De ce intră kurzii într-o alianță cu Putin și Assad? Răspunsul incomod al comandantului FDS

Mazloum Abdi, comandantul Forțelor Democrate Siriene (FDS), explică într-un editorial publicat în Foreign Policy motivele pentru care a ales o alianță cu forțele militare ale regeimului Bashar al-Assad și Vladimir Putin în fața ofensivei turce.

FSD, o alianță de miliții kurde și arabe, care controlează părți largi din nord-estul Siriei, însumează 70.000 de luptători. Până la ordinul de retragere militară americană, FSD au fost antrenate de Statele Unite, ca parte a alianței anti-ISIS din Siria.

„Nu am tras nici măcar un glonț în direcția Turciei. Ofițerii și soldații SUA ne cunosc bine și apreciază eficiența și îndemânarea noastră. Întotdeauna le-am spus trupelor mele, este războiul nostru! Jihadiștii Statului Islamic vin în Siria din toate colțurile lumii. Noi suntem cei care trebuie să ne luptăm cu ei, fiindcă ne-au ocupat pământurile, ne-au jefuit satele, ne-au ucis copiii și ne-au înrobit femeile”, scrie Abdi în FP.

„Federalism descentralizat”

Comandantul FDS spune că a pierdut până acum 11.000 de soldați în lungul război din Siria și că întotdeauna le-a amintit trupelor sale să le asigure protecție pe front aliaților americani. Mazloum Abdi argumentează că viziunea FDS este dezvoltarea în Siria a unei arte a guvernării bazată pe o „identitate națională siriană pluralistă”, care să-i includă sub aceeași umbrelă și pe kurzi, și pe arabi și pe creștinii sirieni.

„Viziunea noastră asupra unui viitor politic: federalism descentralizat, cu libertate religioasă și respect mutual pentru diferențe”, notează comandantul Mazloum Abdi.

„Când întreaga lume a eșuat în a ne spirjini, Statele Unite ne-au întins o mână de ajutor. Am apreciat sprijinul lor generos. La cererea Washingtonului, am convenit să ne retragem armamentul greu din zona de frontieră cu Turcia, să ne distrugem fortificațiile și să-i retragem pe cei mai experimentați luptători. Turcia (conform acordului de constituire a Zonei de Securitate – n.r.) trebuia să nu ne atace”, subliniază comandantul FDS, adăugând: „Acum stăm cu pieptul dezgolit, înfruntând cuțitele turce”.

De ce a apelat la Putin și Bashar al-Assad

În privința apelării la ajutorul armatei siriene și trupelor ruse, Mazloum Abdi a prezentat următoarea motivație: „Credem în democrație ca într-un concept esențial, dar având în vedere invazia Turciei și amenințarea existențială pe care acest atac îl comportă la adresa poporului nostru, suntem nevoiți să ne reconsiderăm alianțele. Rușii și regimul sirian au făcut propuneri ce ar putea salva milioane de oameni care trăiesc sub protecția noastră. Nu avem încredere în propunerile lor. Sincer să fiu, nu știm în cine să avem încredere”.

„Știm că va trebui să facem compromisuri dureroase cu Moscova și Bashar al-Assad dacă mergem pe acest drum al colaborării. Dar dacă trebuie să alegem între compromisuri și genocidul poporului nostru, cu siguranța vom alege viața poporului nostru”, a mai argumentat comandantul FSD.

Două opțiuni

Siria are două opțiuni în prezent, consideră Mazloum Abdi: „un război religios sectar și etnic, în cazul în care Statele Unite pleacă fără a ajunge la o soluție politică, sau un viitor sigur și stabil, dar numai dacă Statele Unite își folosesc puterea și pârghiile pentru a ajunge la un acord înainte de retragere”.

Începând de miercuri, Turcia şi aliaţii săi sirieni desfăşoară în nordul Siriei o ofensivă pentru a îndepărta de la frontieră principala miliţie kurdă siriană, Unităţile de Protecţie Populară (YPG), considerată o extensie militară a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), entitate catalogată ca fiind organizație teroristă de către autoritățile de la Ankara.

La sfârşitul anului 2018, când Ankara a ameninţat deja că va lansa o operaţiune împotriva forţelor kurde în Siria, YPG a cerut armatei să se desfăşoare în vecinătatea oraşului Minbej (nord), anunţând propria lor retragere din zonă.

Mult timp marginalizaţi şi discriminaţi de autorităţile centrale de la Damasc, kurzii au instaurat o autonomie de facto în nordul ţării, după declanşarea conflictului în 2011.

Damascul refuză această autonomie şi în trecut puterea i-a numit chiar „trădători” pe combatanţii minorităţii pentru alianţa lor cu Washingtonul în cadrul luptei antijihadiste.

Temându-se de o ofensivă turcă, kurzii au început deja discuţii cu Damascul anul trecut asupra viitorului regiunilor lor, dar aceste negocieri au rămas fără urmări.

SUA sunt pregătite să evacueze circa 1.000 de militari din nordul Siriei, de teamă ca trupele americane să nu fie prinse în schimburile de focuri dintre taberele combatante, a anunțat șeful Pentagonului, Mark Esper.

În etapa retragerii, trupele SUA au dreptul să deschidă focul şi vor utiliza acest drept în cazul unui atac, a declarat Mark Esper într-o intervenție la postul CBS.

CITIȚI ȘI: VIDEO Patru spitale siriene, bombardate de Rusia în 12 ore – NYT

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here