca anumite persoane să fie considerate deosebit de delicioase de către țânțari, scrie Healthline.

Vii vara dintr-o excursie plin de înțepături roșii de țânțari, care te mănâncă, iar prietenii tăi declară inocent că pe ei nu i-au înțepat. Sau te trezești după o noapte petrecută în camping și descoperi că ai gleznele și încheieturile mâinilor inflamate din cauza înțepăturilor, în timp ce colegii tăi de cort sunt nevătămați.

Nu ești singurul. Se pare că aproximativ 20% dintre oameni sunt considerați deosebit de delicioși de către țânțari și sunt înțepați mai des, în mod constant. Și, deși oamenii de știință nu au încă un remediu pentru această afecțiune, în afară de prevenirea înțepăturilor cu ajutorul repelentelor care țin insectele la distanță (la care, am descoperit recent, unii țânțari pot deveni imuni în timp), ei au o serie de idei cu privire la motivele pentru care unii dintre noi suntem mai predispuși la înțepături decât alții. Iată câțiva factori care ar putea juca un rol:

Grupa sanguină

Nimic surprinzător (la urma urmei, țânțarii ne înțeapă pentru a recolta proteine din sângele nostru), cercetările arată că anumite tipuri de sânge li se pot părea mai apetisante decât altele. Un studiu a constatat că, într-un cadru controlat, țânțarii au aterizat pe indivizii cu sânge din grupa 0 aproape de două ori mai des decât pe cei cu grupa A. Persoanele cu sânge din grupa B s-au plasat undeva la mijlocul acestui spectru. În plus, pe baza altor gene, aproximativ 85% dintre oameni secretă un semnal chimic prin piele care indică grupa de sânge pe care o au, iar 15% nu, țânțarii fiind mai atrași de secretori decât de nesecretori, indiferent de grupa sanguină a acestora.

Dioxidul de carbon

Una dintre modalitățile cheie prin care țânțarii își localizează țintele este prin adulmecarea dioxidul de carbon emis în respirație – folosesc un organ numit palp maxilar pentru a face acest lucru și pot detecta dioxidul de carbon de la o distanță de circa 55 de metri. În consecință, s-a demonstrat că persoanele care pur și simplu expiră mai mult din acest gaz în timp – în general, oamenii mai corpolenți – atrag mai mulți țânțari decât alții. Acesta este unul dintre motivele pentru care copiii sunt înțepați mai rar decât adulții, în general.

Exercițiile fizice și metabolismul

Pe lângă dioxidul de carbon, țânțarii își găsesc victimele pe o rază mai scurtă adulmecând acidul lactic, acidul uric, amoniacul și alte substanțe excretate de acestea prin transpirație și sunt, de asemenea, atrași de persoanele cu temperatură corporală mai ridicată. Deoarece exercițiul fizic intens crește acumularea de acid lactic și căldură în corpul dvs., probabil le ajută pe insecte să vă identifice mai ușor. Pe de altă parte, factorii genetici influențează cantitatea de acid uric și alte substanțe emise în mod natural de fiecare persoană, făcând ca unii oameni să fie mai ușor de găsit de țânțari decât alții.

Bacteriile de pe piele

Alte cercetări au sugerat că tipurile particulare și volumul de bacterii care trăiesc în mod natural pe pielea umană afectează atractivitatea noastră față de țânțari. Într-un studiu din 2011, oamenii de știință au descoperit că existența unor mari cantități din câteva tipuri de bacterii făcea pielea mai atrăgătoare pentru țânțari. În mod surprinzător, totuși, a avea un număr mare de bacterii, dar din specii de o diversitate mai mare, părea să facă pielea mai puțin atractivă. Acesta ar putea fi și motivul pentru care țânțarii sunt predispuși în special să ne înțepe gleznele și laba piciorului – acestea au în mod natural colonii de bacterii mai robuste.

Berea

Un studiu a arătat că doar o singură sticlă de bere de 330 ml vă poate face mai atrăgători pentru insecte. Dar, chiar dacă cercetătorii bănuiau că acest lucru se datorează faptului că consumul de alcool crește cantitatea de etanol excretat în transpirație sau faptului că crește temperatura corpului, niciunul dintre acești factori nu s-a corelat cu alegerea locului de aterizare de către țânțari, ceea ce face ca afinitatea lor pentru băutori să devină un mister.

Sarcina

În mai multe studii diferite, s-a constatat că femeile însărcinate atrag aproximativ două ori mai multe înțepături de țânțari decât alte persoane, probabil rezultatul confluenței nefericite a doi factori: expiră cu aproximativ 21% mai mult dioxid de carbon și au, în medie, o temperatură cu aproximativ 1,26 grade Fahrenheit mai ridicată decât a altora.
Culoarea îmbrăcămintei
Ar putea părea absurd, dar țânțarii folosesc vederea (împreună cu mirosul) pentru a localiza oamenii, astfel încât purtarea culorilor care ies în evidență (negru, albastru închis sau roșu) vă poate face mai ușor de găsit, cel puțin așa susține James Day, specialist în entomologie medicală la Universitatea din Florida, în comentariile pe care le-a făcut pentru NBC.

Genetica

În ansamblu, se estimează că factorii genetici subiacenți justifică în proporție de 85% variabilitatea dintre persoane în ceea ce privește atractivitatea lor față de țânțari – indiferent dacă este exprimată prin grupa sanguină, metabolism sau alți factori. Din păcate, nu avem (încă) un mod de a modifica aceste gene, dar …

Unii cercetători au început să analizeze motivele pentru care o minoritate de oameni par să atragă rar țânțarii, în speranța de a crea următoarea generație de repelente împotriva insectelor. Folosind cromatografia pentru a izola substanțele chimice specifice pe care aceste persoane le emit, oamenii de știință de la laboratorul de cercetare Rothamsted din Marea Britanie au descoperit că acești oameni care resping în mod natural insectele tind să excreteze câteva substanțe pe care țânțarii nu par să le găsească atrăgătoare. În cele din urmă, încorporarea acestor molecule într-un spray avansat împotriva insectelor ar putea face posibil ca până și o femeie însărcinată, care are grupa sanguină 0, face exerciții fizice și poartă o cămașă neagră, să alunge țânțarii definitiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here