Un nou val de coronavirus lovește Asia. De ce ar trebui să îngrijoreze lumea

Foto: Adli Wahid/ Unsplash

Un articol publicat în The New York Times semnalează că alternanța de perioade “cu” și “fără” coronavirus în diverse zone ale lumii ar putea prelungi efectele pandemiei mai mult decât se anticipa și ar putea complica și mai tare consecințele ei nu doar asupra economiei globale ci și a relațiilor între cetățenii lumii. Iată articolul integral:

“În China, zborurile internaționale au fost reduse atât de mult, încât studenții chinezi aflați în străinătate se întreabă când vor putea ajunge acasă. În Singapore, cetățenii care s-au întors recent trebuie să împărtășească zilnic autorităților datele de localizare ale telefoanelor lor pentru a dovedi că respectă carantinele ordonate de guvern.

În Taiwan, un bărbat care călătorise în Asia de Sud-Est a fost amendat cu 33.000 de dolari pentru că s-a furișat într-un club când trebuia să fie în auto-izolare acasă. În Hong Kong, o fată de 13 ani, care a fost depistată într-un restaurant purtând o brățară de urmărire prin care sunt monitorizați cei aflați în carantină, a fost urmărită, filmată și ulterior supusă oprobiului public online.

În toată Asia, țările și orașele care păreau să fi adus sub control epidemia de coronavirus își înăspresc brusc restricțiile la frontiere și impun măsuri mai stricte de izolare, temându-se de un val de noi infecții importate din altă parte.

Mișcările dau un semnal îngrijorător pentru Statele Unite, Europa și restul lumii care încă se confruntă cu un focar puternic: succesul oricărei țări de a stăvili virusul ar putea fi fragil, iar lumea ar putea rămâne blocată pe o perioadă nedeterminată.

Chiar și atunci când numărul de cazuri noi începe să scadă, barierele și interdicțiile de călătorie din multe locuri pot persista până la găsirea unui vaccin sau tratament. În caz contrar, riscul este că infecția ar putea fi reintrodusă în interiorul granițelor lor, mai ales având în vedere prevalența persoanelor asimptomatice care ar putea purta virusul fără să știe.

În urma unei creșteri ușoare înregistrate recent în cazuri legate de călătorii internaționali, China, Hong Kong, Singapore și Taiwan au interzis tuturor străinilor să intre în țară în ultimele zile. Japonia a impus interdicții privind vizitatorii din cea mai mare parte a Europei și are în vedere să interzică și intrarea călătorilor din alte țări, inclusiv din Statele Unite. Coreea de Sud a impus controale mai stricte, impunând ca străinii veniți să intre în carantină în spații guvernamentale timp de 14 zile de la sosire.

„Țările s-au străduit foarte mult să pună în aplicare propriile soluții interne, iar soluțiile interne sunt insuficiente pentru o problemă transnatională de sănătate globală”, a declarat Kristi Govella, profesor asistent de studii asiatice la Universitatea din Hawaii, Manoa.

„Chiar și țările care au avut un succes relativ bun în gestionarea pandemiei sunt la fel de sigure ca și cele mai slabe verigi ale sistemului”, a spus ea, adăugând că, în absența cooperării între țări, „închiderea frontierelor este una dintre modalitățile prin care guvernele individuale pot controla situația.”

Virusul, care a apărut în Asia și s-a răspândit în Occident, riscă să se întoarcă prin ricoșeu. Cetățenii care erau îngrijorați de focarele din Europa și Statele Unite s-au grăbit să se întoarcă acasă după ce s-au trezit că se află în noile epicentre ale pandemiei.

Aproape imediat, țările și orașele din Asia au început să înregistreze o creștere a cazurilor noi, în urma verificărilor detectându-se deseori pasageri infectați pe aeroporturi. Hong Kong, care raportase mai puțin de 10 cazuri pe zi, a constatat o creștere bruscă a numărului de noi cazuri, până la 65 într-o singură zi. În Japonia, unde infecțiile au rămas relativ controlate, cazurile au început să crească luna trecută la Tokyo, pe măsură ce oamenii reveneau din călătorii în străinătate.

În încercarea de a stăvili afluxul de infecții, guvernele și-au închis granițele.

Coreea de Sud, care a fost lăudată la nivel global pentru aplatizarea rapidă a curbei după un vârf exploziv timpuriu în ceea ce privește numărul de infecții, a solicitat inițial călătorilor din unele țări să intre în carantină. Săptămâna aceasta a extins lista, acoperind întreaga lume.

„Considerăm că, în situația actuală a epidemiei, minimizarea activităților inutile de intrare și ieșire este o măsură responsabilă și necesară pentru a proteja în mod eficient viața, siguranța și sănătatea fizică a întregului personal chinez și străin”, a declarat Liu Haitao, director general pentru controlul și gestionarea frontierei în cadrul Administrației Naționale pentru Imigrări din China.

Chiar și unor rezidenți le este greu să ajungă acasă. Pe China continentală, unde liderii sunt dornici să declare încheierea celui mai rău focar, care a început acolo, noile controale de la frontieră au obligat majoritatea companiilor aeriene străine să reducă zborurile la unul pe săptămână. Prețurile biletelor au crescut rapid, iar rezervările sunt anulate constant.

Alex Fei, student chinez la o universitate din Canada, s-a străduit să se întoarcă. Zborurile i s-au anulat de două ori – o dată după ce Hong Kong-ul a interzis transferurile aeroportuare, și altă dată când compania aeriană a suspendat un zbor direct de la Vancouver la Shanghai.

Domnul Fei a spus că este posibil să nu aibă de ales decât să rămână în Canada. „Studenții aflați în străinătate nu au nici o variantă de întoarcere deocamdată”, a spus el.

Cetățenii care reușesc să se întoarcă în Asia sunt adesea supuși supravegherii stricte, cât timp sunt în carantina impusă. În unele cazuri, guvernele folosesc instrumentele justiției penale pentru a pune măsurile în aplicare.

Hong Kong, oraș chinez semiautonom, a reușit inițial să-și stăvilească focarul timpuriu de coronavirus cu măsuri rapide precum închiderea școlilor și a birourilor guvernamentale și restricții pentru călătorii din China continentală.

Dar, pe măsură ce studenții și expatriații s-au năpustit să se întoarcă în martie din Europa și Statele Unite, oficialii au avertizat că un nou val de cazuri importate începe să solicite spitalele. Liderul din Hong Kong, Carrie Lam, a interzis intrarea tuturor nerezidenților începând cu 19 martie, iar rezidenții care se întorc sunt acum testați la sosire.

În timpul unei carantine de 14 zile acasă, poartă brățări de urmărire, iar mișcările lor sunt monitorizate de o aplicație pentru smartphone. Dna Lam a spus că în prezent, peste 200.000 de oameni sunt carantinați acasă.

Tehnologia este un instrument cheie pentru aplicarea carantinelor. În China, cei care se întorc petrec 14 zile în hoteluri alocate de guvern și își trimit temperatura zilnic comisiilor de cartier pe WeChat, un serviciu de mesagerie. În Taiwan, guvernul folosește urmărirea locației pe telefoanele mobile și adaugă și niște măsuri de modă veche; ofițerii vizitează oameni acasă dacă aceștia pleacă sau își opresc telefoanele.

Filia Lim, 50 de ani, a declarat că măsurile de carantină din Singapore au fost o „durere de cap”, deoarece, în mod normal, slujba ei în domeniul resurselor umane îi impune să călătorească foarte mult. Dar ea a spus că este „recunoscătoare” pentru că Singapore monitorizează atât de strict pe cei care se întorc.

„Virusul s-a răspândit mai ales pentru că oamenii nu și-au dat seama că au simptomele sau pentru că unii au ignorat pur și simplu acele simptome și au interacționat cu o mulțime de oameni, în ciuda sfaturilor guvernului de a se auto-izola”, a spus ea.

Pedeapsa pentru încălcarea regulilor de carantină poate fi dură. Unui singaporez de 53 de ani care a încălcat ordinul i s-a anulat pașaportul, au declarat duminică autoritățile de imigrare.

Japonia declară oficial că persoanele care nu respectă carantina pot fi încarcerate până la șase luni sau amendate cu până la 500.000 de yeni, aproximativ 4.600 de dolari.

Dar guvernul japonez se bazează pe încrederea că persoanele aflate în carantină rămân în case. La întoarcerea din țările de pe lista interzisă, rezidenții semnează un angajament că vor rămâne într-un singur loc timp de 14 zile și nu vor folosi transportul public. Dacă rămân fără mâncare, li se spune să poarte o mască și „să rezolve rapid”.

Coreea de Sud mai are să interzică intrările din orice parte, mai puțin din regiunea China Hubei. Criticii spun că măsura de a plasa pur și simplu în carantină străinii poate pune mai multă presiune pe sistemul medical.

„Unii spun că există persoane în străinătate care cred că ar trebui să vină în Coreea pentru a fi testate și tratate”, a spus dr. Park Jong-hyuk, specialist în medicină de familie și purtător de cuvânt al Asociației Medicale Coreene.

Dr. Park a cerut o interdicție totală de intrare pentru străini.

„Este timpul să depunem eforturi pentru a ne proteja reciproc la nivel global, practicând distanțarea socială internațională”, a spus el.

În perioada imediat următaore, când guvernele încă fac eforturi pentru a-și proteja cetățenii, astfel de măsuri au sens, spun specialiștii. Dar, cu cât continuă mai mult, cu atât este mai probabil ca aceste măsuri să producă daune substanțiale economiei globale și psihicului colectiv.

„Deși prima prioritate ar trebui să fie încercarea definitivă de a controla virusul”, a spus Karen Eggleston, directorul programului de politici de sănătate din Asia la Centrul de Cercetare Asia-Pacific Shorenstein de la Universitatea Stanford, „trebuie să ne gândim la acele costuri foarte mari, și, pe măsură ce criza se prelungește, aceste costuri pot crește cu siguranță.”

Sean Sierra, 30 de ani, subofițer în Marina Statelor Unite, staționat la Baza Navală Yokosuka din Japonia, a declarat că nu întrevede finalul acestei crize. După executarea recentă a unei misiuni pe o navă cu baza în Singapore, la întoarcere i s-a cerut să intre în carantină acasă, în Japonia, timp de 14 zile.

Deși el și-a finalizat perioada de izolare, acum întreaga bază a intrat în carantină. „Vom rămâne blocați ceva timp aici”, a declarat subofițerul Sierra. El a spus că își făcuseră planuri ca soacra să-i viziteze peste două săptămâni, dar carantina „suspendă orice plan.”“

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here